Van VvdM-winnaar Frans van Hilten is de tweede roman Alles Stroomt verschenen bij uitgeverij U2pi! Zie ook het artikel hieronder.

Jurycommentaar

Hieronder vind je het jurycommentaar van augustus 2022. Vijf van de zeven juryleden hebben deze maand commentaar geschreven. Het staat gesorteerd per jurylid, dus je zult zelf je verhaal moeten zoeken (gebruik CTRL-F of COMMAND-F). 


Jurylid A

Meer dan goud - "Het verhaal heeft een hoog vakantiedagboekgehalte en dat is op zich niet zo erg, als er alsnog iets van een conflict voorkomt een scene die zich echt afspeelt, waar je echt in meegezogen wordt. Dat gebeurt niet en dat is jammer."

Mijn goudvis is dood - "Goede eerste zin, pakt goed. Ik vind het stuk iets droogs hebben, alsof het soms over een echte vriend gaat. "

Wat scheelt er? - "pfoe, heeft deze schrijver zijn caps lock per ongeluk aangelaten, of is dit expres? Het dicht is op zich redelijk krachtig, en dan doel ik niet op de CAPS. Deze dichter wil wat kwijt, of het nou agressie is, frustratie richting het thuis zitten, dat weet ik niet. Maar kwijt is de schrijver het wel. Overall vind ik het niet echt passen bij het verhaal van de maand, helaas."

Het mysterie van Patrick Braam - "Enige reden dat ik hem een wat lager cijfer heb gegeven dan een 10 is het abrupte einde, nogal afgeraffeld lijkt het. Verder: sterk stuk, leest rap en heeft een sterk staaltje conflict in zich."

Het evenement - 

Herkansing - "Ik zou hier wel een boek van willen. Maar voor een kort verhaal is het te groot. Tekst leest vlot, mooie scènes en mooi decor, maar zoals ik al schreef: het is te veel voor een kort stuk."

De schreeuw - "Hele lange zinnen af en toe. En soms ook wat te scriptie-achtig, iets te langdradig. En minder gevarieerd.

Ik zou de intro van wie de persoon is eerder doen: dat je eerder weet wat het conflict is. De persoon zit Onschuldig in de cel (denk ik?. Ook qua volgorde zit ik te stoeien. Maar toch: origineel verhaal!"

Een trein - "Ik snap de schrijfstijl en ook wat de schrijver heeft willen proberen, maar toch hapert het te veel "

Ouder worden - "concept is leuk, en interessant. Toch mis ik wat spanning: niet in de vorm van thriller of moord, maar iets van wrijving. Laat er iets gebeuren, waar dat ouder te zien of voelen is.

"

Scheve gelijkheid in Santiago de Cuba - "Misschien mooi om een scène te maken waarin zij het jongetje ontmoet, duik even in die tijd!"

"Tok, tok" - "Dichten als zinnen!

Maar wel warrig verhaal."

Ver van huis - "Goed verhaal, zat sterk in elkaar. Sterke personages heeft deze schrijver gecreëerd."

Sandra - "Ik vond hem sterk, maar begreep de titel alleen niet?"

Koffiepunten - "interessant insteek. Soms vind ik de schrijfstijl iets te netjes, iets te mooie en lange zinnen, maar verder spreekt het stuk me wel aan. Aan het einde wordt het wat verwarrend met de man die dan mokken voor de hoofdpersoon heeft geregeld (?) die zijzelf dan blijkt te zijn. Dat mag of nog vager of juist duidelijker.."

Hand in hand over het parcours - "Het wordt spannend wanneer iets echt een scène is: “Wil je mijn linker veter nog wat strakker aantrekken” vraagt ze Martijn in de laatste minuut.’ Er mag in deze tekst wat meer echt gebeuren, desnoods met flashbacks. Wat minder vertellerig."

Als hij komt slapen - "Ja het leest soepel, het is een groot verhaal. Je walst er doorheen, maar het einde vond ik jammer, abrupt.

Wachten in het water - "Dit stuk vind ik wat te schokkerig. De zinnen worden afgenroken of zijn niet volledig. Op zich houd ik van een vluchtige tekst, maar dit gaat zo vluchtig dat ik het af en toe niet kan volgen. Qua originaliteit krijgt deze tekst wel een hoog cijfer."

Toreador - "Mooie droomwereld, goed omschreven vind ik. Toch mis ik iets, een stukje decor, of live actie misschien? Het einde vind ik wel droog, even teruggesleurd naar zijn sleur."

Is de ambulance gebeld? - "Origineel, soms ook grappig. Toch mag de overgang tussen coma-wereld van de jongen die ligt dood te gaan, en de redders/ambulance wat duidelijker gemaakt worden."

Hongertocht - "Verhaal is origineel, goed geschreven. Enige wat ik miste was wat informatie over de tijd waarin het zich afspeelde."

Loser - "dit verhaal is een boek in een kort verhaal. Iets te veel gebeurt er in een korte tijd. Ik voel wel originaliteit, er zit wel potentie in. Nog even doorschrijven en wat woorden toevoegen dus."

De pastoor en de maagd - Grappige insteek en origineel concept van het verhaal. Enigszins 

Meetsysteem - "Wow wat verwarrend. Maar toch weet de schrijver interessante zinnen en woorden te gebruiken. Iedere alinea denk ik: ik wil doorlezen, maar vooral met de verwachting om het stuk eindelijk te kunnen begrijpen."

Donkerblauw - "Wat ik hierover zeggen wil, weet ik nog niet. Het loopt, deze tekst. Het zijn duidelijke zinnen en het leest volt. Ik denk qua verhaal dat er iets autobiografisch in zit, een bepaalde frustratie en die voel je. Ik vond de hoofdpersonage mannelijk aanvoelen en toen bleek het een vrouwelijk personage te zijn, daar moest ik wel even aan wennen."

Het jongetje van nummer 5 - wat bizar veel personages in zo'n kort verhaal. Het stoort echter helemaal niet. Absurd einde ook. Leest lekker en is intrigerend.

De Opdracht - "Het stuk is op zich goed geschreven, toch trekt het verhaal me niet (voldoende). De aandacht verslapt. het zijn relatief lange zinnen en komt langzaam tot een climax."

Verblijf in een rusthuis - "Het lijkt een realistisch dagboek van iemand die dit werkelijk meemaakt. Toch vind ik dat er iets van spanning mist, een gebeurtenis waardoor het verhaal wat meer 'vlucht' krijgt."

Het venijn zit in de taart - "Goed geschreven, vooral opvallend zijn de sterke/duidelijke personages die schrijver/schrijfster koos. "

De ringen - "Op een of andere manier denk ik dat het verhaal heel aangrijpend kan zijn, maar ook na de derde keer lezen heeft het me niet gegrepen. "

De voor-alles-wat-mat - "haha, ik werd in deze tekst gezogen. langzaam opgebouwd, maar erg goed en sterk. En voor mij herkenbaar, maar ik probeer het objectief en puur op schrijfstijl te beoordelen. Het heeft een mooie variatie aan vertelzinnen en dialoog, er zit conflict in, extreem om het maar te noemen."

Jochems en Mauricen - "Op zich interessant, sterke zinnen, maar de tekst is redelijk losstaand, er zit weinig opbouw en structuur in helaas. De tekst is kort, maar dat zou op zich geen probleem moeten zijn. "

Wapserveen - "Dit verhaal gaat gek genoeg alle kanten op. Het pakt me niet en haalt ook tientallen onderwerpen aan, wat meer focus zou goed zijn."

De bottenkraker - "Op zich een interessant concept en op zich sterke zinnen, echter mis ik wat actieve scènes, wat dialogen bijvoorbeeld. Het verhaal is naar mijn mening wat te vertellend."

De koelbox - "Hele droge tekst dit. Ik houd ervan. Het is sterk geschreven, fijne zinnen."

De echte Fiona - "Grappig dat dit volledige verhaal in vertelvorm is, en nergens stoort het me. Terwijl ik dit wel had bij eerdere verhalen. Het loopt soepel, leest prettig, heeft weinig climax maar dat is ook niet nodig. "

Geen weg terug - Eerste indruk na het lezen van de eerste zin: Twee namen noemen in een klap: dat vind ik veel. Zonder dat we personages hebben (kunnen) leren kennen. Ik kom er niet in helaas. Ik snap wat de schrijver heeft willen doen en op zich is er een heel duidelijk conflict. Alleen er mag nog wat meer focus op de stervende vader liggen. Er is vooral in de eerste alinea heel veel ruis en nieuwe informatie. Veel om te verwerken.

Nooit meer stilte - "Ik wil meer. Meer Anja, meer verhaal, meer schoolpleinscenes, ik mis wat actieve scenes in dit verhaal."

Het afscheid - "Poëtische tekst, verrassend ook aangezien je aan het begin denkt dat het over de hoofdpersoon zelf gaat. Fijne, warme zinnen waar je in wilt gaan liggen en door geknuffeld wilt worden. Mooie tekst en mooie inhoud, een nare gebeurtenis/ervaring heel bijzonder omschreven."

Whieieieie! - "De maand juli stond wel in het teken van de dood, blijkbaar. Deze tekst geeft een mooi kijkje in een op zijn leven terugblikkende man. Wat een fijne en lieflijke tekst, fijn geschreven en mooi gegeven."

 - 

Jurylid B 

Carmens Odyssee - "Een verhaal dat alle ingrediënten heeft om boeiend te zijn, maar totaal niet uit de verf komt. Ik voel geen emotie in een verhaal dat dit zeker verdient. Van een enorm afstand beschreven, waardoor het een kille opsomming van feiten is geworden."

Uilenjong - "Het is een mooi geschreven verhaal, wat ongrijpbaar wat het ook een bepaalde charme geeft. Het is niet heel aansprekend en zal dan ook snel vervliegen uit mijn geheugen, het is niet heel erg."

De Roze Narcis. - "Als in de titel een punt gebruikt wordt, is het verhaal vaak niet de moeite waard. Het is een soort gouden regel in deze schrijfwedstrijd, die ook nu weer opgaat. De eerste zinnen lezen niet lekker en het verhaal wil nergens boeiend worden. Een aardig idee consequent uitgevoerd, het levert geen meesterwerkje op."

Doornroosje suite in Coronatijd - "Een nietszeggend verhaal dat niet goed geschreven is. Een kort verhaal opdelen in twee hoofdstukken is niet handig. Met een glimlach gelezen, omdat er een kinderlijk enthousiasme in te lezen is. Als verhaal gewoonweg niet goed."

Klimaatcrises - "Een apocalyptisch verhaal dat geschreven is als een samenvatting van de mogelijke effecten van de klimaatveranderingen. Het zou angstaanjagend moeten zijn, maar op deze manier geschreven is het vooral saai."

Lieuwe - "Te vaak kom ik in deze schrijfwedstrijd verhalen tegen die het onderwerp niet ontstijgen, waar het lezen al snel een last wordt en waar niets tot leven wil komen. Ook dit verhaal, waarin de hoofdpersoon waarschijnlijk een naar persoon is, blijft plat en zonder de emotie of diepgang die ik graag zie in een verhaal."

Zacharias Zanglijster - "Een alleraardigst sprookje met een consequent doorgevoerde alliteratie. In het begin is het nog wel aardig, maar omdat er veel namen in dit verhaal voorkomen, gaat het ietwat tegenstaan. In alles is het een sprookje, de schrijver kent het genre goed en het is gewoon leuk om te lezen."

In de isoleer - "Een prachtig geschreven verhaal met de zin ‘hier heten ze overleden om de lieve mensen niet eeuwig in de misdaad van anderen op te sluiten’, die me nog lang zal bijblijven. Het leest dan ook heerlijk, maar ik heb geen idee waar het verhaal daadwerkelijk over gaat. Voor is het vooral heel vaag."

Weer op verhaal komen. - "Een eindeloos lang en saai verhaal, er wil maar geen vaart in te komen, het blijft maar doorgaan over niets en opeens is er een positief einde, dat voor mij te klef is."

Een kopje koffie - "Een kleinkind ruimt het huis van zijn opa op en gaat terug naar het verleden, wat ons heden blijkt te zijn. Het verhaal blijft vooral steken in algemeenheden en het is vooral aardig om te lezen. Nergens gaat het verhaal de diepte in en zo kabbelt het verhaal rustig naar het einde."

Beroepsgeheim - "Een thriller wordt van grote afstand verteld, waardoor ik me nergens daadwerkelijk in het verhaal getrokken voel worden. De keuze om het op deze manier te vertellen, maakt dat het niet boeit."

Kinderwens - "Een bijna klassiek verhaal over een vrouw die wil scheiden en als de gelegenheid zich voordoet haar man om het leven brengt. In verhalenwedstrijden komen dit soort verhalen geregeld voor, ze zijn meestal aardig om te lezen, maar stellen niet veel voor. Ze zijn vooral voorspelbaar. Al met al een aardig verhaal, maar ook niet meer dan dat."

Bakema - "Het verhaal speelt zich in het verleden af en de schrijver kiest voor een wat ouderwetse schrijfstijl. Het zou mijn keuze niet zijn, het verhaal leest daardoor niet echt lekker. Het verhaal is inhoudelijk amper de moeite waard."

Wereld in gedachten: - "Een verhaal over het zijn van een schrijver, eerlijk gezegd vind ik dit vaak vervelende verhalen om te lezen. Ook dit verhaal blijft vooral hangen in algemeenheden en is dan ook niet de moeite waard."

De echte Fiona - "Een mooi verhaal over liefde en dood. Het concept is eenvoudig, een week per jaar gaat de hoofdpersoon vreemd. Ook na de dood van haar man blijft dit gewoon bij een week per jaar, dat maakt het verhaal sterk."

De Turdus Merula - Dit verhaal lijkt te gaan over een onverwerkt trauma. Het is zo rommelig geschreven dat het vooral zoeken is naar een rode lijn.

Onsmakelijk - "Het hoofdpersonage is niet gelukkig met de perfecte vriend. De schrijver heeft veel woorden nodig om niet al te veel te vertellen. De laatste scene in het restaurant maakt gelukkig veel goed, maar het verhaal als geheel is niet bijzonder."

GEEN WEG TERUG - "De hoofdpersoon is een complexe vrouw, die zich met moeite door het leven sleept. Het lukt de schrijver aardig om dit op papier te zetten. Toch is het een verhaal dat vooral wat kabbelt, het einde is sterk en maakt veel goed."

Nooit meer stilte - "Een klein pareltje dit verhaal. Het is mooi geschreven en tijdens het lezen hoor ik de muziek waar de schrijver het over heeft. Het is melancholisch, maar blijft inhoudelijk sterk. Goed gedaan."

Oric - "Een fantasy-verhaal dat niet pas in een kort verhaal als dit. Het staat te vol met namen, het verhaal wil me niet boeien en het komt gewoonweg niet uit de verf."

De sneuvel - Er gebeurt niet veel in dit verhaal en wat er gebeurt is niet echt lekker opgeschreven. Het is geen prettig verhaal om te lezen.

Ontmetten - Dit is een verhaal dat niet lekker leest en waar je als lezer zelf op zoek moet naar het verhaal. Het rommelt vooral wat voort en we zitten opgesloten in het hoofd van een van de personages. In dit hoofd is niet echt duidelijk wat er gebeurt.

Kraai - "Een bijzonder verhaal dat zich afspeelt op een druk station. Je voelt de krioelende massa mensen en de onrust bij de hoofdpersoon. Het leest lekker door en het einde is niet alleen verrassend, maar ook de moeite waard."

Het afscheid - "De titel geeft al aan waar het verhaal over gaat. Het is een gevaarlijk onderwerp, omdat het snel te sentimenteel wordt. In dit verhaal is daar gelukkig geen sprake van, het is niet onaardig."

I died a week ago - "De schrijfstijl vind ik niet prettig, het verhaal niet boeiend, dus geen fijn verhaal."

Over mijn zoon en zijn kankermoeder - "Een sentimenteel verhaaltje over een moeder met kanker. Prima om dit te schrijven om iets te verwerken, minder prima om dit op te sturen naar een schrijfwedstrijd. Het is gewoon geen goed verhaal."

Het terras en het meisje - "Een aardige bespiegeling op een terras. Aardig, niet meer dan dat. Het leest wel prettig en dat maakt dan weer een en ander goed."

Zangeres zonder ego - "Een bijzonder verhaal over een reis, nergens is het de moeite waard. Het einde is onbevredigend, het is geen geweldig verhaal."

Een angst voor duisternis - "Een wel heel bijzonder liefdesverhaal dat makkelijk leest en zeker niet onaardig is. Het is te licht om echt goed te zijn, wel fijn om te lezen."

Whieieieie!! - "Overlijden en wat ons te wachten staat hierna, het keert met enige regelmaat terug. Dit verhaal is net wat anders dan soortgelijke verhalen, het leest prettig en het straalt een zekere vrolijkheid uit. Het is niet bijzonder, wel leuk."

00:00 - "Ik hou wel van magisch realistische verhalen, dus het idee spreekt me aan. De uitwerking is niet goed genoeg. Het leest niet echt lekker en het verhaal wil maar niet op gang komen."

Een studentengrap? - "Een warrig verhaal over een verdwenen lijk, het is te vergezocht, niet echt lekker geschreven en dus geen geweldig verhaal."

Ver van huis - "Een mooi verteld verhaal, dat ondanks zijn lengte blijft boeien. De schrijver weet goed in het hoofd van de personages te kruipen, waardoor ze levensecht overkomen. Het verhaal zelf is te voorspelbaar en daardoor is het geen topverhaal. Een goede inzending, dat wel."

Koffiepunten - "Een absurd verhaal dat jammer genoeg een onderwerp heeft dat mij niet aanspreekt. De gebeurtenissen zijn niet alleen absurd, maar te vergezocht en voor een verhaal als dit te simpel. Het is echt jammer, want er zit wel potentieel in. Bij vlagen is het echt grappig."

Als hij komt slapen - "Een treurig verhaal, mooi verteld. Langzaam vertelt een vrouw wat er met haar man gebeurd is. De schrijver weet mooi te beschrijven wat hij gevoeld moet hebben, het lukt iets minder goed om de woede en onmacht van de vrouw te verwoorden. Het is mooi, maar net niet geweldig."

Meetsysteem - "Een verhaal over een verloren liefde, waarin we meegenomen worden in de wereld van Bob en Ali. Het is mooi geschreven, aangenaam om te lezen en de inhoud is bijzonder mooi. Het einde past perfect bij het verhaal, waardoor het een mooi geheel is geworden."

Het venijn zit in de taart - "Het lukt me niet om in het verhaal te komen. Het lijkt wel of het van een te grote afstand verteld wordt, waardoor de echte passie niet naar boven komt. Het verhaal zelf is zeker niet slecht, maar als verhaal maar ternauwernood voldoende."

De Voor-Alles-Wat mat - Een verhaal vol met geroep en uitroeptekens. Het is vanaf de eerste regel vermoeiend om te lezen. Het kostte me dan ook moeite om het einde te bereiken. Geen boeiend verhaal en zeker niet lekker geschreven.

 - 

Jurylid C 

Meer dan goud - Aardig verhaaltje voor een prietpraat blad 

Mijn goudvis is dood - Grappig

WAT SCHEELT ER - Misschien beter insturenbij LiedjevandeMaand? Dan nog weinig kans

Het mysterie van Patrick Braam - "Aardig, en dan ineens is er sprake van een droom nadat bekend was dat de hoofdpersoon dood gevonden is. Jammer, het mystieke valt daardoor weg. "

Het evenement - "Onsamenhangend, moeizaam leesbaar verhaal met lange aaneengeregen zinnen en woorden."

Herkansing - "Vergezocht, blasfemisch, maar boeiend en goed geschreven"

De schreeuw - "Spannend, triest"

Een trein - "Redelijk verhaal, jammer dat het woord 'einde' eronder staat"

Ouder worden - "Zwak verhaal, beschrijving van een 61 jarige die als 81- jarige door kan gaan"

Scheve gelijkheid - Matig 

"Tok, tok" - "Spanning wordt opgebouwd, boeiend, luguber. Schrijfstijl niet prettig"

Ver van huis - Erg goed verhaal

SANDRA - "Triest, te simpel einde aan het verhaal"

Koffiepunten - "Super verhaal, echt van genoten"

Hand in hand over het parcours - Aardig

Als hij komt slapen - "Goed geschreven, de wanhoop en het schuldgevoel is onmiskenbaar. Jammer dat er geen alinea's tussen zitten want daardoor zit er erg veel vaart in. Terwijl het verhaal uitnodigt om wat langer stil te staan bij de verschillende episodes. "

Wachten aan het water - Niet heel boeiend en ik snap de anekdote over de politicus niet waardoor het einde het verhaal neer slaat. Misschien moet je daarvoor in Antwerpen wonen?

Toreador - "Kijkje in een brein van een persoon die een aparte niet-liefde voor dieren heeft en gefascineerd is in het bewerkstelligen van hun dood. Van spin tot kip tot koe. Weerloos, zeker in het slachthuis. Maar het doden van een wilde stier, een toreador zijn, is zijn ultieme wens terwijl hij niet bij machte is om dat, en zichzelf, kenbaar te maken aan zijn, kennelijk, dominante vrouw. Vat met tegenstrijdigheden. Goed beschreven"

Is de ambulance gebeld? - "Begint goed, eindigt erg slordig"

Hongertocht - "Tja, matig verhaal. Niet slecht en niet goed"

Loser - "Semi spannend, leuk om te lezen vakantieverhaal voor aan het zwembad oid"

De pastoor en de maagd - "Een erotisch verhaal wat niet veel aan de verbeelding over laat. Met de weinig verrassende combi pastoor/onwetende vrouw cq meisje. Niet slecht geschreven, maar wellicht geschikter voor een (soft)erotisch platform"

Meetsysteem - "Wel een verhaal om met aandacht te lezen, vanwege het continue verspringen van de ene naar de andere persoon. Maar intrigerend en goed geschreven "

Donkerblauw - "Verloren liefde, verloren dromen, verloren ambities. Teleurstelling viert de boventoon om uiteindelijk, door een radicaal besluit en het accepteren van, het weer oppakken van haar leven. Fijn geschreven verhaal."

Het jongetje van nummer 5 - "Luguber, graag gelezen verhaal over een twisted buurt bbq."

De Opdracht - "Bizar, maar erg goed geschreven. Je krijgt een hekel aan de hoofdpersoon met al zijn (a)sociale regeltjes en rechtlijnigheid, maar gaandeweg gaat dat over in medelijden door de enorme frustratie die een gebroken man van hem maken. "

De koelbox - "Vermakelijk verhaal, zit goed in elkaar, hier en daar wat slordig"

Verblijf in een rusthuis - "Beschrijving van dagelijkse gang van zaken in een verpleeghuis. Ook de onderlinge verhoudingen zijn nuchter beschreven. Echter, een echt verhaal vind ik het niet, het is meer een persoonlijk verslag"

Het venijn zit in de taart - Fijn en goed opgebouwd verhaal over een moeizame moeder-dochter relatie met een einde waarbij de dochter eindelijk voor zichzelf kiest

De ringen - "Allemachtig, wat een in- en intriest verhaal. Beetje verwarrend hier en daar en erg droog geschreven. Het brengt zo'n deprimerend gevoel met zich mee dat ik moeite moest doen om het helemaal achter elkaar te lezen. "

De Voor-Alles-Wat mat - "Ontzettend leuk (herkenbaar) verhaal, met vaart en humor geschreven. "

Jochems en Mauricen - Niemandalletje

Wapserveen - De nachtmerrie van een oppas: oppassen op een kindje en dan gaat er iets gruwelijk fout. Hieraan is nog een verrassende aparte dimensie toegevoegd. Het gevoel van onbehagen bij de lezer is knap bereikt.

De bottenkraker - Wat een narigheid. Eentje voor 'wakker dier'. De hoofdpersoon in het verhaal is getraumatiseerd en dat is goed over gebracht..

De echte Fiona - Mooi verhaal

Geen weg terug - "Sterk verhaal. De pijn, de onzekerheid, de onmacht. Of het helemaal origineel is, weet ik niet. Delen van de inhoud heb ik al eens soortgelijk in een film gezien"

Nooit meer stilte - "Mooi geschreven, maar had wat meer kunnen worden uitgediept"

Het afscheid - Prachtig ge- en beschreven

Whieieie!! - "Voor mij het beste verhaal van deze periode. Verveelt geen moment, ik heb het met veel plezier en aandacht gelezen. En herlezen."

 - 

Jurylid D

Knielend komt de nieuwe dag - Humoristisch geschreven tijdsopname van de Provo-jaren 60. 

Doornroosje suite in Coronatijd - "Slecht geschreven verhaaltje over niets. Opsomming van triviale zaken als 'wat eten we', spelletjes doen en Sinterklaascadeautjes uitpakken. Als aan het einde van het verhaal nu een mooie man voor de deur had gestaan, toen de ene tweelingzus die open deed om het niet-storenbordje op te hangen, had het misschien nog wat kunnen worden."

De Roze Narcis - "Aandoenlijk verhaal over een vrouw die ouder wordt langs de lijn van haar narcissen en overlijdt als zijnde zelf (symbolisch) een narcis. Goed geschreven, je wilt het uitlezen! Ik mis alleen een diepere laag in dit verhaal, want je leert de vrouw en de man en zoon niet kennen. Je komt alleen te weten dat het om een traditioneel gezin gaat, vrouw is thuis voor het kind en om te koken, man werkt. Slotzin is ook niet echt sterk, dat de zoon zijn roze narcis achterlaat, snapt de lezer ook wel. Maar het beeld van de gele narcissen die roze worden in het avondlicht is zonder meer mooi!"

Een kopje koffie - "Goed geschreven, leesbaar verhaal, maar aan het einde vraag je je wel af, wat zijn we nu wijzer geworden? Het gaat over zaken die in iedere familie voor kunnen komen. Ik mis een conflict en ik mis een diepere betekenislaag. Dan nog de oubollige titel, die verwijst naar het slot, namelijk dat de hoofdpersonen een kopje koffie gaan drinken van gevonden koffiebonen. So what?! "

Zacharias Zanglijster - "Aandoenlijk kinderverhaaltje met een duidelijke boodschap die in de slotzin nog eens wordt herhaald. Het is goed geschreven, leest goed, maar de bedoeling ligt er nogal erg dik bovenop."

Lieuwe - "Wel geinig schrijfseltje, maar met veel beschrijving en weinig verbeeldingskracht."

Klimaatcrises/De ontschuldigen - Erg 'donker' verhaal over de laatste stuiptrekkingen van de aarde. Waar die ruimteschepen vandaan komen en wie ze heeft gestuurd wordt niet duidelijk. Door het ontbreken van dialoog en met name genoemde (hoofd)personen wordt dit ook niet echt een verhaal. 

Weer op verhaal komen - "Best herkenbaar thema, maar veel te langdradig geschreven, met veel uitleg, beschrijving, cliché's (""Hij en zijn vrouw Vera waren twee handen op een buik (...) Henk kon niet van haar afblijven, lustte er wel pap van."") en herhaling. Door het geheel ontbreken van dialoog is het eigenlijk meer een verslag dan een verhaal. Dat Henk zichzelf uiteindelijk weer herpakt, had veel interessanter uitgewerkt kunnen worden. "

Uilenjong - "Goed geschreven verhaal - je ziet het allemaal voor je - over een wat zonderlinge vrouw die zichzelf beschermt tegen waanideeën. Het is alleen jammer dat er uiteindelijk geen ontmoeting plaatsvindt tussen de fietser en de vrouw, dat had het verhaal een spannender draai kunnen geven."

De kinderwens - "Goed geschreven verhaal met mooie karaktertekeningen. Het wordt goed duidelijk wat de personages van elkaar en van het leven verwachten. De weerzin tegen haar partner, brengt de hoofdpersoon tot haar daad. Dat komt mooi tot uitdrukking in de slotzin, waarin de plantenbak de reden voor de moord symboliseert. "

Carmens Odyssee - "Erg beschrijvend en vooral na de eerste helft ook nogal warrig verhaal. Het is jammer dat de auteur er niet in slaagt de dingen wat meer 'te laten gebeuren' door bv. dialoog toe te passen en de gebeurtenissen meer te laten zien, zonder er uitleg bij te geven. Het 'wie, wat, waar en waarom' van alles zou ook helderder kunnen door een betere verhaalstructuur aan te brengen.     "

In de Isoleer - "Op zich wel mooi beeld van iemand die is opgenomen in een psychiatrische inrichting, in de isoleercel wordt gestopt, op een bizarre manier weet te ontsnappen en buiten bij haar eigen huis gaat zitten, waar ze niet meer in kan. Maar wat dan?! Ik mis een vervolg, een wending, een afloop."

I died a week ago - "Erg filosofisch en en heel mooi geschreven verhaal. Maar wat er nu precies gebeurt, en waar dit toe moet leiden, kom je niet achter. Het verhaal sterft in de eigen schoonheid."

Het afscheid - "Mooi, ontroerend geschreven verhaal over de dood en euthanasie. Ik krijg het idee dat het hier niet om een mens gaat, maar om een paard, omdat 'hij rustig door de benen gaat, voor de laatste keer languit in het gras'; dat doet een mens niet, die sterft meestal in bed. Het gedichtje aan het einde geeft ook een wenk (paardebloemen, weiland). Als dat zo is, dan had het toch iets duidelijker mogen blijken uit het verhaal, nu wordt er teveel aan het inbeeldingsvermogen van de lezer overgelaten. "

Kraai - "Goed geschreven en zeer leesbaar verhaal, dat is opgehangen aan trivialiteiten als treinuitval, een krentenbol, wel of niet kroket of friet, met de kraai als leitmotiv. Hoe de beide omaatjes de krentenbol van de hoofdpersoon weten te bemachtigen is komisch. Toch is het jammer dat thema's als de kraai en wat er gebeurt tussen mensen als ze vast komen te zitten op een station, niet verder worden uitgediept. Nu blijft alles nogal aan de oppervlakte."

Ontmetten - "Goed en beeldend geschreven verhaal over hijgerige grijsaard die zijn knappe veel te jonge vriendin kwijtraakt. Maar omdat het verhaal vooral doorgaat op Sonja's taalspelletje met ontmetten en de hitsigheid van Herman, ontstaat er niet echt verdieping. Sonja 'vertelt' waarom ze Herman niet meer wil, waarom zien we dat niet gebeuren? Bijvoorbeeld op een feestje van de Universiteit van Antwerpen, waar zij als aanhangsel van rector Herman wordt behandeld en niet als eigenstandig iemand."

Nooit meer stilte - Ontroerend verhaal over niet begrepen worden.

De echte Fiona - "Goed geschreven, alleen lijkt de dame me iemand die zich snel zal gaan vervelen en geen 51 weken per jaar op Jorgos gaat wachten. Die gaat iets te doen zoeken en zal andere mannen leren kennen. Als ze Erik jarenlang kan bedriegen, waarom zou ze dan Jorgos niet kunnen bedriegen? Aangezien Jorgos zijn vrouw ook  bedriegt, zal het hem waarschijnlijk niet zoveel kunnen schelen. Maar het is een mooie slotzin, toegegeven."

De Turdus Merula - Mooi verhaal over een man met een oorlogstrauma.

Het terras en het meisje - "Vervelend verhaaltje waarbij ik meer het idee krijg dat de observator haar eigen teleurstellingen in het leven op het meisje aan het projecteren is, dan dat ze zich oprechte zorgen maakt over de toekomst van het meisje. Waarom dit meisje, eigenlijk? Wat moet God erbij? Wordt niet uitgelegd. Waarom zou ze mishandeld gaan worden? Geen reden voor te bedenken. Waarom is de toekomst per se onguur? Blijft onduidelijk. De hamvraag is natuurlijk waarom observator niet gewoon even een praatje met het meisje is gaan maken, dan krijg je pas echte antwoorden. Daar is een terras een prima plek voor."

Over mijn zoon en zijn kankermoeder - "Goed geschreven verhaal over herkenbaar thema, puberende zoon is bezig met opgroeien en wil niet buiten de groep vallen. Moeder met kanker komt dan niet goed uit. Het eindigt allemaal een beetje te lief en te begripvol. Je verwacht een enorme huiselijke scene waarbij de jongen uiteindelijk gedwongen wordt een duidelijke keuze te maken, voor zijn moeder en het gezin of voor zichzelf en zijn voetbalvrienden. Dat conflict komt er niet."

De Sneuvel - "Wel geinig verhaaltje, maar wat zijn we aan het einde wijzer geworden? Wat tegenslag bij de slager, de bushalte, met het horloge en daarnaast de regen en een heilssoldate zijn nu niet bepaald stof voor een spannend verhaal. De moord ook niet, want de aanleiding wordt niet echt toegelicht, dus dat is moeilijk meeleven. De sfeer is ook nogal jaren 70/80, met die zwerver, de heilssoldate en de openlijke dronkenschap. Gezien de ene euro voor de zwerver, moet het toch na het jaar 2000 spelen. Ik mis het conflict, daardoor blijft de spanning uit."

Geen weg terug - "Goed geschreven verhaal over de dood en over eenzaamheid. Ondanks dat je weet wat er gaat gebeuren, houdt de auteur de spanning erin. Het gebruikte middel is ook nogal primitief, je verwacht een dodelijk drankje, geen hoofdkussen. Mooie scenes op kantoor met haar collega's, ik ben blij dat ik daar niet hoef te werken."

Een studentengrap? - "Tragikomisch verhaal over een neurotische vader die het verlies van zijn zoontje projecteert op alles en iedereen. Dat dit verhaal in de jaren 60 speelt, weet je als lezer alleen omdat auteur het in de openingszin vermeldt en de rellen in Parijs worden genoemd. Het is jammer dat dit niet meer uit de setting van het verhaal zelf blijkt, bv. uit beschrijving van kleren, auto's en gewoonten uit die tijd. Bovendien sprak je je vader toen zeker niet met je en jij en zijn voornaam aan, wat hier wel het geval is.  "

0:00 - "Grappig begin, maar wat er in het magazijn is en waarom het volgens de duif tijd is, kom je niet te weten. Een open einde is prima, maar je moet niet alles aan de lezer te raden overlaten. Bovendien wordt er meerdere malen gehint naar een tv-optreden, waar uiteindelijk niets meer over geschreven wordt. Teveel open eindjes in dit verhaalbegin. Jammer, want dat van die pratende duif is wel leuk bedacht. Had meer in gezeten!"

Een angst voor duisternis - "Goed geschreven, maar onvoldoende uitgewerkt. Het thema angst wordt aangesneden, maar het eindigt met een spin op het kussen, terwijl je een diepzinniger vervolg verwacht. Bloody Mary wordt genoemd en de Power of Thought, maar er wordt verder niet meer over gerept. Die angst voor duisternis, waar komt die vandaan? Je komt er niet achter. Hoofdpersoon ergert zich aan de oppervlakkigheid van de jongen. Waarom blijft ze dan toch bij hem slapen? Hier had meer ingezeten."

Zangeres zonder ego - Lekker absurd! Verder niet al te diepzinnig.

Koffiepunten - "Verhaal klopt niet. De eerste drie keer op weg naar de winkel staat hoofdpersoon pas tegen vier uur 's middags op, geen wonder dat hij het dan niet haalt. Vervolgens neemt hij een vrije dag en staat om 8.00u op. Vrije dag van wat, als hij de dagen daarvoor tot 4 uur ' s middags sliep?? Dan heb je dus kennelijk geen werk, of je moet slapen als werk zien. Waarom kon hij niet meteen op de eerste dag om 8.00u opstaan? Dan had hij dit hele probleem niet gehad. En wie is zijn alter ego die namens hoofdpersoon de bonnen inlevert en hem vervolgens in de gevangenis een mok stuurt? Wordt niet uitgewerkt. Auteur had er goed aan gedaan dit verhaal voor het insturen kritisch door anderen te laten lezen, want dit zijn gewoon fouten die je eruit kunt halen."

De Voor-Alles-Wat mat - "Treffend en beeldend beschreven dagelijkse belevenissen van een moeder met kleine kinderen en een kat. Het is alsof je er als lezer bij staat en dat is knap. Alleen mis ik een onderbouwing van de eigenschappen van die mat waarom deze zo geschikt zou zijn voor alles, want dat lijkt mij vrij onwaarschijnlijk. Het verhaal loopt nogal gezapig af, met een moeder die denkt dat ze het opgelost heeft en het nu rustiger gaat krijgen. Je verwacht eigenlijk dat die kinderen die matten uit gaan proberen en dat blijkt dat ze compleet waardeloos zijn en dan begint het hele kindercircus weer overnieuw, maar dan nog erger. Dat zou het verhaal spannender hebben gemaakt.  "

Het venijn zit in de taart - "Raak geschreven verhaal over een dochter die 'wraak' neemt op haar tyrannieke moeder door stukken taart in haar gezicht te werpen; taart die haar moeder dit jaar niet kon bakken en waar ze altijd haar hele ziel en zaligheid in stopt. Mooie symboliek met het water van een eend. Hoewel aanleiding en gevolg duidelijk zijn, mis je toch een diepere laag in dit verhaal, waarin het conflict tussen moeder en dochter(s) meer uitgewerkt zou worden. "

Meetsysteem - "Wel goed geschreven, maar wat lastig te volgen verhaal over een soort kat-en-muisspel tussen Ali en Bob, dat uiteindelijk in het niets verzandt. Zij wil wel, maar hij niet. Jammer dat de emoties van Ali niet wat meer worden uitgediept, dat had het verhaal interessanter gemaakt."

Als hij komt slapen - "Mooi en knap geschreven verhaal waar schuld, lijden en trauma van afdruipen."

Ver van huis - "Mooi verhaal! Het neemt je helemaal mee in de wereld van een jongen met een beperking, die wordt vertroeteld, maar ook gepest. Vooral de slotzin is sterk! Wat ik alleen niet vind kloppen is dat Matteo niet wordt gemist, want hij is tenslotte met zijn moeder op de camping. Zelfs de volgende ochtend, als Arnold en zijn moeder vertrekken, wordt Matteo nog steeds niet vermist. Dit behoeft echt nog even aandacht."

Whieieieie!! - "Mooi verhaal over iemand die zijn laatste reis maakt en nog een keer op zijn leven terug mag blikken, zijn leven met Immie, zijn vrouw. Verdrietige momenten, maar ook vrolijke momenten. Het loopt alleen na al het schuldbesef over wat hij Immie tekort gedaan heeft door telkens in het FD te lezen en over het verlies van hun kind, ineens wel erg goed en berustend af, na een gelukkige herinnering uit hun kindertijd. Ik had nog wel een moment van boetedoening verwacht, bijvoorbeeld door een ontmoeting met een soort van wijze persoon, voordat hij definitief naar zijn eindbestemming zou gaan.  "

 - 

Jurylid E

Meer dan goud - 

Mijn goudvis is dood - 

Wat scheelt er? - 

Het mysterie van Patrick Braam - "Dorian Gray redivivus. De inleiding is veel te lang, maar de ontknoping is sterk geschreven. Het geheel doet me wat te literatuurderig aan."

Het evenement  - "Volslagen onmogelijk verhaal, gesteld in rijke taal met veel mogelijkheden. Maar: vorm gezocht: alinea’s, punten om een zin te beëindigen, beheersing van zinsbouw."

Herkansing  - "Poging om religieuze abstractie concreet te maken. Wat mij betreft niet goed gedaan. Het is allemaal heel erg, en dat overtuigt niet."

De schreeuw  - Ook al zo erg.

Een trein  - Vervelend overspannen proza.

Ouder worden - Geen verhaal. Qua taal niet interessant.

Scheve ongelijkheid - "Lezenswaardig, maar geen verhaal, en rommelig van taal."

Tok tok   - "Dit is niet mijn kopje thee, met al zijn nadrukkelijkheid, maar ik kan me voorstellen dat anderen dit prachtig vinden."

Sandra    - Lief romantisch verhaaltje waarin het perspectief wringt.

Koffiepunten   - 

Hand in hand    - 

Als hij komt slapen  - "Knap gedempt verteld, met details die door het treurige oppervlak heen breken. Een paar kleine verhaaltechnische of taalfoutjes (kniesoor). De laatste regel, altijd een opgave, zou ik weglaten."

Wachten aan het water - "Antwerps verhaal, waarin veel knap gesuggereerd wordt, maar dat mij qua psychologie niet helemaal overtuigt. Maar toch: toppertje."

Toreador - Aardig verhaaltje. Punt eraf voor ‘hij beseft zich.’

Is de ambulance gebeld?  - "Lang niet slecht, maar jammer dat het niet gecorrigeerd is. Dat stoort toch. De noodzaak van de link met Lost in Translation vind ik twijfelachtig. Het woord ‘wispelen’ zou ik door iets gangbaarders vervangen."

Hongertocht - 

Meneer pastoor en de maagd - 

Meetsysteem   - "Niet slecht geschreven, maar met een literaire pretentie die het verhaal niet aankan. Samenhang te mistig. Rare psychologie. Enkele mooie beelden."

De opdracht  - "Alles is geforceerd in dit verhaal: de situatie, de taal, de ironie en de humor. Als de schrijver het als pastiche bedoeld heeft is ook dat mislukt."

Donkerblauw  - "Bedacht verhaal. Stroeve stijl. En jammer dat Warhol verkeerd gespeld is, terwijl hij toch een zekere rol speelt."

Het jongetje van nummer 5 - 

De koelbox  - "Een beetje plat verhaal, maar wel eluk geschreven."

Verblijf in een rusthuis - "Dagboekachtig verslag. De inhoud is niet oninteressant, maar houterig geschreven en slecht gecorrigeerd."

Het venijn zit in de taart - Aardig verhaal met veel te veel details.

De ringen - Warrig melodrama.

De Voor-Alles-Wat-Mat - 

Jochems en Mauricen - "Wat de schrijver hiermee wil is me een raadsel, maar ik zie een echt verhaal van zijn hand met belangstelling tegemoet."

Wapserveen - Aardige variant op droomverhaal.

De bottenkraker   - "Interessant gegeven, slecht uitgewerkt."

Loser  - Bekwaam en spannend verteld.

De echte Fiona  - Vlot geschreven clichéverhaal.

Geen weg terug  - "Sterk verhaal, al wordt de ontknoping wat moeizaam voorbereid."

Nooit meer stilte  - "Nauwelijks een verhaal, hinderlijke namesdropping, wel mooi van taal."

Het afscheid  - "Mooi geschreven, maar met éen alinea die zo zwaar over de top is dat ik geen hoger cijfer kan geven."

Whieieieie!   - "Origineel, mooi geschreven, onsentimenteel, perfect. Doet me denken aan Tsjechov."

Reacties

Literaire Tijdschriften

  • Recensie: Ernest van der Kwast – Soms zijn dingen mooier er als er mensen klappen - De volgende recensie komt uit 2005. Verklaring achteraf Geld alleen maakt niet gelukkig dat bewijst deze eigenaardige roman nog maar eens een keer. Ernes...
    14 uur geleden
  • Leugens zijn stom - Philip Hoorne - *Leugens zijn stom* wat is het stil op straat alleen waarheden klinken een dame staat vals te trekkebekken naar een andere dame die op haar beurt een ...
    23 uur geleden
  • cc - ... nu toch al enkele jaren buiten het boek bloeit het park van mensen een kind speelt op het fietspad en ik vraag me af of ik hem zou kunnen aanrijden en ...
    1 dag geleden
  • Stroken - Elders literair Poëzie van beginnend dichter Hugo Hoving. –> Het bericht Stroken verscheen eerst op Elders literair.
    1 dag geleden
  • #46 Het dier - Het gebrek aan een gemeenschappelijke taal slaat een kloof tussen mens en dier, zegt John Berger in zijn essay ‘Waarom naar dieren kijken’. Sommige schrijv...
    1 dag geleden
  • Vuurspuwers - Vuurspuwers (DIV) Godijn Publishing, Hoorn (2024) 296 pagina’s; prijs 22,99 Omslag: Imber Studios/Ralph Bunschoten Het is altijd weer een vreugde de jaarli...
    1 week geleden
  • Bureau Gevonden Goed - Een vermoeide conducteur treft een slapende man aan in de trein. Hij zet hem af bij Bureau Gevonden Goed, waar de opeenstapeling van mobiele telefoons, pin...
    1 week geleden
  • Geluk - • door Peter Härtling • *Voor Hemelvaartsdag vertaalde Menno van der Beek het gedicht ‘Glück’ van Peter Härtling uit *Die Gedichte 1953–1987*. Peter Här...
    1 week geleden
  • Ceren Uzuner – Vergeet de vrouw in het gras (SLAAxRevisor) - Deze publicatie is een onderdeel van SLAAx. Met dit online project SLAA in de vijvers vol talent van uiteenlopende literaire platformen. Ze vroegen De Re...
    1 week geleden
  • Het bleek familie - Op sociëteit Minerva in Leiden zit bij de centrale trap een plaquette in de muur. Het opschrift luidt: Ter nagedachtenis aan leden van het Leidsch Studen...
    2 weken geleden
  • De buschauffeur - 'Kijk door me heen als door de voorruit'. In deze gedichtenreeks van Angelika Geronymaki probeert een buschauffeur krampachtig de kortstondigheid - in ti...
    4 weken geleden
  • DEM 188 Schrijven onder invloed - Drugs! Schrijvers! Het literaire wereldje wordt weleens met geestverruimende of verdovende middelen geassocieerd. Voor deze “Schrijven onder invloed” dook ...
    1 maand geleden
  • Pieter Van de Walle - je dacht dat ik overdreef toen ik zei dat mijn vijf kolibries vijf verschillende voederbakjes nodig hadden omdat ze elkaar anders met hun snavels de kop in...
    1 maand geleden
  • Hello world! - Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start writing!
    1 maand geleden
  • Berlin Babylon – Walk on the mild side II (Berlijn) - Berlin Babylon – Walk on the mild side II (Berlijn) op Tijdschrift Terras: Het klinkt grensoverschrijdend en omineus: ‘Hold on tight during the ride’. Ge...
    2 maanden geleden
  • Bazarow Magazine 10 - 2023 - description
    11 maanden geleden
  • De ketting – Het ravijn echoot mijn tranen terug - Zoals trouwe lezers van Tijdschrift Ei al weten, komen er in onze edities altijd verschillende kunstdisciplines samen. De ene keer creëert een beeldmaker w...
    1 jaar geleden
  • Hollands Maandblad beurzen 2021/2022 - 2020/2021 Poëzie: Maaike de Wolf Essayistiek: Lodewijk Verduin Proza: Lotte Dondorp Hollands Maandbladbeurs; categorie poëzie Maaike de Wolf Hollands Maa...
    1 jaar geleden
  • Actueel - Literatuurgeschiedenis in postkoloniale tijden De Parelduiker publiceerde in no. 2022/2 en 2022/3 een discussie over de postkoloniale stroming binnen de ...
    3 jaar geleden
Iets toe te voegen? Stuur je mail naar VerhaalvdMaand [at] gmail.com!