December 2022

Beste schrijvers, vandaag publiceren we de shortlist van december 2022. 

Tevens publiceren we later op de dag het beschikbare jurycommentaar. Nou is het zo dat niet elk jurylid de tijd heeft om commentaar te schrijven, sommigen sturen alleen een beoordeling in. Maar de juryleden die wél commentaar geven hebben hun uiterste best gedaan om jullie vooruit te helpen. 


Dan nu over de shortlist. Deze maand staan er vijf bijzondere verhalen op van vijf bijzondere schrijvers. De shortlist bestaat deze maand uit drie vrouwen en twee mannen. Voor zover we kunnen zien staat er één Vlaming op en bestaat de rest uit Hollanders. Eén van de shortlisters heeft al eerder gewonnen en twee hebben al eerder op de shortlist gestaan. De andere twee zijn we al eerder op de longlist tegengekomen. Deze maand staan er geen volkomen nieuwelingen op.

Sta je er deze keer niet op? Laat dat je absoluut niet tegenhouden om door te gaan met schrijven. Bedenk dat onze juryleden ook maar mensen zijn en dat hun oordeel niet absoluut maar persoonlijk is. Blijf in jezelf geloven en ga weer aan je schrijftafel zitten!

Sta je er wel op? Dat betekent dat de jury jouw verhaal heeft verkozen boven acht-en-zeventig andere verhalen. Gefeliciteerd! Je hebt fans!

Hoe gaat het nu verder? Morgen 10 december publiceren we de derde plaats, 11 december de tweede en op 12 december maken we de winnaar bekend.

Nog even geduld dus, 
hartelijke groet,

-- Maarten van Verhaal van de Maand



Shortlist december 2022

Op volgorde van binnenkomst

Claudia Maser - De slak 
Beer Boneschansker - Monica Stattic 
Philippe Noens - Lam Gods 
Nel Goudriaan - Wat is er toch met Loes? 
Carolien Dircken - Schaduwzomer 


***



7 dec 2022

Beste schrijvers, vandaag publiceren we de longlist van december 2022. Zoals gezegd hebben we deze maand 83 verhalen ontvangen die we gelezen hebben met 10 juryleden.

Sta je deze keer niet op de longlist? Laat dat je absoluut niet tegenhouden om door te gaan met schrijven. Bedenk dat onze juryleden ook maar mensen zijn en dat niemand de absolute waarheid in pacht heeft over wat goed is en wat niet. Blijf in jezelf geloven!

Sta je er wel op? Van harte gefeliciteerd! Dat betekent dat de jury jouw verhaal heeft verkozen boven circa drie kwart van alle inzendingen. Je hebt fans! :)

Hoe gaat het nu verder?

Op 9 december publiceren we de shortlist met de top vijf verhalen. Op die dag publiceren we tevens het jurycommentaar. Er is deze maand ontzettend veel jurycommentaar, onze juryleden hebben hun best gedaan en we zijn er trots op dat we dat met jullie kunnen delen.

In de dagen die daarop volgen publiceren we de nummers drie, twee en als laatste het winnende verhaal.

Tot over twee dagen, hartelijke groet,

-- Maarten van Verhaal van de Maand


Longlist december 2022

Op volgorde van binnenkomst

Frans Weiland - De meester 
Ekster Alven - In zoverre ik korte rokjes en goedkope groene nylon slipjes draag… 
Nico Torrenga - Het ontbreken van licht 
Hanna Roosenbrand - Beter te laat dan te vroeg 
Luc Vos - Dat 
Claudia Maser - De slak 
Beer Boneschansker - Monica Stattic 
Dianne Hoogstrate - Holle heilige 
Ben Dekkers - De reunie 
Paul Vroom - Sprinrag 
Philippe Noens - Lam Gods 
Eric van Kempen - De armband 
M. van Zeeland - Kalla 
Bert Boter - De lange gang naar het kerstdiner 
Anna Visser - Het ei 
Nicolai Frontera - Fata morgana, de vergeten berg 
Nel Goudriaan - Wat is er toch met Loes? 
Marlies van Bouwel - Zijdelings 
Carolien Dircken - Schaduwzomer 
Nico van Meerkerk - Oom Ben 
Jolein van der Ven - Terugval 
An Buckinx - Wrevel 


***


1 dec 2022 

Beste schrijvers, de deadline voor VvdM december is gisteravond om 23.59 uur verstreken. Onze inbox zit op slot en er kunnen geen verhalen of wijzigingen meer worden ingestuurd.

In totaal hebben we deze maand 83 verhalen mogen ontvangen.

En nu is het dus aan de jury. Deze maand lezen ze de verhalen met tien juryleden. Daarnaast zullen er op het einde van de rit nog één of twee shortlist-lezers meedoen. 

We proberen de longlist op 7 december te presenteren, maar jullie zullen begrijpen dat het met zo'n grote groep mensen en zo veel inzendingen niet zeker is of we het gaan halen. We houden jullie op de hoogte.

Let op: terwijl jullie wachten op de longlist, heeft Marc Graetz een leuk initiatief voor jullie. Hij is van plan elke maand de winnende schrijver te interviewen. Onze vorige winnaar Conny Hoogendoorn beet het spits af. Je kan het interview hier beluisteren. Conny vertelt over de weg die zij bewandelde, hoe ze soms haperde en wie haar inspireerde. Ook onthult ze een bizar voorval uit het begin van haar schrijfcarrière.

Veel luisterplezier, hartelijke groet,

-- Maarten van Verhaal van de Maand



Reacties

Een reactie posten

Literaire Tijdschriften

Iets toe te voegen? Stuur je mail naar VerhaalvdMaand [at] gmail.com!