Derde plaats januari 2023

Het spoor bijster

- Nel Goudriaan -

Weer dendert de trein van Parijs naar het zuiden voorbij. Dat gebeurt twintig keer per dag. Op regelmatige tijden; hij kent ze uit zijn hoofd. Ooit waren de geluiden van de langsrijdende treinen geruststellend voor hem, ze gaven de dag een aangenaam ritme. Een vertrouwde cadans van geluid en de daaropvolgende stilte.
‘Vind je het niet te lawaaiig om vlakbij het spoor te wonen?’ vroegen de dorpelingen hem in het begin.
Het eerste jaar dat hij en Cecilia hier woonden, stelden de dorpelingen vragen. Veel vragen. De laatste jaren niet meer.
Vanuit zijn slaapkamerraam heeft hij uitzicht op het spoor met daarachter grasland en heuvels. De grote hoeveelheid regen van de afgelopen dagen heeft de omgeving frisgroen gekleurd. Het dorp ligt een kilometer verderop. Hij komt er alleen om één keer in de week boodschappen te doen bij de plaatselijke supermarkt. De dorpelingen zijn eraan gewend geraakt dat hij hen slechts met een hoofdknik begroet en nooit meer spontaan een praatje met ze maakt.

Het oude spoorwachtershuisje was liefde op het eerste gezicht voor Cecilia. Een vrijstaand huis met authentieke tegelvoeren en een houtkachel. Door de ramen kwam het licht overvloedig binnen en bescheen de mahoniehouten meubelen.
‘Dit huis is voor ons bestemd. Hier worden we gelukkig,’ had ze geroepen. ‘Kijk eens, wat een grote tuin. Onder de kastanjeboom is een plek voor een zandbak en een schommel.’ Als een kind zo blij huppelde ze de kamers door. Haar blik kreeg iets dromerigs.
Ze tekenden de koopovereenkomst en al snel verhuisden ze van hun flat in de stad naar de nieuwe woning. Op vrijdagavond gingen ze naar de plaatselijke kroeg om een pintje te drinken. In het begin noemde Jacques, de kroegbaas, hen nog “die twee vreemde snuiters uit de stad”; na een tijdje hoorden ze er helemaal bij.
Op zwoele zomeravonden stelden ze hun weelderige tuin open voor iedereen. Er stonden lange tafels met veldboeketten in de kleurige tinten van korenbloemen, klaprozen en margrieten. Op de linnen tafelkleden prijkten schalen vol verse aardbeien met dikke room en andere vruchten van eigen kweek. De geuren van knapperige stokbroden en rijpe kazen stegen op. Glazen rinkelden, gelach klaterde en als hij zijn gitaar bespeelde, zongen ze vrolijke chansons.
In de winter was Cecilia meestal in haar atelier te vinden waar ze kleurige bloemen schilderde. Haar vrolijke gezang vulde het huis en ’s avonds geurde de keuken naar koriander, tijm en verse groenten.

De jaren verstreken. Elke maand was er opnieuw de hoop en vervolgens de teleurstelling. Cecilia sloot zich soms uren op in de kleine slaapkamer met uitzicht op de tuin. Daar stonden de commode, die hij zelf in elkaar getimmerd had, en de wieg, die Cecilia had bekleed met fijne broderie stof. Op een dag deed ze de kamer op slot en legde de sleutel in de la van het dressoir.
Daarna begon haar stilzwijgen, het eindeloze staren uit het raam. Ze plukte geen wilde bloemen meer. Haar steelse kussen op zijn wang bleven uit, de sprankeling in haar ogen verdween. Zonder haar lach leek het huis doods. De glans van de meubelen verdween onder een dikke laag stof. Hij trok zich terug in zijn werkplaats, speelde doelloos met zijn schroevendraaiers. Langzaam zakte Cecilia weg in een diepe duisternis. Hij probeerde haar op te vrolijken, spande een hangmat voor haar tussen twee platanen. Groef een vijver in de tuin en kocht goudvissen. Toch kwam ze nog maar nauwelijks buiten. Het liefst zat ze in de huiskamer met de gordijnen gesloten.
Op een dag trof hij haar aan, staand achter de tafel. Als een standbeeld. Ze keek zonder iets waar te nemen. Ook reageerde ze niet op het roepen van haar naam. Urenlang stond ze daar. In wanhoop vluchtte hij naar buiten en voor het eerst bekroop hem een gevoel van spijt dat ze zo achteraf woonden. Het geluid van de langskomende trein deed hem opschrikken en kwam hem niet langer vertrouwd voor. Integendeel: het resoneerde mee met het bonken in zijn hoofd. Paniek overviel hem. Hij wist niets beters te doen dan terug naar binnen te gaan en de dorpsarts te bellen.
‘Het is vast oververmoeidheid, monsieur,’ had die gezegd. ‘Ze heeft veel rust nodig, oefen vooral geen druk op haar uit.’
Deze woorden monterden hem op. Voor even, daarna sloeg de twijfel toe als een slang die zich langzaam om hem heen wikkelde en hem in zijn verstikkende greep hield.
Cecilia ontwaakte langzaam uit haar verstarde houding. Ze wist zich niets meer te herinneren van de tijd daarvoor.

‘Is het hier toch te eenzaam voor je?’ had hij keer op keer gevraagd.
Haar antwoord luidde steevast: ‘Nee, dat is het niet.’
Steeds vaker ging hij alleen naar het dorp en bracht zijn avonden door in de kroeg.
‘Waarom neem je Cecilia niet meer mee?’ vroegen ze hem. Hij zweeg. Op de vraag, wanneer er weer een tuinfeest zou worden georganiseerd, antwoordde hij niet en keek slechts peinzend voor zich uit. Vanaf dat moment begon het grote fluisteren, het afwenden van gezichten wanneer hij binnenkwam. Hij veinsde het niet te zien of te horen. Af en toe drongen flarden van zinnen zijn oren binnen. Hij zat niet meer aan de bar, maar in een stil hoekje achteraf en kwam slechts van zijn plaats om zijn glas te laten bijvullen of naar het toilet te gaan. De spiegel weerkaatste de vale tint van zijn gezicht; zijn eens zo levendige ogen hadden een doffe uitstraling.

Op een avond kwam hij thuis. De omgevallen keukentrap was het eerste dat hij zag. Pas daarna zag hij Cecilia in de rode jurk die hij haar een paar jaar geleden voor haar veertigste verjaardag had gegeven. Radeloos van verdriet schreeuwde hij het uit. Op de grond lag een verkreukeld stuk papier met alleen de woorden ‘Ik kon niet anders.’
Ze kwamen allemaal op haar begrafenis. Ook de dorpsarts. Bij het handen schudden bromde hij: ‘Het leven is hard, monsieur. Niet te doorgronden.’ De anderen mompelden slechts: ‘Gecondoleerd’ of ze zeiden niets en vermeden zijn blik. Daarna ging voor hen het gewone leven door.
Voor hem verstarde het leven alsof hij een geportretteerde was op een vergeelde foto.
Het dorpscafé heeft hij nooit meer bezocht. Wanneer hij als een schim door de supermarkt schuifelde, schoten mensen opzij, namen een ander winkelpad of keerden hun hoofden om.

Als hij alleen thuis zat, doorbraken alleen langsrazende treinen de stilte. Soms leek het alsof de tijd stilstond. Alsof Cecilia zomaar kon binnenlopen met een bos klaprozen en korenbloemen in haar armen. Dan trok de mist voor even op en de vragen en zware gedachten verdwenen uit zijn hoofd.
Maar later, in de lange doorwaakte nachten, trokken de beelden voorbij. Keer op keer zag hij Cecilia en vroeg haar in wanhoop waarom ze hem had verlaten. Ze keek hem slechts aan en liet hem alleen met zijn duistere gedachten.

Hij schuift de la van het dressoir open en neemt de sleutel in zijn hand. Met schroom, het voelt als heiligschennis, betreedt hij de kamer die jarenlang gesloten bleef. Net zo hermetisch afgesloten als zijn herinneringen aan dat stille verdriet. De wieg en de commode staan er nog precies zo bij als toen. De babykleren liggen op de stoel, klaar voor gebruik. Zijn vingers raken even het mobiel met de dansende beertjes. Als de zachte klanken van de muziek de kamer vullen, breken de sluizen en wordt hij meegevoerd. Er is geen weg meer terug. Van dichtbij klinkt Cecilia’s lokkende stem, die hij uit duizenden herkent: ‘Kom, lief. Hier is het goed. Eindelijk.’
Met vaste tred loopt hij naar buiten. De volgende trein komt over drie minuten.

***

Nel Goudriaan
schrijft verhalen en gedichten. Ze zijn gepubliceerd in meer dan dertig bundels. Haar verhalenbundel Henk & Anja kwam in 2020 uit bij Ambilicious. In 2023 verschijnt haar debuutroman. Als ze niet schrijft, leest ze. Het liefst verhalen die messcherp de drijfveren van mensen blootleggen. www.nelgoudriaan.com

Reacties

  1. Een echte Goudriaan! Met plezier gelezen.
    Conny Hoogendoorn

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit is echt een goed verhaal. Wat mij betreft meer geschikt als winnaar van deze maand dat degene die daadwerkelijk gewonnen heeft, dat verhaal kon ik geen touw aan vastknopen, maar dit verhaal was goed te volgen en goed geschreven!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bedankt voor de reacties. Leuk om te lezen. Nel Goudriaan

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Prachtig verhaal. Triest, maar indrukwekkend.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Schrijvers Promotor

  • Plant - 'Plant' (28-10-2024) 9,9 cm/ 6,5 cm
    10 uur geleden
  • HINDERNISSEN - SHARONDolblij met haar nieuwe baan als afdelingshoofd bij Unie-Juristen, klikt Sharon de mail open met de instructies voor de heidagen die deze week plaa...
    1 dag geleden
  • Bergen aan zee - Alex staart naar de grond. Zijn rug gekromd. Zijn dunne, grijze haar plakt aan zijn schedel. Hij schuifelt al uren door de tuin. Er is geen houding meer di...
    2 dagen geleden
  • Nederlandstalig? Het is er! - Sta je open voor origineel Nederlandstalige SF of Fantasy? Ben je misschien zelfs op zoek? BOEKEN – Origineel Nederlandstalige titels zijn mondjesmaat te v...
    4 dagen geleden
  • Een wollen werkelijkheid - Vanmorgen besloot ik de radio aan te zetten uit nostalgie. Aan de ontbijttafel in mijn ouderlijk huis op ‘t Zuid pleegde mijn vader dat elke ochtend te d...
    6 dagen geleden
  • Cappuccino en rode wijn - Gisteren dacht ik nog aan jou, maar vandaag niet meer. Alsof ik je verbannen heb. Uit mijn gedachten, uit mijn lijf en uit mijn hoofd....
    1 week geleden
  • Het filmpje - Werd bij jou ook het geweldige filmpje niet getoond?Kijk dan hier: https://www.facebook.com/reel/3745877325722858
    2 weken geleden
  • Loslaten - Nadat ik eerst alleen met de arts heb gesproken, komt hij erbij. De deur gaat open en hij schuifelt naar binnen. Met zichtbare moeite zet hij de ene voet v...
    2 weken geleden
  • BOEK 10 EVENT VAN GODIJN - Zaterdag 5 oktober was in Roelofsarendsveen het boek 10-event van Godijn publishing waarin 10 schrijvers werden gelanceerd en waarbij de uitslag van de w...
    3 weken geleden
  • Recensie ‘Alles stroomt’ in Lychnari - Vijf voor twaalf! kopt magazine Lychnari boven een uitgebreide recensie van Alles stroomt. In het herfstnummer van het kwartaalmagazine, dat als pay-off Ve...
    3 weken geleden
  • Afscheid Pio Gotson - De titel verklapt eigenlijk al alles wat er met dit bericht gezegd moet worden. Met deze blog stop ik. Of ik met dit exacte webadres ooit nog verder ga w...
    5 weken geleden
  • Nieuwe serie: beste lied per jaar: editie #1: de jaren ’70 - In navolging van David Bennett ga ik beginnen met een korte serie over wat ik het beste liedje per jaar vind. Daarbij neem ik, heel triviaal, de top 100 va...
    1 maand geleden
  • Veeleisende Liefdes - VEELEISENDE LIEFDES Ik mag mezelf gelukkig prijzen. Het is een zegen te mogen leven met passie, geestdrift en een zekere mate... The post Veeleisende L...
    4 maanden geleden
  • IJler dan IJl - Het was de bron van zijn misère, de drijver van zijn weemoed, de reden van zijn ondergang: Rick wilde het leven snappen, maar durfde het niet te ervaren.
    5 maanden geleden
  • Tjonge... - Boreling ligt inmiddels een week in de boekhandels. Hoewel ik mij natuurlijk realiseer dat minder enthousiaste lezers niet in de pen...
    6 maanden geleden
  • - Leidsch Dagblad 23 feb 2024
    8 maanden geleden
  • Duik mee in de wereld van Johnny Bollé - Bij een nieuw jaar hoort een fris begin, en ik had een idee voor een nieuwe maandelijkse nieuwsbrief. Alleen was er de vraag: hoe moet...
    9 maanden geleden
  • De draak die de kat opat - Het hotel kondigt altijd aan wanneer het zichzelf gaat verplaatsen. De parketvloer in de lobby attendeert me er meestal als eerste op, wat praktisch is, wa...
    2 jaar geleden
Jouw schrijfwerk hier gratis promoten? Stuur een mailtje tav Maarten naar VerhaalvdMaand [at] gmail.com