Jurycommentaar april 2023


Hieronder staat het jurycommentaar van april.

Het commentaar is verzameld per jurylid, je zult dus zelf je verhaal bij de verschillende juryleden moeten zoeken, gebruik hiervoor CTRL+F of COMMAND+F en type een gedeelte van de titel van je verhaal. Niet elk jurylid heeft elk verhaal gelezen, iedereen leest ongeveer de helft. Juryleden zijn niet verplicht bij elk verhaal commentaar te leveren. Elk jurylid heeft een code die we blijven handhaven. Zo is het commentaar door de maanden heen vergelijkbaar.

Let op, waarschuwing: lezen is op eigen risico. Sommige juryleden nemen geen blad voor de mond en het lezen van het commentaar kan een vervelende ervaring voor je zijn. Bedenk alsjeblieft dat onze juryleden ook maar mensen zijn en dat je zelf moet bepalen of je het commentaar ter harte neemt of het naast je neer legt.

Jurylid F

vroeger - "Het is mega beeldend, en duidelijk iets wat de schrijver echt heeft meegemaakt. Toch mis ik een soort plot, wat spanning, wat wrijving."
Eindbestemming (on)bekend - "Wat mij betreft begint het verhaal pas echt (goed) bij 'Ondertussen zit ik bij Jeff..'  dan wordt het verhaal wat actiever. Ik snap de insteek van het verhaal en het concept maar het ma gnog wat uitgebreider, nog wat meer snappen over wie je precies leest (achtergrond etc.) Het blijft nu afstandelijk."
Johannes - "Op zich een mooi inkijkje. Toch denk ik dat die laatste zin weg had gemogen. Eindigen met het maria beeldje is een mooi beeld om de lezer mee achter te laten, denk ik."
De hond en de wolf - "Hm is denk ik wel het juiste woord om mee te eindigen. Qua zinnen en stijl zeg ik: jaa perfect stuk, leest vlot, spannende en sterke zinnen. Maar qua plot en conflict en boog in de spanning heb ik wel mijn bedenkingen."
Het wonder dat ze zijn maakt me week. - "Een kwetsbaar 'klein gehouden'  verhaal, ik vind het prachtig."
The Kingdom - "Een erg fantasierijke schrijver, dat kun je wel merken. Toch vind ik  het verhaal erg eenvoudig en simplistisch opgezet, het daagt me niet uit en spreekt me minder aan. Het kan aan het genre liggen, zeker, maar ik denk ook dat de schrijver zich wellicht even kan bedenken in welke tijd het zich af moet spelen. Dat kan bijdragen aan de houvast (die ik nu miste)."
Zwijg! - "Ik snap het concept, en origineel is het zeker. Alleen denk ik dat ik wat informatie mis, wat achtergrond van de personages, desnoods een wat duidleijker decor, al is dat wel enigszins te raden. Toch denk ik dat het nog uitgewerkt zou moeten worden, iets meer wil ik ervan (wat tegelijkertijd een goed teken is)."
Carmens Odyssee - "Ik heb hem tweemaal moeten lezen om te controleren wat voor persoon Carmen nou precies is.  Mooie zinnen als: ""Ze waren nu niet veel meer dan pionnen die op hun rug lagen."" Poëtisch bijna. Wel soms onduidelijk of iets nou echt gebeurt, of dat het paranoia is, maar dat is ook wel de kracht van het stuk."
Valentijns dag - "Een op zich goed geschreven stuk, toch verlies ik mijn aandacht tijdens het lezen."
Volhouden - Het concept is prachtig. je voelt dat er iets speelt. Toch ligt het iets te veel op de oppervlakte en mag het wat meer zoeken zijn voor de lzeer wat mij betreft.  Ook zitten er veel passieve passages in. Het mag wat mij betreft wat actiever.
het verhaal van verdriet en hoop - "Het blijft haken, maar zet niet door. Dit stuk pakt net niet helemaal. Ik denk dat er wel potentie in zit als het wat meer uitgewerkt wordt."
Siya - "Soms poëtische zinnen, mooie gedachtenstromen van de hoofdpersonage. Het decor waar ze in zitten mag iets eerder kenbaar gemaakt worden vind ik, die komt erg laat."
Revive - Wat een geweldige hoeveelheid details. En wat een fantasierijk en (goor en) bizar verhaal. Het einde is het enige wat me minder bevredigd aan dit stuk
Schaam je niet - "Mooi decor, prachtige dialogen. Dit is wel mijn favoriete stuk. Eenvoudig, maar puur. Complex maar simpel tegelijk."
Vlucht - "Bij dit verhaal moest ik wel even schakelen zodat ik alles op een rijtje had, maar toen ik er eenmaal in zat, zat ik er helemaal in. Zinnen als 'dat maar net de geur van mijn angstzweet overstemde' vind ik erg mooi, poëtisch soms."
Balts - "Op zich vlot geschreven! Soms wat te veel zinnen voor een korte omschrijving. Soms worden dingen verteld, zoals 'dan is er ineens rumoer' of 'lichte paniek'. Dat mag best wat meer actief omschreven worden wat mij betreft. Soms worden er dingen geschreven die niet erg nuttig zijn, de exacte plek waar iemand in de klas zit bijvoorbeeld."
Plooien - " Een hele sterke start, het maakt meteen nieuwsgierig. Het einde lijkt wat slordig te zijn, snelheid leek geboden ;)"
De adder en de leeuw - "Een hele originele insteek van een verhaal, deze hebben we nog niet eerder gehad. Bijna een fabel. Soms mogen zinnen wat actiever wat mij betreft. ""De adder daarentegen was stik jaloers op hun geluk"" - laat maar zien hoe hij jaloers was. Of 'zei ze liefdevol', hoe praat je liefdevol? "
De zin van mijn leven - "hmm enerzijds vind ik het verhaal en ook hoe hij geschreven is geniaal. Ik glijd erdoorheen en het blijft nieuwsgierig. Aan de andere kant mis ik iets en kan ik niet mijn vinger erop leggen wat het is. Tekst is goed geschreven, mooie zinnen, goed doordacht verhaal verder."
Boliviaan zoenen - "Decor en context van het verhaal zijn meer dan origineel. Zo'n type verhaal hebben wenog niet eerder gehad, decor ook. Toch mis ik - zeker aan het begin - wat rust in de tekst, het gaat iets te snel af en toe en er wordt veel informatie gegeven zodat je als lezer geen ademruimte krijgt. "
De bok - "Hele originele opbouw van dialoog en omschrijving van gevoelens/geluiden etcetera. Door dat schakelen en lezen van nieuw soort tekst, heb ik hem wel 3x opnieuw moeten lezen.."
Tentoongesteld - De context en opbouw van het verhaal zijn zeker interessant. Wat ik soms merk is dat zinnen afgekapt zijn (beginwoordje is dan weggelaten) en dat stoort me. Daardoor heb ik ruis tijdens het lezen. Een voorbeeld; 'Gaf me haar kaartje met contactgegevens.' of 'Bedank het meisje...' . Ik struikel daar gewoon over dan.
Waar bent u trots op - "Wat een beginzin! :) Überhaupt zinnen als 'Het had de uitstraling van een bijna failliete snackbar aan het spoor waar suïcidalen een laatste patatje aten voordat ze sprongen,' maken deze tekst zin op zin tegeltjes. Momenten en zinnen om even bij stil te staan. Prachtig!"
Schildknaap - Een verhaal vol details en een prachtig decor. Af en toe wat wollig en wat té uitgebreid in details naar mijn smaak.
Keel of borst - "Ik struikelde even over de eerste alinea heen. Maar erna werd het krachtiger, kwetsbaarder. Mooi slot. Enigszins abrupte eindzin. Waar ik nog niet achter ben gekomen; wat waren de twee jongens nou precies gemeen? De Abel in het verhaal had een gestorven moeder, maar de ik-persoon? Misschien heb ik eroverheen gelezen.."
Brandend verlangen - " Een helaas herkenbare situatie, je beschaamt voelen of juist verlangend in zo'n ruimte zitten. MOoi en kwetsbaar gevoel op papier gezet. Toch mis ik een soort actieve scene in het stuk. Wellicht een uitslag, een daadwerkelijke echo of een dialoog met de arts zou het stuk al meer vaart en activiteit geven. Dat breekt het relaas van gevoelens een beetje (hoe kwetsbaar en mooi die ook zijn, even ademen is wel fijn voor de lezer denk ik)."
Herfst - "Prachtige en eenvoudige dialogen, soms poëtische alinea's. Ja, ik vind dit een krachtig en goed kort verhaal. Goede en absoluut niet storende sprongen in de tijd ook."
Diepvriespizza - "Hm het is een vlotte tekst, goed verhaal ook. Veel diepe lagen. Toch mis ik iets."
De trein - "Het is een mooi stuk, over een opgegeven liefde (zo kwam het op mij over), toch merk ik dat het daar een beetje in blijft hangen."
Onzichtbaar verleden - "Voor een kort verhaal is het een lange en meeslepende inleiding, waardoor je de vaart enigszins mist. Verder is het wel een gelaagd stuk, met goed uitgewerkte personages. Meer voer voor een roman dan een kort verhaal denk ik.."
Geen hand voor ogen - "Tijdens het lezen van deze tekst zit je continu in spanning, dat is positief. Toch vind ik het naderen van het einde enigszins anticlimax, er mag wel wat meer gebeuren op de piek."
Ezra - "Een mooie pauze, een stonede pauze in een leven. Het is nog wel dat ik ergens een climax mis, een actief conflict. Of misschien wat meer dialoog bijvoorbeeld. Een letterlijke sluimer."
"Andere wereld, ander persoon" - "Het verhaal is onwijs fantasierijk, de dialogen op zich ook, maar die zijn overweldigend in hun informatie. Ik vind de opbouw in spanning van de leefwereld 'Alyubiana' wel sterk, maar niet het verhaal tussen Rebel en het meisje. Die mag wel vergroot worden. Wat doet hij precies op aarde en hoe ontwikkelt hun liefde zich, terwijl ze zo van elkaar verschillen? Daar begin je in het verhaal mee, en daar wil ik dan wel meer van weten ook.."
Vlekken van de ziel - "Ja, tja, ik moet hier even over nadenken. Op zich een erg origineel en conceptueel sterk uitgewerkt verhaal. Wat ik heftig vind is niet zozeer het bloedvergieten, maar wel af en toe de verwijzing naar topmodellen. In mijn beleving kloppen die twee werelden totaal niet bij elkaar. Verder goed geschreven ook, sterke dialogen, het hele verhaal zit je in actie."
Vaderhard - "Er zijn weinig schrijvers die de stem van een tiener/kind goed kunnen beschrijven. Deze schrijver is het gelukt. De eenvoudige actieve zinnen zoals ' hij een koe naast een schaap plakt.' maakt het echt een goede tekst. Dit in variatie met de schreeuwende vader en de nare gevoelens die je erbij krijgt. En dan de actieve eindscène, het toewerken naar een eindclimax, kippenvel overal. Kortom: beste tekst van deze maand!"
God bestaat niet - "Waar het aan ligt weet ik niet, maar ik blijf afstand voelen tussen mij en het verhaal. Ergens blijft het veel van hetzelfde en het mag best een duidelijke climax (actie) hebben. Het is sterk en goed geschreven. Dus ik twijfel er niet over dat deze schrijver goed in zijn pen zit, maar qua plot opbouw niet helemaal mijn verhaal blijkbaar."
Vier dagen terug - "Het niveau van deze maand ligt erg hoog! Ook deze.. Deze tekst heeft een hele sterke opbouw, je wordt in het verhaal gesleurd. Nieuwsgierigheid en spanning blijft aan, je blijft gekluisterd."
Elfstedentocht - "Als ik eerlijk ben vind ik de schrijfstijl van deze tekst onnodig highbrow, onnodig ingewikkeld dus.  Het is te volgen en alle zinnen zijn te volgen en duidelijk. Toch mag er af en toe wat kalmte in, wat eenvoud, wat rust. Noem geld gewoon geld. En probeer het 'scriptie' of 'jaren 70/80'-gehalte wat naar beneden te halen.. Verder; als ik kijk naar plot en verhaal vind ik het echt een sterkte tekst, goed plot en ik vind het perspectief interessant en nieuwsgierigmakend."
The Hunger Games - "Ahh jammer dat het gerechten beoordelen niet groter is gemaakt. Het maandverband stuk is ook meesterlijk geschreven maar hierdoor trekt dit de focus op een totaal ander plot en dat is zonde! Keuzes maken dus. Verder: goed geschreven, mooie zinnen, je blijft plakken. Goed stuk!"

Jurylid G

Orcacia en Naifus - "Beetje kort, maar niettemin een onverwacht einde. Werk dat eens meer uit, nu is het eerder een beetje uitgeschreven idee. Vertel eerst wat over de wereld van de zeehonden, zodat de lezer voeling krijgt, doe hetzelfde met die van de orka's. Beschrijf de omgeving meer, je 'personages'. "
Echt - "Wat wil je hiermee bereiken? Dit zijn wat aantekeningen van her en der, mijmeringen, dagboeknotities. Dit maakt je nog geen schrijfster, net zomin dat je een pianiste bent wanneer je een liedje op de piano speelt, of een schilder wanneer je iets op een doek gekliederd hebt. Er zijn heel wat manieren om te schrijven, niks mis mee, maar je schrijfsels zijn zeker geen verhaal. Lees eens wat verhalen in de bib of de verhalen die op deze site op de longlist of shortlist verschijnen, daar steek je heel wat van op: van personages, dialogen, plot, gedachten. Er zijn cursussen. Keuzes genoeg. Verras me. Gedachten alleen zijn geen verhaal. Deze site heet 'Verhaal van de Maand'. "
IM Stijfkop - Dit is niet wat een kortverhaal moet zijn. Dit is een rouwbetuiging en een klacht in één. Eerder iets voor je dagboek.  
Kalverliefde - "Tja, het verhaal begint goed, je bouwt op, je maakt de lezer nieuwsgierig hoe de protagonist  het zal aanpakken. Vervolgens kap je het af met een hartstoornis. In het echt kan dit natuurlijk, maar een verhaal moet vooral geloofwaardig zijn en niet eindigen met een deus ex machina. Wat ook al zou helpen is meer opbouw, leer me de personages beter kennen, toon ons of we met een onbetrouwbare verteller te doen hebben, toon ons wie Marieke echt is. Er zijn te weinig details, ik lees weinig over de omgeving, maar de de lichamelijke reacties zijn dan wel goed. Hoe Marieke haar kanten handschoentjes uittrekt, beschrijf je scherp, dat vond ik goed.  "
Leeuwen zijn gevaarlijk (deel twee) - "De intro is goed, maakt me nieuwsgierig maar dan...wordt het een ongeloofwaardig verhaal. Kijk maar eens op You Tube en vergewis je ervan hoe dikwijls een leeuw door een trap van een zebra, giraf, buffel ed buiten strijd gesteld wordt of waar de leeuw het hazenpad kiest. Als je een beet vergelijkt met een messteek en je vraagt de lezer dan of hij dat al meegemaakt heeft? Ik geloof niet dat er dat veel zullen zijn, dus vergelijk het met iets dat de meeste mensen wel kennen. Beschrijf zo origineel mogelijk die gloeiende pijn. En dan nog een dolk kunnen grijpen, ook? Wat ik ook mis is een beschrijving van de omgeving waarin je je bevindt. Zeg iets over het weer, geef de geuren mee bij het besluipen (gaat dat met een paard?) Want leeuwen vanaf een paard bespieden, dat is wel een erg domme oplossing om het in de wilde natuur tragere paard te berijden, gesteld dat het dier zelf al niet angstig wegvlucht bij al dat gebrul. Kijk eens wat meer naar natuurfilms en geef ons een echt goed opgebouwd spannend verhaal. "
Klimaatklevers - " Emotie is waar alles om draait in verhalen, in romans. Dat mis ik hier wat. De lezer moet zich kunnen inleven in de personages, anders interesseert het hem niet wat er gebeurt, het verhaal zal hem niet boeien. Zonder emotie leest een verhaal of een boek als een logboek met een opeenstapeling van feiten, gebeurtenissen, tijdstippen en zo meer. Ik vind de inleiding ook te lang, het kan korter en mysterieuzer zodat we niet meteen weten dat het om een kunstwerk gaat. Dit neigt daarom te veel naar een relaas, een verslag, maar geen verhaal. Het idee is goed, maar mag nog meer uitgewerkt. Ik had steeds het idee dat ik dit verhaal al eens hier of elders las. Show, don't tell. "
Bedrijfscultuur - "Je begint met de gedachten van Karel weer te geven, de focalisatie ligt dus bij hem. Dan zeg je niet: 'Carine vroeg hem zonet om na de pauze even binnen te springen in haar kantoor'. Zo denkt een mens niet. Een mens denk bvb: verdomme, nu gaat het vast over Aisha of iets soortgelijks. Nadien kun je dan de regie-aanwijzingen als actie weergeven: dat hij met tegenzin naar haar kantoor gaat. Doe niet aan infodumping, maar strooi die in de acties. Ook in de volgende alinea doe je dat; de kunstlederen stoel, de Ford Focus, zo denkt hij niet, dit is de schrijver die zoveel mogelijk info aan de lezer wil geven. De lichaamstaal van Karel zit goed, daar komt de lezer genoeg door te weten, nu maai je de fantasie van de lezer af, je instrueert hem te veel. Het hele verhaal blijkt zo geschreven te zijn: vol informatie, een beschrijving van 's mans leven, ik ontwaar weinig emotie en daar is het waar het om draait in een goed verhaal.    "
Vaderhard - "Afstand en nabijheid voel ik tijdens de gedachten van de dochter. 'God wat rijdt hij hard' is oké. Op de radio hoor ik...is meer beschrijvend voor de lezer. Blijf in het hoofd van de dochter; zeg bvb: ze spelen 'Fast Car'. Vermijd ook 'hoor ik, zie ik, voel ik', soms mag het maar in het begin van een tekst is het zaak van je lezer zo snel mogelijk iemands gedachten rechtstreeks te laten voelen. Na de gedachten over de koeien spring je abrupt over op mama. Zoek nog een tussenzinnetje dat mama met de koeien verbindt. Mama stapt niet uit haar hek (dat is moeilijk, hoor) maar uit de omheinde wei of zo. De volgende alinea's zit je goed, ik voel de dochter goed. Je geeft goed die vader weer en het broertje, je bouwt de spanning op tot aan de climax. Knap gedaan!"
Uitgekleed - "Lees je de tekst na, nadat je verhaal erop staat? Er staan fouten in die makkelijk te vermijden waren. Verder weinig aanmerkingen, je beschrijft de lichaamstaal van de twee personages goed en je deed me glimlachen, ondanks het feit dat ik in de helft van het verhaal ongeveer vermoedde hoe het verder zou gaan. "
eenzaamheid - "Let op je leestekens. Mooi begin, duidelijk, ik hoef het niet te herlezen, niet te veel info, niet te weinig. Ik lees door, ik vind het goed, het verhaal verveelt nergens en de gedachten zitten goed, de lichaamstaal in het huis werkt. Op het laatst springen we dan in het hoofd van Berend en krijgen we zijn visie. Goed, ik vroeg me wel af, of het verhaal niet sterker wordt als je die laatste drie alinea's laat vallen en eindigt met 'Berend gaat zijn eigen eenzame weg'. Het zou ook goed zijn, maar minder genuanceerd en er zou een thema wegvallen. Goed gedaan. "
Rode wijn - "Tikje raar dit niet-eens-een-kortverhaal-. Je spreekt duidelijk iemand toe, er komt een 'ze', wie zijn dat, de mensen? Dan komt er een zin die in een gedicht zou passen. Lyrisch proza wordt hier afgewisseld met een  in gedachten aanspreken. Zolang de intentie bestaat, bestaat de wil. Dit is dan weer cerebraal, de auteur, de verteller wisselt vaak van stijl, dan krijg je een breuk en wordt een en ander inconsistent. Vervolgens wat over de psycholoog en word je ofwel de alwetende verteller of ben je degene die naar de man luisterde eens hij terug kwam van de psycholoog. Al die wisselingen, merk je ze ook op? Misschien kun je dit herschrijven in één stijl, blijf hem toespreken vanuit een medeleven, schroom niet de mooie dingen te combineren met eenvoud. Geen makkelijke opdracht, me dunkt. Iets voor een literair tijdschrift?  "
Toekomstmuziek - "Het eerste stuk is te weinig belevend, te veel beschrijvend, je steekt er heel wat info in. Ook de twee die Nathan ontvoeren lijken me teveel op (slechte) films gebaseerd, voor mij zijn het sprekende poppen die maar niet tot leven willen komen. Vanaf het stuk dat hij op de bus belandt wordt het interessant, daar lukt het je de toestand geloofwaardig te maken. Ik zou in het eerste stuk vooral schrappen, of het hele ding helemaal uitschrijven. Het wordt dan wellicht te lang voor een kortverhaal maar dan kan je het opsturen als sf verhaal. "
God bestaat niet - "Wat voelt deze man, ik heb er het raden naar, ik ontwaar te weinig emoties. Met de focalisatie zit het niet goed, de ene keer zitten we in het hoofd van de predikant, dan wordt er weer verteld en informatie uitgewisseld (die de predikant al weet)  vanuit een onafhankelijke instantie. Dat heen en weer gaan, het teveel vertellen, stoort me. Alles wordt geregistreerd. De non-verbale communicatie (hoe hij naar de preekstoel beent bvb) is goed, dat moet je zeker behouden. Toon iets van zijn begeestering, misschien is hij ook wel vermoeid. Nu lijkt het of hij zelf voor God speelt. Een afstandelijke, straffende en kwade God dan.  De opbouw naar het einde toe is sterk, daar voel ik wel wat bij. "
Vier dagen terug - "Goed uitgeschreven verhaal je bouwt het langzaam op, maar soms overdrijf je en zwenkt de aandacht van de lezer af van het verhaal, ik heb zelf een stuk overgeslagen en dat mag de bedoeling niet zijn. De lezer (her)kent de sfeer  wel na een overlijden. Zeker het stuk waarin de moeder koffie zet, vervolgens een opsomming van de regie-aanwijzingen die volgen werden me teveel. Daar mag het strakker gecomponeerd worden. Of een autopsie of obductie wordt toegepast beslist de dokter, niet de familie. De dokter zou ook toelichting mogen geven bij een natuurlijk overlijden, zo natuurlijk is het sterven van een jonger iemand niet. Beschrijf ook de personages wat meer, hoe zien ze er uit, hoe oud zijn ze, nu kennen ze zowat alle leeftijden hebben tussen 30 en 50.  Het begin is sterk en je bent goed in de sfeerzetting in wat in het hoofd van het personage speelt. Ook de ruimtes waar alles zich afspeelt zijn dan weer erg in detail, dan weer net te weinig ingevuld. Een van de betere verhalen, goed gedaan."
Ooo - "Schrap 'hoge'' in de eerste zin, dat wordt nadien op een betere manier aangegeven. Goed dat je niet meteen aangeeft dat ze in een meubelzaak is. Dat is een kleine verrassing die aanzet tot doorlezen. Ik lees verder en merk op: teveel 'oh's''. Eentje volstaat. Let op de taal; ze komt me voor als een oude vrouw, die oké hoort niet bij haar taalidioom. Schrap 'licht paniekerig' (show, don't tell), haar gedrag moet genoeg vertellen. (ooh, heu ja hoor, venteke' dit is haar taal, goed gedaan. De taal van oma die dan volgt: ook helemaal geloofwaardig, leuk einde ook. "
Zusters - "Originele inkijk wel. Maar erg onzorgvuldig geschreven. Teveel bijwoorden. (eigenlijk, echt, gewoonweg, inmiddels). UItgebreide: ongebreidelde. Schrap dingen als: over haar hoofd en lichaam, we weten wel hoe je een jurk aantrekt. Fantaseren vervang je best door 'droomde' want als je fantaseert weet je toch ongeveer hoe die wereld eruit ziet. Verder veel archaïsche uitdrukkingen. Doet verdwijnen: verhult. Vroegere dorpsgenoten? Zijn ze dat niet meer op dat ogenblik? Deze keuze gemaakt: ze koos. Heeft dichtgemaakt: sluit. Als: wanneer. Vroeger ook altijd al: altijd al. Vervolgens vertelt de man in de bar over zijn leven dus weet ze voldoende, want in de kerk ziet ze haar 'zusters', waarom huilt ze dan?  Vreemd vind ik het verhaal, ongeloofwaardig ook. Mag je meer dan eens trouwen? In welke kerk, in welk land mag polygynie dan? Er zijn inderdaad wat landen, er is de mormoonse kerk, zelfs de islam staat het toe in sommige gevallen, maar voor de meeste landen (o.m. België, Nederland) geldt alleen het wettelijk huwelijk, met maar één partner. Misschien moet je dat zijdelings ook vertellen, door de man bvb een Pakistaanse, Egyptische, Indische, Kameroense of Marokkaanse naam te geven. Vertel meer over de cultuur, bouw je verhaal op, maak je hoofdpersonage geloofwaardig: als ze eerst mee brandsticht moet je haar ontwikkeling nadien geloofwaardiger maken, een ontwikkeling waarin ze eerder gelaten in het huwelijk treedt. Je kunt er iets mooi van maken, werk aan de winkel. "
Elfstedentocht - "De eerste alinea dacht ik: wat een archaïsche gezwollen stijl. Tweede alinea: schrap plaatselijke, we weten dat die apotheker daar zijn zaak heeft. Omstreeks: bijwoord van tijd, niet van leeftijd, gebruik 'ongeveer'. Ik merk dat je deze stijl tot het einde volhoudt. Als het de bedoeling is om in deze stijl van de jaren zestig te schrijven, ben je daar ruimschoots in geslaagd. Sterk filmisch einde."
Gezellig Spelen - "Ik begin te lezen, denk aan een meisje van twaalf jaar en dan lees ik dat de ik-figuur en de andere kindjes allen vijf jaar zijn. Zo denken en spreken kinderen van vijf niet hoor, je gebruikt hier een stem van een ouder kind of een jong volwassene. De tweede alinea over de strik is al een stuk beter. In de derde alinea schrijf je dat er voor Marja niemand anders is om mee te spelen, in de eerste schrijf je dat alle kinderen met haar willens spelen. Plots staan we in de gang van Marja thuis, ze trekt aan een touwtje? Geen overgang? Geregeld duikt de stem van een groter kind op, dat merk ik aan de gedachten en aan de woordkeus. Als ik er zo over nadenk, geloof ik dat er weinig verhalen zijn vanuit een zo'n jong kind, wellicht omdat het moeilijk is om de gedachten van een vijfjarige weer te geven. Misschien kan je haar wat ouder maken, ergens tussen de acht en de tien? "
Een grote lichtroze cirkel - "Dit is geen verhaal, hoor. Geen dialoog, amper een beschrijving van personages, ruimte. Dit is een relaas, je vertelt alles en laat geen interpretatie toe aan de lezer. Lees eens wat meer over 'Show, don't tell', lees andere korteverhalen."
ongeloof - "Mooi begin. Schrap 'echter', dat stoort. Mooie eerste alinea, maar let op dt fouten in de tweede. Het is min zes (graden Celcius weten we zo ook wel). Even een fout die veel voorkomt bij de inzendingen: je kunt een dialoog niet beëindigen met 'glimlach ik, zucht ik' en nog wat andere dialooglabels omdat je niet kunt praten terwijl. beter is: 'zeg ik, en ik glimlach, vraag ik en ik zucht'. Secretaris: ze? Is het dan geen secretaresse? Wat is dat met die hete koffie? Eerst heeft hij die vast buiten, in de sneeuw, vervolgens zien we dat Jelte die vast heeft tijdens een sollicitatiegesprek? Heeft hij die mee naar binnen genomen? Het wordt puzzelen nu: hij moet naar een sollicitatie, net ervoor ziet hij Evi die hem succes wenst, na het werkgesprek ziet hij haar terug, net of ze is nooit weggeweest. Dan houdt het op voor mij, de chronologie klopt niet.  "
The Hunger Games - "Leuk begin, die eerste alinea. Maar. Er gaat iets fout met het perspectief. We lezen de eerste alinea vanuit Laura, vanuit een personale verteller. In de derde alinea bekijk je Laura plots van een onafhankelijke vertelinstantie, er is ineens een verteller gekomen terwijl dat in de eerste alinea niet zo is. Verwarrend. Gebruik gewoon 'Ze' ipv 'Laura' dat helpt. Je kunt haar naam beter voor het eerst noemen in de dialoog van de moeder die kandidate A met de naam Laura voorstelt. Ik lees door, en je sleept me voor de rest helemaal mee het verhaal in, echt goed! "
Het was zo echt - "Je geeft het te snel weg, laat de lezer denken dat die andere persoon er nog is, nu weet hij dat al meteen. Door een en ander nog wat achter te houden, bouw je de spanning op. "
Een lot uit de loterij - "Goed opgebouwd, misschien net iets te lang, maar de details die hij droomt zijn goed. "
De wolf en de ambtenaar - "Je schrijft best in een groter lettertypen (12) en een tussenregel van 1,5. Dit leest moeilijk. Zeker geen slecht verhaal, het invoegen van Andrés gedachtengang klinkt geloofwaardig, is leuk, maar het zijn er iets teveel. Toch origineel maar ietwat ongeloofwaardig. "
Havermoutsoep - "Maarten, Wouter? Het hoofdpersonage heet toch Maarten? Dan wordt hij plots aangesproken met Wouter, ik lees verder om te ontdekken of ze daar nu met zijn drieën zijn of met zijn vier wat de aandacht van het verhaal afleidt. Dan komt er een Joep. Oké, nou kan die wel weer. Wat is een introverte schoonheid, eentje die van binnen zit? Zo beschrijf je haar nochtans niet. Aha Joep is een kat. Dat van die soep is best grappig, daar loopt het verhaal goed. Ook de rest van het verhaal loopt vlot, en als het de bedoeling was om de havermoutsop te gebruiken als een metafoor voor de insintrieke kwaliteiten van onze twee heren, ben je daar in geslaagd.  Herlees je verhaal meer dan eens en haal er de schrijffouten nog uit. "
"Platero en ik, de sinaasappelboom" - "Je weet vast nog hoe hij zijn vader vergezelde om al onze paarden te beslaan, maar nooit vergat jou een malse wortel te geven, waarna ik hem op jouw rug zette om een ritje te maken. Dit is een foute samentrekking, nu is het net of niet de vader maar de hij. Te kort voor een verhaal."
De moeder - "Sterke wending op het laatst, goed geschreven, misschien iets te melodramatisch, hou het nog meer sec!"
Altersstil - "Het verhaal begint vanuit het standpunt van een derde verteller, we lezen over het gedrag van Sil, zijn kinderen, Amber. We zitten in iemands hoofd, dus er is een derde verteller. Niets mis mee, je creërt daardoor afstand. Maar dan wissel je plots van perspectief. Hier zo: 'Maar wat? Nu ligt hij op de grond. Wat doet hij hier?' Nu zitten we in zijn hoofd, dat is de wissel, want de verteller kan niet weten wat hij denkt, wat verwarrend is omdat we dat natuurlijk eerst niet weten wat er in hem omgaat. Ik zou hier kiezen voor het perspectief waarmee je begon. Dat is door de scherpe waarnemingen en beschrijvingen sterk genoeg. Ondanks je perspectiefwissel vind ik dat je een mooi cijfer verdient. "
Droomvlucht naar gisteren - "Je mag meer aandacht geven aan je spelling, onterecht gebruik van hoofdletters en foute zinsconstructies. Je weet dat dit gelezen wordt door velen, toon respect voor je lezer, tracht zo foutloos mogelijk te schrijven. Er komen heel wat namen bij, het hele verhaal is vertellerig, springt van het een naar het andere, het relaas vraagt veel concentratie om de hele rimram nog te volgen. Ik heb vluchtig nog hier en daar wat gelezen, maar het blijft uitweiderig en ik ben tenslotte gestopt met lezen. Lees eens andere verhalen, kijk hoe die gestructureerd zijn in scénes, met een goed lay-out van dialogen, beschrijving van de personages, de omgeving. "
Kolkende golven - "Ik zie het voortdurend in verhalen: de schrijver begint met de informatie te geven, wat later duiken we in het hoofd van één of meer personages.In dit geval kies je voor een meervoudig personaal perspectief, we weten zowel wat er in de vrouw als de man omgaat. Het is eerst dan - en bij de dialogen - dat de lezer meer betrokken raakt. Als je meteen in het hoofd van (een van de) personage(s) duikt is de lezer meteen mee. Je creëert een mooi contrast (hij onverzorgd, rommelig, versleten koffer; zij meer verzorgd). Daarvoor neem je je tijd. Je plot zit goed, zorg nog voor iets meer dialoog. Handeling en gedachten zitten wel goed. Ook de omgeving en het weer komen aan bod.  Wil je voortaan in een groter lettertype (12) schrijven met een tussenregel anderhalf? Graag gelezen."
Vergeten zomer - "Tja. Als je een verhaal schrijft in een eerste versie staan er altijd wat fouten in. Schrijffouten, teveel bijwoorden, ongelukkig geconstrueerde zinnen. Geen erg, daar is het herschrijven voor. Je haalt ze er zo uit, de verhalen waar de auteur de moeite nam om ze meer dan eens te overlopen op fouten, te schaven aan zinsconstructies. En nog eens en nog eens tot hij voelt: zo is het goed. Je schrijft bvb Esméé op drie verschillende manieren, het woordje 'gisteren' staat daar op een verkeerde plaats. We komen niets te weten over het proces waarin Jim poogde zijn leven als jurist weer op te pakken. Een gemiste kans om de verhouding tussen de twee vrouwen en Jim uit te tekenen na het overspel. We weten ook niet hoe het dan verder liep met Mia, of dat Esméé ontslag nam. Stof genoeg om hier een mooi verhaal van te maken, maar nu mag de lezer het zelf invullen als  daar zin in heeft. Nee: niet goed genoeg. "
Troepenschip - "Ik lees teveel korte zinnen na elkaar. Als schrijver heb je veel invloed op het leesgedrag van je lezers, door die afgekapte zinnen leest het nu als gehakt stro. Ook schrijf je veel dialooglabels met een hoofdletter (Zei ik, Grapte hij, Vroeg hij, Gaf ik toe). Bovendien veel fouten of onzorgvuldigheden, herhalingen nog, lees na een eerste versie je verhaal na, woord voor woord, toon respect voor je lezer, maak jezelf er niet makkelijk vanaf. Ik geef er enkele mee: net te lang (2x), de 'ik' die ontbreekt, 'praatte we', 'lachte we', enzovoort. Je begint geregeld met het werkwoord. Niet doen, die dagboekstijl werkt hier niet. De insteek behandel je goed, is best origineel, ik voel de ruimte waar het verhaal zich afspeelt, ook de personages komen goed uit de verf. "
Eindeloos - "Toffe en originele insteek, wat geruststellend als je doodsangst hebt en ongelovig. Hoewel: dit is ook een soort geloof in. Je hebt het wellicht herlezen, wat verbeterd maar misschien heb je het te weinig nagekeken, er staan nog verscheidene foutjes in, er kan nog geschrapt. Als lezer heb je na enkele zinnen al door dat het personage gestorven is, al zeker na de opmerking 'Voorbij', misschien moet je het niet zo snel weggeven. "
het verhaal van verdriet en hoop - "Je hebt een origineel verhaal en je schreef het op een luchtige manier. Het geheel vind ik te veel korte zinnen na elkaar te hebben. Misschien moet je het verhaal meer in balans brengen door het af en toe af te wisselen met een langere zin, bijvoorbeeld om een  gedetailleerde omschrijving van de omgeving of van beide personages."
Revive - "Teveel herhalingen (het steeds enthousiaster worden), personages hebben dezelfde stem, zijn onderling inwisselbaar. Je hebt het aan de fouten te merken te weinig gereviseerd. Een goed kort verhaal krijg je door telkens weer je tekst woord voor woord na te kijken, overtollige bijwoorden te schrappen. De inhoud vind ik oké; je verhaal heeft een gruwelijke toekomstvisie. Je vertelt het verhaal vanuit een alwetende verteller, wat hier wel werkt. Graag zou ik nog meer beschrijving zien van de personages en de ruimte waar alles zich afspeelt. "
Vlucht - "Goede afwisseling tussen de verschillende pijlers die nodig zijn voor een goed verhaal: personages, perspectief, de tijd waarin het zich afspeelt. De ruimte, de voorgeschiedenis. Het eindigt ondanks de dramatische wending toch vrij positief. Je hoofdpersonage is geloofwaardig, er is afwisseling tussen haar gedachten, dialogen, wat er aan voorafging met flashbacks en actie. "
Waar bent u trots op - "Kleurrijk verhaal, op zijn minst. Gruwelijk en naturalistisch, deed me soms aan Faulkner denken. Titel vind ik goed gevonden. 'Hij schraapte de woorden uit het achterste van zijn keel' vond ik een sterke zin. Het pakhuis heb je helder beschreven. Je wisselt sterke metaforen af met overdreven, te ver gezochte beeldspraak en die is daardoor niet geloofwaardig. Dat leidt me af van het verhaal. Dat van die Reuzesmurf vond ik ongeloofwaardig, wat kwam die daar plots doen? Is die relevant?  Schrappen maar. Ik weet niet hoe je hoofdpersonage eruit ziet. Hou volgende regel in acht: Te weinig details geven de lezer te weinig referentiepunten, te veel slaan de fantasie van de lezer dood. De dialogen mogen nog meer belevend, ik wil ook meer emoties zien in je verhaal. "
De zin van mijn leven - "Te lang uitgesponnen verhaal, het is goed dat je de lezer nieuwsgierig maakt, maar je moet het ook weer niet te lang rekken. Soms gebruik je sterke omschrijvingen die ik geslaagd vind, maar je gaat er met enkele te archaïsche de mist in. Ambtenarenstijl. Na de laatste alinea een en ander vluchtig nalezen, vindt je personage. Wel, dat is dan ook merkbaar, de vraag blijft natuurlijk of jij het bent die er zomaar woordjes tussen plaatst die in een kleiner lettertype staan, of je personage...Maak dat duidelijker dan. Net zoals een stotterend personage niet de hele tijd stottert, dat verveelt ook op de duur. Er mogen een heleboel bijwoorden weg, of is dat ook jouw personage die dat op zijn kerfstok heeft?  Soms is het er over, wat ik grappig vind. Ik hou wel van die overdrijvingen. (Panama, de Minister van Onderwijs) Je hebt een helder zicht op de actualiteit. Ik vind het einde best goed gevonden, de wending en de verrassing is er."

Jurylid H 

Orcacia en Naifus - "Het zou een leuk kinderverhaal kunnen worden met mooie tekeningen erbij. Dan vergt het nog wel wat uitwerking, bv. meer tonen van de omgeving, het weer, de zee, andere dieren en meer uitwerking van de spanningsopbouw. Nu is ze ineens bijna gestrand en wordt direct gered."
Echt - "Het is een lange opsomming van mijmeringen en associaties die de lezer niet echt lang kunnen boeien. Het houdt de aandacht niet vast omdat er weinig samenhang is zit, geen verhaal, geen kop en staart."
IM Stijfkop - Er wordt een interessant thema aangesneden dat zich heel goed leent voor een mooi verhaal. Het is echter gebleven bij een eerste gedachtenschets.
Kalverliefde - "Mooie scène met een goede opbouw. Boeiend tot het eind met een goede twist. De dialoog heeft een goede opbouw en wordt prettig afgewisself met de dialogue interieur. Hier en daar zou wat meer uitwerking kunnen met extra vertraging door tonene van de omgeving, de weg, wat hij ziet, wat zij doet. Ook het kwetsbare van de partner wat meer aandacht. Op het eind is de dialoog wat minder sterk als zij zegt 'krijg je mischien een hartaanval', daar zou ik wat meer angst en vrees willen zien. en de titel dekt niet helemaal de lading. "
Leeuwen zijn gevaarlijk (deel twee) - "Op zich een spannende scène in potentie, maar de lange intro draagt daar niet aan bij. Ook klinkt een en ander wat ongeloofwaardig omdat de beschrijving van plaats en situatie erg karig is en de uitkomst voorspelbaar. Er komen veel storende herhalinge in voor, telkens zelfde woorden gebruikt. "
Klimaatklevers - "Originele invalshoek en langzame ontknoping. Als lezer blijf je lang in onwetendheid en er worden weinig aanknopingspunten prijs gegeven, mogelijk omdat het vrij cerebraal en minder tonend geschreven is. Het zou boeiender worden als nog iets meer tonend verteld wordt wat de madonna zelf ziet en tipjes van sluiers iets eerder worden opgelicht.En het interview aan het einde mag dan wat korter. Wat is toegevoegde waarde daarvan, behalve de onthulling?"
Bedrijfscultuur - " Het is een leuk verhaal met een leuke twist. Het komt alleen wat langzaam op gang omdat er eigenlijk in het begin weinig gebeurt, alleen gedachten etc. Het zou meer spanning kunnen krijgen door bv te beginnen met de scene waarin Karel betrapt wordt en die dus te laten zien. OOk zijn er hoer en daar erg lange zinnen zonder komma waarin je verdwaalt, bv. de zin die begint met Dit moet wel een evrslaving zijn... Waarom Karel erg gespannen is, wordt niet erg duidelijk. De dialoog kan ook sterker, in elk geval door betere lay-out. En meer interactieve dialoog, in begin zijn het nu meer twee monologen, op het eind wordt het meer echt reageren op elkaar en dus levendiger."
Vaderhard - "Een spannend en ook ontroerend verhaal met goede opbouw. De clou wordt in begon wat erg veel weggegeven met te veel herhaling van signalen van mishandeling. Het ligt er iets te dik bovenop. De beschrijving van de auto te water is wat minder tonend, ik zou het meer willen zien en voelen, accent ligt nu meer op de interactie en verliest snelheid terwijl het toch een noodsituatie is."
Uitgekleed - "Grappig verhaal. Het komt wat langzaam op gang; de intro van zijn verborgen activiteiten en de beschrijving van haar uiterlijk houden een beetje op, dat zou meer gemengd kunnen worden met de dialoog. Nu lijkt het ook net of hij haar voor het eerst ziet. Hoe saai is ze eigenlijk als hij het wel heeft over uitpuilende jasjes en naden die kunnen scheuren? Verde riets meer van de omgeving laten zien, ook al is het een saaie kamer. Ik verwachte eigenlijk dat hij gratis op haar feestje zou moeten optgreden en dit hooguit een voorproefje zou zijn..."
eenzaamheid - "Het is in potentie een interessant verhaal met de ambivaltente reacties rond een overlijden. Het hapert alleen nog een beetje te veel, het vloeit niet echt en trekt de lezer niet echt naar binnen. Veel korte zinnen, te weinig tonend, te veel vertellend. Te weinig beeld van de hoofdpersonen. Ook is de perspectiefwisseling op het eind wat storend. Het zou leuker zijn als die ambivalentie van de zoon bv in een dialoog zou blijken."
Rode wijn - "Het zijn een paar aardoge flarden en gedachten, maar ik zie hier geen verhaal."
Toekomstmuziek - "Het is een bij vlagen best goed geschreven verhaal, maar ik ben de draad kwijtgeraakt. Het lijkt me eigenlijk een te gecompliceerd verhaal voor een kort verhaal. Nu wirdt het allemaal een beetje te beknopt, terwijl er wel vindingrijke ideeen achter zitten. Die komen nu niet helemaal uit de verf. Je kunt je niet voldoende inleven. Bijv. een UFO, hoe ziet die er uit, van buiten en van binnen, dat zou je willen zien als lezer. "
God bestaat niet - "Een leuk geschreven verhaal. Aanvankelijk zat ik puntje van mijn stoel maar langzaam doofde de interesse, omdat de plotselinge wendingen van de preker te weinig overtuigend overkomen. Daarmee valt de kracht van het verhaal wat weg, terwijl de boodschap wel interessant is en de entourage goed beschreven."
Vier dagen terug - "Intrigerend verhaal. Goede opbouw en leest vlot. De vervreemding is goed weergegeven. Het einde is onverwacht en een beetje absurdistisch, maar net voorstelbaar. Het zou voor mij sterker zijn als het net iets minder absurd zou aflopen. Nu past de relatieve gewoonheid van eerdere reacties van de hoofdpersoon er net niet bij. "
Ooo - "Erg geestig verhaal! De beschrijving met de knopjes en handen en blik die knopjes ziet is hier en daar wat onnavolgbaar, dat zou wat scherper kunnen. Een beetje meer aankleden nog met de beleving van de vrouw daar in die winkel kan het ook verrrijken. Wat ziet ze verder, is ze nog bekommerd om wat anderen aan haar zien? In elk geval geweldige plot."
Zusters - "Een heel interessant onderwerp en met gevoel beschreven. Om het echt boeiend te maken zou ik meer willen lezen over de man die haar in weet te palmen, dat gaat nu wel erg snel. En hoe zijn denkbeelden of levenswijze haar aanspreken. Ook de trouwscene kan wat uitgebreider en beeldender. Verde rzite er hier en daar wat veel korte zinnetjes en herhalingen van dezelfde woorden in."
Elfstedentocht - "Spannend verhaal dat blijft boeien en geschreven is in een mooie, consequent volgehouden ouderwetse en voorname stijl. Het eind met het terechtkomen in de singel en direct ten onder gaan vind ik iets plotselig en niet helemala geloofwaardig. Anders wel zeker een hogere score."
Gezellig Spelen - "Het zijn aardige kinderherinneringen, die echter veel meer aangekleed moeten worden om het een echt interessant en boeiend verhaal te maken. De kindertaal is wel redelijk goed getroffen, maar het blijft een beetje imperssionistisch en fragmentarisch.  "
Een grote lichtroze cirkel - Het heeft wel iets intrigerend maar ik vind het te weinig uitgewerkt tot een pakkend verhaal.
ongeloof - "Het is in aanzet een boeiend verhaal, en redelijk goed geschreven. Het begin is mooi beeldend. Ik mis echter de logica en de samenhang tussen de verschillende onderdelen, waardoor de aandacht verslapt. Wat is de rol van het sollicitatiegesprek? Waarom zo ineens die oorlog erbij, en ineens die groep tieners. Wat wil de schrijver eigenlijk zeggen, wat is de kern en kun je het daarop meer toespitsen."
The Hunger Games - "Bijzonder origineel en leuk en vlot geschreven. Misschien nog verder aan te kleden met impressie van het huis, het meisje, de moeder."
Het was zo echt - Wel een aandoenlijke dialoog maar toch een beetje mager.
Een lot uit de loterij - Wel leuk en goede opbouw.
De wolf en de ambtenaar - "Leuk idee om te beschrijven hoe het paintball idee een politiek issue werd. Er staan wel wat foutjes in de tekst (gelezen ipv geleken bv). En de zinnen kunnen wat mooier hier en daar, met wat meer en andere omschrijvingen dan alleen zweet en gedachten van Andre. "
Havermoutsoep - "Uiteindelijk wel een leuk thema, maar het verhaal komt mij te langzaam op gang. Daarnaast zijn er veel lastig lezende, niet fraaie zinnen en slordigheden. Ik zou zeggen schrappen en beperken tot wat echt noodzakelijk is en het geheel daardoor veel scherper maken en boeiend. "
"Platero en ik, de sinaasappelboom" - Ik snap er niet veel van en kan me niet een goed beeld vormen.
De moeder - "Interessant verhaal, goede plot en goed van opbouw. Helder geschreven, soms wat veel adjectieven. Bij de dialoog is even niet duidelijk welk 'ze' aan het woord is.  "
Altersstil - "mooi thema maar het is nog te rommelig om een goedlopend verhaal te zijn, vooral allerlei wisselingen in persepctief zijn hinderlijk. "
Droomvlucht naar gisteren - "Het is mogelijk interessant maar nu te rommelig qua taal, tijden, opbouw en te veel in het hoofd en vertellend ipv tonend. "
Kolkende golven - Het verhaal; leest moeilijk door. Er zit te veel wisseling in van perspectief. Te veel irrelevante details. Schrappnen en schaven.
Vergeten zomer - "Erg beknopt, matig en niet tonend."
Troepenschip - "Goed verhaal. Zou nog beter kunnen als er iets meer beeld geschetst wordt van het schip, de sfeer, de cabine. Misschien iets meer van de achtergrond van de hoofdpersoon, nu blijven het veel vage gedachten. En taalfoutjes eruit filteren."
Eindeloos - "Het stuk roert een beetje te veel vragen op in korte tijd, over te grote thema's. En waarom een zeekoe? Het boeit ook minder omdat het niet erg tonend is. "
het verhaal van verdriet en hoop - "Mooi verhaaltje. Het zou heel goed een echt sprookje kunnen worden als je er sprookjesfiguren bij bedenkt die iets meemaken in dat bos, dat dan ook wat meer beschrijving nodig heeft."
Revive - "Het verhaal leest niet zo makkelijk weg, en is in aanvang verwarrend (datazee??), ook door wisseling van perspectief. Hierdoor verliest het op zich interessante thema voor mij aan kracht. Ook nog wat foutjes in. "
Vlucht - "Heel goed verhaal dat vooral heel vlot leest en continu spannend blijft, Geen overnbodige woorden, alles geloofwaardig beschreven. De scene dat de ambulance komt zou iets duidelijker kunnen nog."
Waar bent u trots op - "Er zitten veel mogelijkheden in dit verhaal, maar die komen er nu niet helemaal uit voor mij. Heel interessante en mooie beschrijvingen van bijzondere personages, maar een beetje te veel beschrijvingen en te weinig handelingen, dialoog, actie. Op het ein draak ik de draad kwijt, daar kan ik het niet meer volgen. Maar de hoofdpersoon en de entourage lenen zich zeker goed voor een mooi verhaal. Beknopter, wat duidelijker conflict, meer actie/dialoog. "
De zin van mijn leven - "Goed geschreven en vlot lezend verhaal. Goede opbouw en goede plot. Alle gebeurtenissen na het contract zijn ee beetje veel en snel, daar versnelt en verdicht het mij te veel. En ik vind het jammer dat de ZIN er niet in staat.En wat die te maken heeft met dat verhaaltje over die ruzie over kruimels."

Jurylid J1

Orcacia en Naifus - "In dit (erg) korte verhaal wordt te veel verteld en er is geen ruimte voor de fantasie van de lezer, waardoor je er op een afstandje naar blijft kijken in plaats van mee gaat leven met de dieren. Het idee van de twee verliefde dieren had wel iets schattigs, maar zou verder uitgewerkt mogen worden."
Echt - "Zoals ergens ook wordt geschreven, schieten de gedachten van deze schrijver inderdaad alle kanten op. Het is onduidelijk waar dit over gaat en waar het heen gaat. Het lijkt een eerste versie van iets wat ooit een essay zou moeten worden."
IM Stijfkop - "Het zou een mooie speech zijn, maar dit is geen verhaal; het mist personages, diepgang, plot…"
Kalverliefde - "Mooie zinnen af en toe; ‘een nog onbelopen sneeuwvlakte’ en ‘kwetsbaar als een kuikentje’… De ogenschijnlijk simpele details maken het levendig en goed voorstelbaar. Het einde stelt mij persoonlijk een beetje teleur, maar tot daar was het een fijne leeservaring."
Leeuwen zijn gevaarlijk (deel twee) - "Een niet erg geloofwaardig verhaal waardoor het afstandelijk blijft en qua schrijfstijl kloppen er een aantal dingen niet, wat ook afleidt van de inhoud."
Klimaatklevers - "Het idee is leuk om vanuit een schilderij te schrijven, maar de uitwerking laat wat te wensen over. Het ‘personage’ is onsympathiek en seksistisch, wat een schrijver wat mij betreft zelf mag bepalen, maar in dit geval draagt het niet bij aan de inhoud en dat maakt het onnodig"
Bedrijfscultuur - Dit verhaal is helemaal dicht geschreven; er is niets meer dat verrast of iets aan de verbeelding overlaat omdat de schrijver alles weggeeft. Dat is jammer. Ook qua inhoud is het een beetje flauw en niet erg origineel.
Vaderhard - Wat een heftig kort verhaal. Het heeft een zekere spanning en vaart en het perspectief van het kind is knap neergezet. Enkel af en toe denkt het in iets te volwassen (maar mooie) metaforen. De gebeurtenissen gaan alleen erg snel en het einde is te onduidelijk. Het mag nog wat trager ook door soms wat schrappen.
Uitgekleed - "De eerste alinea van dit verhaal wekt even de nieuwsgierigheid, maar daarna wordt het, behalve de beeldende omschrijving van mevrouw Dirks, allemaal wat simpel en saai, ook omdat dan al duidelijk wordt hoe het zal eindigen en de interesse wegvalt"
eenzaamheid - "Hoewel de eenzaamheid soms wel overkomt in de simpele zinnen, mist het verhaal een geheel; onduidelijk waar de schrijver heen wil en dus wordt er geen interesse gewekt en blijft het wat mij betreft saai"
Rode wijn - Een kort relaas waar ik persoonlijk geen inhoud in kan ontdekken waardoor het een geheel wordt
Toekomstmuziek - Wat een fantasierijk verhaal! Er gebeurt een hoop en potentieel is dit ook erg interessant. Toch is het - ondanks de hoeveelheid gebeurtenissen - nog wat saai. Nathan komt als personage niet echt tot leven waardoor het mij persoonlijk niet uitmaakt wat er (met hem) gebeurt. Dat is jammer want het zou erg spannend kunnen zijn.
God bestaat niet - "Interessant en op een bepaalde manier spannend. Het blijft onduidelijk of de clou nou bij de opzet van Father Adams’ preek hoort of niet, wat voor mij het knappe is aan dit verhaal. Af en toe is het perspectief een beetje onduidelijk, alsof father Adams toch even niet het hoofdpersonage is met wie je alles mee beleeft."
Vier dagen terug - "Er worden erg veel details gegeven in dit verhaal, over de ouders van het personage, de kinderen, de ouders van de vermoedelijk dode, de ontmoeting tussen Bas en “ik”… etc. Dat duizelt een beetje en leidt af van het onderdeel dat wat mij betreft het spannendst is aan dit verhaal: Is Bas nou dood of niet?"
Ooo - "Hoewel het idee voor het verhaal an sich erg grappig is, doet het mij te veel denken aan een hoofdstuk uit een roman van Rob van Essen, waarin haast hetzelfde gebeurt, maar dan met een man. Daardoor kon ik het niet anders lezen dan een mindere versie van hetzelfde idee"
Zusters - "Het is knap dat je in het begin al weet dat het personage niet zomaar gaat trouwen, maar dat het toch spannend blijft wat er dan wel staat te gebeuren. Kim blijft echter een oppervlakkig personage; het verhaal mist een bepaalde diepgang."
Elfstedentocht - "Hier is duidelijk goed over nagedacht. Interessante details over de dorpelingen en heel beeldend. Wat mij persoonlijk na een tijdje een beetje vermoeide was de schrijfstijl, die in principe goed is maar erg afstandelijk en die daardoor soms afleidt van de erg interessante inhoud"
Gezellig Spelen - "Dit ietwat vreemde korte verhaal heeft iets interessants waardoor je eigenlijk net als Katja benieuwd bent aan wat er nou leuk/niet leuk aan Marja is, met een onverwacht, bizar einde. Het taalgebruik van het personage is wel wat ongeloofwaardig voor een vijfjarige en het blijft uiteindelijk ook onduidelijk waar het nou precies over ging."
Een grote lichtroze cirkel - "Na een hele sterke openingszin wordt er erg veel informatie gegeven door de schrijver - niet nodig, de sfeer is helemaal duidelijk met die eerste zin. Het is verder een aandoenlijke scène maar eigenlijk nog geen afgerond verhaal"
ongeloof - Er lijkt een beetje gebrek aan focus in dit verhaal… gaat het om de sollicitatie of om de al dan niet dode Evi? Uiteindelijk hebben beide plotpunten geen einde. De vreemde dialogen maken daarnaast de personages wat ongeloofwaardig
The Hunger Games - "Aandoenlijk en origineel kort verhaal met een mooi eind. Zonder dat het letterlijk benoemd wordt weet je als lezer wat er aan de hand is en leef je met Laura mee, knap gedaan. Ik zou erg benieuwd zijn naar een volgende versie - qua schrijfstijl valt er nog wel wat te winnen, vooral in het eerste (Masterchef) stuk"
Het was zo echt - Dit verhaal is te kort om erin te komen; niet per se qua woordental maar qua wat er gebeurt. Het verhaal lijkt in de jij-vorm maar dan ineens staat er weer “ze”. Het is te onduidelijk en warrig opgeschreven
Een lot uit de loterij - Dit is meer een anekdote dan een verhaal… onduidelijk - hoeveel dromen heeft het hoofdpersonage in dit kleine stuk? Ook een beetje onorigineel en een flauwe titel
De wolf en de ambtenaar - "Leuke titel die nieuwsgierig maakt, maar het verhaal zelf beantwoordt niet aan die verwachting. De personages zijn inhoudsloos en ze voeren een dialoog die eigenlijk niet te volgen is en ook geen interesse wekt"
Havermoutsoep - "Er mankeert nog veel aan dit verhaal, maar toch was het enorm intrigerend om te lezen; de bevreemdende dialoog aan het begin trok me meteen, het verzoek van Victor halverwege was een verrassing… In het middenstuk wordt wat mij betreft te veel uitgelegd, onnodig, en het einde was wat abrupt"
"Platero en ik, de sinaasappelboom" - Dit is wel erg kort en mysterieus om als afgerond verhaal te lezen… als eerste alinea voor een wat langer verhaal heeft het wel iets intrigerends
De moeder - "Mooi! Een erg beeldende eerste zin die je meteen het verhaal intrekt. En dat blijft zo, misschien soms qua taalgebruik iets te veel van het goede voor zo'n kort stuk, af en toe een kortere zin zou het meer in balans brengen. Knappe spanningsboog en een verrassend, ontroerend einde"
Altersstil - "Een mooi kortverhaal. De schrijver weet waar hij/zij/x het over heeft wat betreft de technische aspecten van het schilderen, wat het personage echt maakt. Er gebeurt wel erg veel in zo'n korte verteltijd - het mag misschien nog wat kleiner en er kan wat minder worden uitgelegd."
Droomvlucht naar gisteren - "Er gebeurt heel erg veel in de korte verhaal, wat uiteindelijk een brief blijkt. Dat laatste vond ik een leuk detail, maar verder wordt er te weinig aan de verbeelding van de lezer overgelaten, is het personage te eenzijdig (niet sympathiek!) en staan er ook wat mij betreft te veel fouten in deze tekst"
Kolkende golven - "De plot van dit verhaal zou interessant kunnen zijn, maar het verhaal is helemaal dichtgeschreven, de lezer kan zich niets meer afvragen of in spanning op een wending wachten… ook is de woordkeus van de schrijver érg formeel, dat schept te veel afstand van de personages"
Vergeten zomer - Niet erg origineel en meer een mijmering van personage Jim dan een (kort) verhaal
Troepenschip - "Een mooie setting voor een verhaal, afgekaderd door hoelang de reis van de personages zal duren. Ik was geboeid door het idee, maar ik voelde me uiteindelijk als lezer overbodig omdat alles al was uitgelegd (voorbeeldje: ”Ik was verliefd” hoef je de lezer echt niet voor te kauwen)"
Eindeloos - "Een pakkend onderwerp voor een kort verhaal, en een grappig idee dat het personage nou net als eerst een zeekoe tegenkomt… Er worden soms dingen gezegd die nieuwsgierig maken maar waar de schrijver niet meer op terugkomt; het is uiteindelijk wat te onduidelijk waar het verhaal nou echt over gaat"
het verhaal van verdriet en hoop - "Erg origineel kort verhaal, met een mooi, creatief einde. Een kleinigheidje dat me persoonlijk een beetje stoorde en verwarde was dat de aanhalingstekens soms achterwege zijn gelaten waar ze wel horen en andersom"
Revive - "Wat een enorm fantasierijk verhaal, erg ingenieus. Ik moest het wel twee keer lezen om het te volgen en er staan nog steeds wel dingen in die ik persoonlijk niet begrijp; in principe hoeft de lezer ook niet alles te begrijpen om het geheel te snappen, maar er kan wellicht nog wat geschaafd worden aan de schrijfstijl"
Vlucht - "Mooi! Hoewel je in het begin al een beetje weet hoe het afloopt was het middenstuk nog steeds retespannend. Mooie, metaforische zinnen ook hier en daar (”Het onschuldige vocht was nu een medeplichtige”)."
Waar bent u trots op - "Interessant verhaal, met beeldend taalgebruik, af en toe wat te veel van het goede waardoor het erg formeel wordt. Ik heb het meerdere keren moeten lezen en er blijft nog steeds veel onduidelijk; gaat wat van de hak op de tak en er gebeurt erg veel."
De zin van mijn leven - "Hier en daar een beetje flauw (de beschrijving van Mai… de uitgever), maar verder zit dit verhaal ingenieus in elkaar en is het helemaal rond, met tevens een zowel grappig als tragisch einde. Niet helemaal mijn ding dat het schrijvers- en uitgeversvak zo centraal staat in een verhaal maar dat is strict persoonlijk"

Jurylid J2

Orcacia en Naifus - "Een verhaal dat lekker wegleest, maar te eenvoudig is om echt te boeien. Het is kort en het heeft te weinig diepgang om te boeien."
Echt - "Het wil maar geen verhaal worden. De schrijver kiest ervoor om van grote afstand een verhaal op papier te zetten. Dat proces neemt ze mee in het verhaal, ik vind dat niet sterk."
IM Stijfkop - "Het zijn maar een paar woorden, dit hoeft geen belemmering te zijn voor een goed verhaal. In dit geval is het eigenlijk niet veel meer dan een constatering dan een verhaal."
Kalverliefde - Het verhaal is nog aardig bedacht en goed opgeschreven. Qua verhaal is het net te dun voor mij om het echt heel goed te vinden.
Leeuwen zijn gevaarlijk (deel twee) - Een tweede deel van een verhaal opsturen naar een schrijfwedstrijd is geen goed idee. Het verhaal is wel zelfstandig te lezen. De schrijfstijl is niet prettig en het verhaal niet al te best.
Klimaatklevers - Een actueel onderwerp is niet voldoende voor een goed verhaal. Het is eerder een artikel dan een verhaal.
Bedrijfscultuur - Een prettige schrijfstijl en een aardige opbouw van het verhaal maken dit fijn om te lezen.
Vaderhard - Een goed verhaal met een sterke spanningsopbouw. Het verhaal zit goed in elkaar en het klopt gewoon.
Uitgekleed - Een alleraardigst idee op een amusante wijze opgeschreven. Het verhaal leest lekker weg en als tussendoortje zeker de moeite waard.
eenzaamheid - "Dit verhaal heeft een boeiend thema, de uitwerking laat wat te wensen over. Het is niet verkeerd, maar zeker niet geweldig."
Rode wijn - Een heel kort verhaal zonder veel inhoud. Het is rommelig geschreven en ik word eigenlijk nergens enthousiast van.
Toekomstmuziek - "Tijdreizen, het is in verhaal vaak geen geweldig idee. Ook in dit verhaal werkt het voor mij niet. Het werkt ook niet mee dat de schrijfstijl niet prettig is, het is wat schreeuwerig geschreven."
God bestaat niet - "Bij vlagen is het verhaal de moeite waard, maar het lukt de schrijver niet om mij te overtuigen. De preek lijkt eindeloos te duren en inhoudelijk zwabbert het alle kanten op."
Vier dagen terug - Dit verhaal wil me niet grijpen en ik weet niet precies waarom. Ik heb het bewust twee keer gelezen en beide keren lukte het me gewoonweg niet om geboeid te blijven lezen.
Ooo - Een heerlijk kort verhaal met een onverwachte wending. Erg leuk om te lezen.
Zusters - "Net te weinig inhoud voor een goed verhaal. De clou is nog wel aardig, maar weet het verhaal niet te redden."
Elfstedentocht - Het is heel lang wachten op de clou die niet geweldig is. De Elfstedentocht is er met de haren bijgesleept.
Gezellig Spelen - "Dit verhaal is vooral lang en saai. Het komt niet echt tot leven, het einde is niet overtuigend."
Een grote lichtroze cirkel - Een kort en nietszeggend verhaal.
ongeloof - "Een rommelig geschreven verhaal, het leest niet prettig. Het verhaal is niet overtuigend gebracht."
The Hunger Games - "De titel zet me op het verkeerde been, het is uiteindelijk een geslaagd verhaal.  Een verhaal over armoede zonder sentimenteel te worden. Goed geschreven en overtuigend op papier gezet."
Het was zo echt - Een bijzonder kort verhaal over een man die met zijn overleden vrouw praat. Het is precies dat en dit is te weinig.
Een lot uit de loterij - Een wat eenvoudig maar prettig verhaal. Inhoudelijk is het net niet goed genoeg om echt boeiend te worden.
De wolf en de ambtenaar - Een aardig idee. Niet veel meer dan dat. Het gesprek tussen de ambtenaar en de wethouder is wel de moeite waard.
Havermoutsoep - "Een heerlijk verhaal om te lezen. Hoewel je eigenlijk wel weet hoe het gaat eindigen, is het toch goed gedaan. Een fijne inzending."
"Platero en ik, de sinaasappelboom" - Het is kort en geen verhaal. Niet de moeite waard.
De moeder - "Een wat sentimenteel verhaal, zeker niet slecht geschreven, maar niet mijn smaak."
Altersstil - Een verhaal over de laatste periode van het leven. Het is niet overtuigend en niet sterk genoeg geschreven. Wel aardig om te lezen.
Droomvlucht naar gisteren - Dit verhaal is een lange brief aan een overleden broer. Het gaat alle kanten op en is daarom wat lastig te lezen. Een enkele spelfout maakt het er niet beter op.
Kolkende golven - "Dit verhaal rommelt wat door, het wil voor mij niet echt tot leven te komen."
Vergeten zomer - "Een korte mijmering, het leest prettig, het heeft alleen niet veel om het lijf."
Troepenschip - "Een wat saai verhaal. Het leest niet onprettig, maar er gebeurt weinig en het komt voor mij niet tot leven."
Eindeloos - "Ik heb niet veel met dit verhaal. De schrijfstijl is aardig, de inhoud niet. "
het verhaal van verdriet en hoop - "Een sprookje met een boodschap, met enige regelmaat kom ik deze verhalen tegen in deze schrijfwedstrijd. Het werkt vaak niet, omdat het een heel lastig genre is. Hier ligt de boodschap er te dik bovenop en ik vind het vooral daarom geen geslaagde poging. Het is goed geschreven."
Revive - "Het idee achter het verhaal is briljant, de uitwerking helaas wat minder. Het middendeel is bijna storend, waardoor het verhaal geen echte eenheid wordt. De discussie in het verhaal is meer dan de moeite waard. Al met al een redelijk verhaal."
Vlucht - "Een verhaal met een aardig idee dat op een prettige wijze verteld wordt. Het is op het randje van geloofwaardigheid, maar het lukt de schrijver om mij te overtuigen. Al met al een goede inzending."
Waar bent u trots op - Het kost me veel moeite mijn aandacht bij dit verhaal te houden. De schrijfstijl is niet soepel en het verhaal wil voor mij niet tot leven komen.
De zin van mijn leven - "Een heel verhaal over één zin, het is wat dunnetjes. Het zit wel knap in elkaar en met de schrijfstijl is niets mis. Voor mij is de inhoud echt te weinig om heel enthousiast te worden."

Jurylid L

vroeger - "Leuk verhaal (da dialek, da hedde gij goed gedaon, ok al bin ik self ginne Braobander). Heerlijke nostalgie, al begint het verhaal met iets anders, nl. de kwestie Brabants of ABN. Niet spannend of heel bijzonder, dit verhaal, wel prettig.  "
Eindbestemming (on)bekend - "Aardige beeldspraak: treinen / stations / relatie, al blijft het verhaal wat vlak, want het eindigt zoals het begint. Let op stijlfouten zoals 'hand in hand samen' (dat is dubbelop), 'vaak altijd' (dat bijt elkaar). Check zo'n kort verhaal ook op het veelgebruik van bepaalde woorden, want 4 x 'soms' en 4 x 'altijd' en dat ook nog binnen 8 regels. Ook 'vaak' staat er 3x in. Vaak-nooit-soms is wat saai, net als ja-nee-misschien. Bedenk alternatieven als: regelmatig, keer op keer, van tijd tot tijd, af en toe, steeds, telkens. Tip? Je verhaal hardop aan jezelf voorlezen, dan pik je er allerlei dingetjes uit. Ik hoop dat jij en Jeff fijn samen uitrangeren tot in de remise..."
Johannes - "Deze verwarde Johannes heeft merkbaar indruk gemaakt op de schrijver (m/v/x) . Verhaal uit het leven, vanuit -zeg maar- lieve weemoed gescheven. Dat het eind niet verrassend is, verrast me niet. Maar mooi dat de schrijver op de manier het gemoed gelucht heeft en de wereld opmerkzaam gemaakt op Johannes' bestaan."
De hond en de wolf - "Verhaal met reisbelevenissen. Met de openingszin en in de eerste alinea begon het best aardig, maar dan komt de afbreuk van de gekunstelde beeldspraak: grijsmetallict, bedennenboste, afdaalstijgtraject, vercomfortabeld, uitgeselfied, geïnformatiepaneeld, herfstblaarbeboste, voortstekkert, inflatief. Misschien humoristisch bedoeld, maar het leidt af en geeft een zweem van 'dwangverzinhaspelarij'. Jammer..."
Het wonder dat ze zijn maakt me week. - "Aandoenlijk, klein verhaal met een mooie introspectie aan het eind. Het blijft mss wat vlak, omdat het op de keeper beschouwd vooral een beschrijving is van de fauna in en rond de woning en dat de eigenaar zich daar wel bij voelt. Ook wat tik- en taalvauten, da's jammer."
The Kingdom - "Veel vaart en actie in dit verhaal. Prima gedaan! Het verband met de proloog is me niet duidelijk, da's wel jammer. Let op de details, bijvoorbeeld: zoals het er nu staat raakt Ophelie de draak in zijn hart en vervolgens in zijn hart. Klinkt dubbel. En sommige zinnen lopen niet helemaal lekker, zoals: 'Hij had hier zo hard voor getraind, alleen voor mij om hem zo te slaan.' Dat leidt een beetje af en maakt het glorierijke verhaal een tikje minder. TIP: laat je verhaal minstens een dag liggen en lees het dan hardop voor aan jezelf. Dan hoor je het letterlijk als het ergens hapert. Als het klopt wat ik een denk, dat dit een nog jonge schrijver (m/v/x) is, dan zijn die kleinigheidjes vergeven. In ieder geval zeker door gaan met schrijven! Houdt deze schrijver van de stripverhalen van De Rode Ridder? Of van meer moderne fantasy?"
Zwijg! - "Oei! Een hard verhaal over uitgaansgeweld en de verschrikkelijke gevolgen van het locked-in syndroom. Goed geschreven. Flashforwards/backs raken kant EN wal. Prima. O.a. de beeldspraak van onder het puin liggen is sterk (parallel ook met Oekraine?). In de intro een citaat uit Hex (vond ik niks aan), sterk intro, dat voorlezen. Ik-persoon ligt dan al 21 jaar en is dan ca. 40 jaar oud. De dader bezoekt hem dan nog steeds? Kan natuurlijk. Detail: 11 november 1995 was geen vrijdag maar zaterdag. En sowieso: als het verhaal middernacht passeert verandert de dag/datum. Hoe dan ook: prima verhaal."
Carmens Odyssee - "Eerst vond ik het een beetje hak op tak gaan, maar besefte toen dat de chaotische leefwereld van Carmen gewoon zo in elkaar zit: fragmententarisch, de ene gebeurtenis na de een na de ander, soms zonder logica. Dat schiep alsnog de juiste sfeer. En daardoor waren ook enkele zinnen die niet helemaal goed lopen en wat taal- en tikfouten hadden, ineens niet meer storend. Hopelijk niet autobiografisch dit verhaal, of van iemand uit schrijvers' omgeving, maar tot aan de (gedroomde/gewenste?) wraakactie zou dat zo maar kunnen. Het maakt sowieso een authentieke indruk, dus ziedaar wat misbruik met mensen doet. Dapper en confronterend geschreven."
Valentijns dag - "Vlot geschreven thrillertje met love-accenten en een aardige cliffhanger. Wel een beetje uitgekauwd thema: de linke lifter. In de auto had het van mij nog wat spannender mogen worden, maar nu lag de linkerd vrij snel in de kofferbak. Wel origineel. De twee politiemannen zijn me ietsje te toevallig. Jennifers' helderziendheid had wat meer diepgang mogen hebben. Het slot was verrassend bedoeld, maar dat had iets origineler gemogen. Schrijver, ik mag graag een beetje gissen: u bent de middelbare leeftijd gepasser? En (was?) werkzaam bij de overheid of een grotere instantie? Mag men u in de goede zin van het woord Anglofiel noemen? En mag ik u complimenteren met het onmiskenbare schrijfplezier dat u uitstraalt?"
Volhouden - "Een aangrijpend verhaal en helaas geen uitzondering, wat daar gebeurde. Heel beeldend en onomfloerst (goed zo!) door de auteur beschreven. Ik hoop maar dat het niet autobiografisch is. Sterk beschreven, haar fysieke reacties tijdens de confrontaties met haar ouders. Ik ben gelukkig niet (ervarings-)deskundig, maar het realisme straalt er van af. Goeie, nietsverhullende dialogen. Het bekende beeld (goed verwoord) van moeders en vaders die de enormiteit van wat er door hun schuld gebeurde maar niet kunnen, (wrslk. niet willen) bevatten. Immers als men zoiets erkent verklaart men zichzelf tot monster. Wat 'een klein beetje' misbruik een jong mens kan beschadigen. Dapper! Bedankt auteur, dat je het wilde delen (als het om jou gaat) en indien niet , bedankt dat je de lezers hiermee een helder, deskundig kijkje hebt gegeven."
het verhaal van verdriet en hoop - "Bij de tweede én derde keer lezing kreeg ik weer kippenvel. Wàt 'n verhaal, zeg! Ik kreeg de aanvechting om het meteen door te sturen naar vrienden en bekenden, maar dat kon natuurlijk niet. Die beeldspraak dat de wegen van Verdriet en Hoop elkaar vaak gekruist hebben (die je pas doorhebt na de allerlaatste regel), is in alle eenvoud zo ijzersterk. De strekking dat (toegeven aan) Verdriet juist louterend en verbeterend werkt en dat mensen dat krampachtig uit de weg gaan, is een heel krachtige boodschap. Dat Verdriet verdrietig is omdat de mensen er voor wegduiken, is té mooi gevonden. Nergens verliest de auteur zich met gezochte of overdreven beeldspraak of dialoog. Kracht, eenvoud, hoopgevend ook. Ben nieuwsgierig naar wie deze auteur is. Kortom, ik vond het best 'n aardig stukje ;-)"
Siya - 
Revive - "Onlangs bij de Harland Award ingezonden, dit verhaal? Ik ben niet van de Fantasy-SF-H, want doorgaans zijn die verhalen veel te ver gezocht. Maar dit hier overtuigt! Een dystopische toekomst, maar toch dicht bij het nu: de waanzin van Youtube-stunts, just for the likes. De kloof tussen politiek en wetenschap (en tussen... en tussen...). De onmiskenbare vraag: waar moeten we in het uiterste geval onze schaarse medische middelen inzetten? Bij de ouderen, de jongeren? De obesen of de gespierden? Bij de gebruikers van verzin-het-maar? Bij de drinkers,de stressers, de ski-divers en de off-piste-skiërs? Of bij de bestuursvoorzitter van de Zorgverzekering, die alweer een bezuiniging op gezondheid afperst ten faveure van de aandeelhouders? Kortom: best wat laagjes in dit verhaal. Deze auteur kan denk ik ook op andere terreinen prima uit de voeten. Eén dingetje: lezers en zeker juryleden (ik iig wel) zijn allergisch voor taalVAUTEN. Daar hebben we nl. tegenwoordig nogal wat tools voor op de PC... ;-)"
Schaam je niet - "Een verhaal met enige potentie, maar toch wat teniet gedaan door averechts werkende (porno-)grafische termen en beelden. Wat de vader precies verkeerd heeft gedaan blijft in het ongewisse. In de eerste alinea staan enkele enigszins gekunstelde beeldspraken. Het gemodder met het concoom heeft geen enkele plaats (NB: een ongebruikt condoom knoopt men niet dicht, lijkt me). De gedetailleerde tattoo-beschrijvingen begrijp ik niet helemaal. De Franse en Engelsen zinsneden leiden af want zijn onbegrijpelijk tenzij men de taal goed spreekt. Niet mijn smaak dit beetje hak-op-tak-verhaal, terwijl de auteur onmiskenbaar wel (beeldend) kan schrijven. Keep it simpel, zou ik zeggen, next time..."
Vlucht - "Het woord 'genaaid' in de eerste zin zette voor mij even een verkeerde toon, want dat klinkt 'n tikje ordi en dat past niet in dit verhaal. 'Bedonderd' o.i.d. was beter geweest. Verder: 'de verwachtte vertraging' is met één t. Tot zover de (piepkleine) minpuntjes want dit is een sterk verhaal dat verschillende thema's verbindt: de soms middeleeuwse omstandigheden waaronder mensen in sommige delen van de wereld moeten leven (en lijden, meestal vrouwen). Onder meer als gevolg van ver doorgevoerde principes als 'eer' en 'schaamte'. De moderne media die alle aardbewoners in staat stellen kennis te nemen van een 'betere' wereld. De wens van velen om daar ook te kunnen leven. In vrijheid. De wanhoop die dan soms sterker wordt dan het gezond verstand. En de beroerde afloop vaak, mede door toedoen van mensensmokkelaars. Mooi gevonden, auteur, en overtuigend ook, deze luchtmobiele variant op de vluchtelingenbootjes. Goed/zinvol gebruik van enkele Arabische en Franse woorden, dat geeft extra authenticiteit. De dialogen zijn adequaat. Eigenlijk best een beetje somber, dit verhaal, maar aan het eind - goed gedaan - een teken van hoop en leven. Ik ben soms nieuwsgierig naar de persoon achter een verhaal. Nu ook weer..."
Balts - "Goed gedaan! Fijne humor, vlot geschreven. Herkenbare dromer-ondeugd in de klas, die later vast een creatieve grootheid wordt in iets. De scene in de keuken had iets subtieler, minder expliciet gemogen, anderzijds past het wel bij de vaart van dit verhaal. Ook had het bezoekje van de conrector bij die vrouw, die een ouder echtpaar bleek te zijn, iets origineler, intrigerender gemogen. Mooie realistische tegenpolen, die leraar biologie en de conrector (hoe vaak stond ik daar niet op het matje) enerzijds en de leraar Nederlands anderzijds. Meer van dit graag. Omdat ik van raden houd: is de auteur Vlaming?. "
Plooien - "Als ik het wel heb is dit een soft-pornografische anekdote, geen verhaal, van een min of meer bi-sexuele vrouw die sex heeft met haar in transitie verkerende mannelijke vriend. Het doet mij weinig, mede omdat er geen enkele boodschap in zit.."
De adder en de leeuw - "Ik meende even (en hoopte) dat dit een satirische parabal zou zijn op actuele gebeurtenissen in de wereld. Maar ik heb de satire, noch de parabel kunnen ontdekken. Blijft over een (kinder-)sprookje. Leuk, maar geen verhaal van de maand"
De zin van mijn leven - "Heel het (tikje ongeloofwaardige) verhaal lang zat ik te hopen op een briljante 'zin van mijn leven'. Die (sterke) cliffhanger hield mij bezig, hopende dat 'de zin' toch vooral NIET al zou zijn uitgesproken door het oude junglevolk waar de broer van de ik-persoon onderzoek naar deed. Helaas bleek dat wel het geval en kakte het verhaal aan het eind alsnog een beetje in. Jammer. Wel lekker vlot geschreven, met enkele rake typeringen van dagelijkse situaties, maar enkele typeringen over de top dus."
Boliviaan zoenen - Een als reisverslag (aardig gelukt) verpakt vakantieliefdeverhaaltje (beetje gelukt). Andersom kan ook trouwens. Maar het vervalt in herhalingen en de cliffhanger (bajes ja of nee) wordt om zeep geholpen met een korte uithaal naar bancaire graaisystemen.
De bok - "Goed dat bijna het hele verhaal zich vertelt via dialoog. Verder: je verwacht een tijdje dat Daniël een mede-boef was die de boel verraden heeft, maar kennelijk heeft hij de benen genomen op enig moment. Waarvan? Hoe, wat? Dat blijft in het ongewisse. Het verhaal had aan kracht gewonnen als er een verrassend of bijzonder einde was geweest. Nu wordt hij -kennelijk- met glas bewerkt en mogelijk zodanig dat hij overlijdt (want de ademhaling lijkt te stoppen). Iets meer spanning en diepgang had dit verhaal goed gedaan ."
Tentoongesteld - Soms vrolijk en soms weemoedig verhaaltje. Jammer dat het wat abrupt begint en eindigt. Zo wordt het een beetje een opsomming van wat de ik-persoon zoal doet op een zonnig dagje. De beeldspraak 'voorbijgangers die hun naam blijven waarmaken' is een goeie! Die eerdere ook: 'toeristen zwerven en een zwerver sjokt'.  Paar tik-taalfouten (bijv. strandden met één d). De mode-ontwerper en de man met het hondje komen en gaan nogal out of the blue. Het stukje over dat hondje en die mama is niet goed te volgen.
Waar bent u trots op - Ik raakte een paar maal de draad kwijt. Ging het om een gestoorde persoon die enkele soortgenoten als een ninja om het leven bracht? En daarna de juf v d Reclassering door de Boerboel liet vermoorden? Maak daar een wat duidelijker motivering bij. Soms beetje over de top taal- en woordgebruik. Maar als deze auteur iets zou schrijven met inachtneming van ‘meer is minder’ vermoed ik dat er best een goed verhaal uit komt.
Schildknaap - "Avontuurlijk en spannend, dit verhaal van schildknaap Peter. Wat een geluk heeft die knaap, dat hij het er levend afbrengt, met een pijl in zijn been nog wel. Hopelijk slaagt hij er in Castelnaud te bereiken, dan is hij de held.  Een tip: gebruik nooit cijfers in je verhaal. Bijv. 5 meter. Maak daar van: vijf meter. Dat leest mooier en bovendien zijn we aan het schrijven, niet aan het rekenen, haha ;-) Nog een tip? Gebruik na het schrijven even de spellingcontrole, dan haal je heel wat kleine foutjes er uit. Sprak deze schrijver oorspronkelijk misschien een andere taal dan Nederlands/Vlaams? Hoe dan ook schijver: vooral doorgaan met die mooie verhalen, hoor..."
Keel of borst - "Krachtig, kort verhaal. Meer was minder geweest. Sfeer goed getroffen over twee pubers op school, enerzijds onzeker, anderzijds met veel inzichten en intelligentie. Speelt er een vleug autisme mee? Prachtige beeldspraak: elkaars' privé beschouwen als een laagje donker ijs, waar je zels niet schuifelend over heen ging. En: de brede lach die ingezet kon worden als een opofferbare pion. Knap getroffen (bis)! Is de ik-persoon ook een hij? Goed dat dat een raadsel blijft. Zoals wel vaker hoopte ik op een bijzondere twist aan het eind. Was effe teleurgesteld en vervolgens juist niet. Sterk door eenvoud en 'real life' dit einde. Auteur: stop vooral niet met deelnemen aan schrijfwedstrijden!"
Brandend verlangen - "Hmm, vooral een gevoelbeschrijvend verhaal dit. Dat gevoel is de constante factor en daardoor ontwikkelt het verhaal zich niet. Wel treffend beeld, die eeuwig sleetse en verouderde tijdschriften in wachtruimtes. Gezien de genoemde jaartallen kon dit verhaal wel eens lang op de schap hebben gelegen. Autobiografisch vermoed ik. Dan hoop ik oprecht dat de schrijfster ook tot de gelukkigen behoort. Geen topverhaal dit, wel komend vanuit de top van haar hart (en dat is mss nog wel meer waard)."
Herfst - "Geen opwekkend verhaal dit, maar de sombere sfeer rond de zinloosheid en anonimiteit van het bestaan is wel aardig getroffen. De buurtbewoners zijn oppervlakkig-levendig en hebben een naam, de man niet, evenmin als de groenteboer, de enige echt meelevende.
De dood van de zeemeeuw is mss een beetje overkill. Kunnen meeuwen achteruit lopen? En zijwaarts?
Ik hoopte op een verrassend eind, maar het bleef vlak en somber.
"
Diepvriespizza - "Generatiekloof, protestdemonstraties, racisme: meerdere conflicten, die geen van alle uit de verf komen. De dialogen zijn niet heel vloeiend. Ik mis de pointe van dit verhaal en het einde verraste ook niet. Een tip: hou het bij één thema dat je belangrijk vindt en diep dat lekker uit (doe wat research). Maar blijf schrijven en gebruik ook de tips van professionele schrijversites."
De trein - "Om positief te beginnen: het taalgebruik is foutloos. Maar dit verhaal (over een tragische? mislukte? versmade? gemiste? liefde) is een en al herhaling. Kan in minder dan een kwart van de lengte verteld worden. Meer is -eigenlijk altijd- minder. Ook lukt het me niet te ontdekken wat er nu allemaal wel en niet gebeurd is, ge- of mislukt is. Deze trein heb ik gemist, maar er zijn zeker mensen die het mooi vinden. Ook beetje een kwestie van smaak dus."
Onzichtbaar verleden - "Leuk gegeven, die DNA-verwantschap tussen rechercheur en slachtoffer. Bij realistische verhalen als zo'n politieverhaal moet je research doen. Een patholoog-anatoom zou nooit de functionaris zijn om haar op de hoogte te brengen van de DNA-link. Hij begint daar echter wel mee. Vervolgens neemt haar chef het over en dan stort de niet zo piepjonge, dus ervaren, stoere, sterke rechercheur ineens volledig in, zonder te weten wat er nou precies a d hand is. Dan eindigt het verhaal out of the blue met niks. Dat is het dan ook."
Geen hand voor ogen - "Zeer herkenbaar voor mij, die grottentocht: het ongeloof dat je je als een worm inderdaad door gangetjes 'wurmt' en uit allemacht de claustrofobie-die-je-nooit-had probeert de baas te blijven. Daar had dus echt meer suspense uit gehaald kunnen worden. Nu is het een wat oppvervlakkig vakantieverhaaltje geworden, vol tik(spatie)fouten, met een wat futloos einde."
Ezra - "Schrijver stelt huiselijke geweld en 'pesterij' en de diepe sporen daarvan aan de orde. Dat is op zich goed gedaan. De vraag waar het 'gif' van zijn vader toch vandaan kwam, stelt hij/zij aan de orde maar laat dat verder in het ongewisse. De cliffhanger van het naderende tentamen blijft verder ook onbesproken. Dat alles maakt het een beetje onaf. Het einde idem: weinig zeggend en niet 'af'. Dat maakt dat dit geen verhaal is maar een soort episode. De uitvoerige en diepgaande beschrijving van 'de kater' is over de top. Meer is minder. Al was  '...smakken, gymnastiek voor zijn vastgekleefde tong' in dit verband wel een aardige beeldspraak..."
"Andere wereld, ander persoon" - "Schrijver heeft een rijke fantasie en schrijft lekker vlot. Maar dat sloeg wel een tikje op hol: het leek even te gaan over non-binairiteit (krachtig thema zou dat zijn geweest), toen over de liefde, toen werd het SF, er een complot te zijn gesmeed, gevolgd door wat moord-en doodslag. Al met al voor mij iets te 'far out' (gebeld worden vanaf een andere planeet/dimensie en: eerst mochten/konden mensen helemaal niet op Alyutubia komen, toen kon alleen zij -toen nog mens- de poort daarheen openen). Maar deze schrijver (schat ik het goed: nog vrij jong?) komt er wel. Zorg dat je de personages (karakter, uiterlijk) en de omgeving (kleuren, geuren, landschap) ietsje beter uit de verf laat komen en geef meer motief weg (waarom? wat? gebeuren dingen). Dat maakt het krachtiger. En mijn stokpaardje: zorg altijd voor een verrassend, sterk of opmerkelijk einde. Vologende maand graag weer een verhaal!"
Vlekken van de ziel - "Vreemd maar vermakelijk verhaal dat je een paar keer op het verkeerde been zet. Zo lijkt het in de 18e eeuw te spelen, zo blijkt het in de moderne tijd te zitten. Goeie parabel over de zwak- en ijdelheden van het menselijk ras. Vlot verteld. Paar tik-taalfouten, maar goed. "
Vaderhard - "Heel sterk verhaal. De beeldspraak van 'Mama stapte 2 maanden geleden uit haar hek' is in die context echt heel mooi. Goeie dynamiek en het onderliggende verhaal is zowel subtiel als confronterend verteld. Knap hoor. Het einde is een tikje voorspelbaar resp. de slotzin had iets verrassender gemogen, maar lof aan de schrijhver..."
God bestaat niet - "Godallemachtig... wat een goed verhaal! Sterke opbouw, verrassende wending En die spannende interactie met de oude vrouw vooraan. Je verwacht dat er iets staat te gebeuren, tussen die twee, maar daar -om in termen te blijven-  leidde de schrijver ons op een dwaalpad. Die zin '...zwijgen was onderdeel van goed spreken' is te mooi. Die neem ik mee. En hoewel ik denk dat de schrijver het eens is met de herboren Father Adams laat hij aan het einde toch heel fraai ruimte om daar anders over te denken, ruimte voor twijfel. Precies zoals het in de praktijk vabn alledag gaat. Dank je wel voor dit verhaal.."
Vier dagen terug - "Oef. Die komt binnen. Bijzonder verhaal. In mooie, rake bewoordingen beschreven hoe het er aan toe gaat in zo'n kinderrijke woonwijk. Tweeverdienersreservaat... zelf bedacht schrijver? Supergoed. Die radeloze moeder, met haar coping-sopje: heel goed. De ik-persoon die niet zeker weet of ze waakt, slaapt of droomt. De beschrijving van die uitvaartman: briljant in eenvoud. Dit verhaal danst een slow-foxtrot met zichzelf. Het einde is onverwacht, heel vreemd ook en als lezer ga je je afvragen: wat is er nou precies wel of niet gebeurd. Slaap ik, lezer, of waak of droom ik? Hoe knap dat de auteur mij zo achter laat.
.
"
Elfstedentocht - "Bij de intro denk je dat zich een soort Robin Hoof verhaal zal onspinnen. Echter komt er van die indicatie niets meer terug in het verhaal. Wel een goed en bijzonder verhaal. Beetje Dik Trom, Tom Saywer, dat werk. Taalgebruik kleurt ook aardig in de tijd (1954, want Jeen vd Berg wint de Elfsteden). Het verhaal blijft echter hangen in de twee beschreven schavuitenpoetsen, waarvan een met fatale afloop. Tikje ongeloofwaardig, maar het kan net. Boontje komt om zijn loontje, zoiets? Die glasscherfmuur: heel fraai beschreven als 'glinsterend in de zon als een ketting van het kwaad'."
The Hunger Games - "Rauw realisme, maar oh wat fraai geschreven. Zeer origineel bedacht dat Masterchef-spel, vooral in deze context. Ik stond met twee benen op het verkeerde been, toen ineens bleek dat het om stille armoede ging. Goeie schakeling naar 'alledag': het meisje en haar maandverband. Schrijver, je sleept je lezers met de haren mee naar dat toilet (begrijp me niet verkeerd!). Indrukwekkend eenvoudig, vlot en treffend geschreven. Eindigend met een sprankje hoop, als blijkt dat het pubermeisjer mentaal sterk in elkaar zit. Topvrouw in de dop. Dit verhaal zou voorgelezen moeten worden in een relevante talkshow op TV. Of beter nog: in alle politieke commissies die op enigerlei wijze te maken hebben met de verdeling van armoe en rijkdom (want is het niet precies dat wat men in Den Haag doet?). Zeer bedankt voor dit staaltje (sociaal-maatschappelijke) vertelkunst..."

Jurylid M1

vroeger - "Olijf verhaaltje. Leuk nostalgisch. Ik had graag wat meer zingtuiglijke waarnemingen gelezen. Hoe ziet het eruit in het snoepwinkeltje? Wat ruikt en ziet Wim allemaal, en wat vindt hij ervan? Het blijft nu wat aan de oppervlakte, een anekdote die voor de lezer niet heel interessant is."
Eindbestemming (on)bekend - "Mooie metafoor, die heel sterk in stand blijft. Prima geschreven. Voornamelijk een overpeinzing, bijna een blog: ik mis wat verhaal-structuur."
Johannes - Goed weergegeven portret. Wat mij betreft iets te weinig ontwikkeling in dit verhaal.
De hond en de wolf - "Interessante schrijfwijze, met hier een daar een woord of vervoeging van eigen makelij, pakkend. De eerste zinnen zijn wat stroperig door de bijvoeglijk naamwoorden, later loopt het verhaal gelukkig veel soepeler en leest het goed weg. Wat precies de betekenis van de gevaarlijke, agressieve hond versus de tam ogende, vrije wolf is, ontgaat me wel."
Het wonder dat ze zijn maakt me week. - "Dit lettertype en de opmaak maken dit erg lastig lezen, ik zou een volgend verhaal in een gebruikelijker lettertype insturen. Het is leuk geschreven, belevenissen van allerlei dieren in en om het huis van de hoofdpersoon. Er is geen echt plot helaas. De hoofdpersoon geeft weinig over zichzelf prijs, wat voor een diepere laag in het verhaal had kunnen zorgen. Nu leest het wel goed weg maar blijft erg oppervlakkig."
The Kingdom - "Ik lees hier de eerste twee hoofdstukken van een langer verhaal. Het gevecht is boeiend, hoewel wat cliché over de sterke tegenstander die niet doorheeft dat hij uitgeput wordt door de zwakkere maar snellere. Er wordt veel omschreven, wat denkt en voelt de hoofdpersoon hier allemaal bij? Ik heb niet de indruk dat ik haar goed leer kennen, daarom leef ik ook niet heel erg mee."
Zwijg! - "Uitstekend verhaal. In het begin even zoeken, wie is wie? De tussenstukjes met exacte datum en tijd zijn niet heel behulpzaam, leiden wat af. Misschien kan dat nog wat eenvoudiger. Verder een goede spanningsopbouw naar onheil. Alleen een beetje jammer dat we Perry, Suus of Maartje niet meer terugzien aan het einde van het verhaal - komen zij ook nog op bezoek of alleen zijn ouders?"
Carmens Odyssee - "Het verhaal leest niet makkelijk, wat van de hak op de tak, dit past wel bij het onderwerp. Langzaam ontvouwt het zich. Het houdt zich niet bezig met praktische vragen, zoals hoe de moord gepleegd kan zijn of wat er precies gebeurt op de begraafplaats. Dit sluit goed aan bij de belevenis van Carmen, in wiens hoofd ook geen ruimte is voor zulke dingen. Mooi geschreven portret met passende titel."
Valentijns dag - "Prima inleiding met een duidelijke setting. De opkomst van Jennifer is ietwat cliché. Dan volgt er flink wat actie. De dubbele plotwending (het is hem niet, oh toch wel) is niet heel verrassend. Ik voel niet veel spanning, ik denk doordat het allemaal wat afstandelijk is beschreven. Het voelt niet alsof ik het zelf meemaak. Tip: misschien kun je het 'show, don't tell' principe wat meer toepassen."
Volhouden - "Goed einde, geen over-dramatiek met moord en wraak, ik vind dit wel realistisch. Ik vraag me wel af wat de verwachting van de hoofdpersoon was toen ze het haar moeder vertelde, die tot dan toe niet een erg moederlijke indruk heeft gemaakt. Het grensoverschrijdende gedrag van de vader lijkt ook helemaal niet te passen bij zijn verhaal later. De rol van de moeder lijkt heel groot, maar hoe de verhoudingen liggen kom ik niet goed achter."
het verhaal van verdriet en hoop - "Mooie parabel. Wat mij betreft niet genoeg plot om echt als verhaal te gelden, wel boeiend geschreven."
Siya - Wat mysterie en spanning. Goed geschreven. Ik ben nieuwsgierig naar meer reizen samen met de opa. Boeiende schrijfstijl.
Revive - "Sterk verhaal, uitstekend geschreven. Altijd spannend om een toekomst/andere wereld te scheppen, hier is het heel goed gedaan. Echte karakters, actie, morele overwegingen. Mooi!"
Schaam je niet - "Mooi geschreven. Zeer beeldend. Mooie metaforen. Soms wat van de hak op de tak hoe de personen doen.Schaamte, vernedering en angst worden op mooie manier verteld. Ik heb wel de indruk dat het verhaal niet af is. De rol tussen Jonas en Valentien, en die tussen hem en zijn vader wordt voor mijn gevoel net niet genoeg uitgediept. Ik mis een vervolg. Daarnaast een persoonlijke ergernis: veel verkleinwoorden. Gezichtje, schulpje: we kijken door de ogen van een puberjongen, ik denk dat hij dit niet zo zou omschrijven. Verder boeiend geschreven."
Vlucht - "Goed geschreven verhaal. Spannend en goed in de hoofdpersoon in te leven. Haar hoop, spanning, woede en opnieuw hoop zijn mooi verteld."
Balts - "Aardig verhaal, alleen vind ik het niet heel waarschijnlijk dat een tiener zo'n verhaal bij zijn docent inlevert. Het einde is een beetje 'eind goed, al goed'. Laat de conrector zich zo makkelijk op zijn plaats zetten? Gaat hij niet een beetje kort door de bocht? Deze dingen maken het verhaal wat wankel. "
Plooien - "Prima geschreven, er gebeurt alleen niet heel veel. Wat bekende beschouwingen van de hoofdpersoon, weinig spanning of ontwikkeling. Het verhaal had best wat langer mogen zijn met deze elementen erin."
De adder en de leeuw - "Aardig sprookje, goede inleiding, er komt een wedstrijd in drieën en een lesje leren in voor. Boeiend geschreven ook. De rol van de leeuwin lijkt wat wisselend, dan is ze weer boos, dan weer blij met haar overwinning, dan weer edelmoedig. Dat maakt het wat onrustiger lezen."
De zin van mijn leven - "Leuk verhaal. Vlot geschreven, sterk dat de zin niet letterlijk genoemd wordt, lekker over de top. Prima!"
Boliviaan zoenen - "Dit verhaal lijkt inderdaad te zijn neergepend in dagboek-vorm, meer spreektaal dan schrijftaal. Het leest best aardig, maar de lange zinnen hadden hier en daar wel een komma kunnen gebruiken. Het gaat ook wat van de hak op de tak. Er wordt een aantal keer vooruitgeblikt naar het incident, maar als dat dan aanbreekt wordt het eigenlijk nauwelijks benoemd. Nu is het verhaal voornamelijk interessant voor de hoofdpersoon, die dit van zich af wil schrijven. Door de spannings gestaag op te bouwen en het einde sterker te maken, wordt het verhaal voor de lezer ook interessanter. De schrijfstijl is eigen en springt in het oog, vind ik positief."
De bok - "Mooi geschreven. Korte zinnen, alleen dialoog, blikken en geluiden. Daar neem je als schrijver een risico mee, pakt hier heel goed uit. Het verhaal vertelt zichzelf, de spanning neemt steeds meer toe. De types zijn goed neergezet. Uitstekend verhaal."
Tentoongesteld - "De losse observaties zijn mooi opgeschreven. Toch mis ik de verbinding, met elkaar of met de hoofdpersoon. We komen erg weinig over hem (of haar?) te weten. Er is ook weinig ontwikkeling. Ik mis wat plot, nu is er alleen een dag verstreken waarin we met enkele mensen kennismaken en hen bestuderen, maar wat dit met de hoofdpersoon doet blijft uit."
Waar bent u trots op - "Pakkend geschreven, het verhaal probeert het verleden van de hoofdpersoon niet goed te praten, we weten niet eens wat hij gedaan heeft. Het laat alleen zijn omgeving in scherp licht zien. De personages zijn weerzinwekkend en de vergelding is bevredigend om te lezen. "
Schildknaap - "Een verhaal vol actie. Ik denk geschikt voor wat oudere kinderen. Het lijkt een hoofdstuk uit een langer verhaal, het begin misschien. De relatie tussen Rodrik en Peter wordt goed beschreven. Het stuk met de wolf komt wat onecht op me over. Tip: controleer het verhaal op taalfouten en kies ervoor om alles in de tegenwoordige tijd of de verleden tijd te schrijven, niet steeds wisselen. Maak wat kortere alinea's zodat de tekst wat fijner leest. "
Keel of borst - "Mooi verhaal over eenzaamheid, angst, anders zijn en elkaar net niet vinden. Goed geschreven. Het open einde is misschien net niet af, wel mooi maar ik mis nog net een slotzin."
Brandend verlangen - "Goed inlevingsvermogen in de vrouw. Qua verhaal gebeurt er niet zo heel veel. Hoewel oprecht en raak geschreven, mis ik iets nieuws of verrassends."
Herfst - "Dit verhaal lijkt uit wat losse fragmenten te bestaan, wel aardig geschreven, die weinig met elkaar te maken hebben. De schrijfstijl is prima, de inhoud had wat sterker gemogen."
Diepvriespizza - "Een interessant punt van discussie tussen moeder en dochter. Het stukje over de Blacks geeft inzicht in Isabelle en haar leven, had ik wel meer van willen lezen. De rest lijkt wat willekeurig, het gedrag van Lily grillig. NB: de tijd in het verhaal gaat te snel, als iets nog 7 minuten duurt en vervolgens lees je 2 minuten later dat die tijd voorbij is, klopt het niet, tenzij er ergens staat dat er wat tijd verstreken is."
De trein - "Een wat poëtische schrijfstijl. Mooie afwisseling van lange en korte zinnen. Soms verdwijnt het verhaal een beetje in de manier van schrijven, het had voor mij net wat actiever en sneller gemogen. Het einde is ambigu, ik neem aan met opzet."
Onzichtbaar verleden - "Goed begin van een thriller. In het gedeelte waarin Robert op bezoek komt zit veel herhaling, als lezer weet je al dat ze een halfzus heeft dus dat zou ik schrappen of herschrijven. Ook mag er wat meer show en minder tell. Verder een prima start van een langer verhaal. "
Geen hand voor ogen - "Prima geschreven stukje, alleen vind ik het als totaal niet pakkend genoeg voor een verhaal. De gebeurtenis an sich is niet heel belangrijk. Dit had wel zo kunnen zijn als de impact op de hoofdpersoon groter is. Laat hem vanalles denken en voelen in de grot en in het donker. Nu lijkt het alsof er waarheidsgetrouw een ervaring verteld wordt; voel juist de vrijheid om de belevenis aan te dikken."
Ezra - Prima geschreven verhaal. Had misschien wat meer over Ezra en zijn achtergrond mogen gaan en minder over de kater. Ik had wel graag meer gelezen over zijn relatie met zijn ouders of Evy i.p.v. de hoofdpijn.
"Andere wereld, ander persoon" - "Fantasyverhaal met een interessante wereld, die van de Alyutubia. Ik ben benieuwd hoe het er daar uitziet: wat voelt, ziet, proeft de hoofdpersoon? Er is veel actie en er wordt abrupt gedood, voordat je een band kan opbouwen met het personage, daarom raakt het me niet echt. Tip: begin wanneer er een nieuw iemand praat of iets doet met een nieuwe regel. Dat doorbreekt het blok tekst en leest prettiger."
Vlekken van de ziel - "Bizar verhaal, er gebeuren van allerlei gekke dingen hoewel het niet heel sprookjesachtig aandoet. Het is niet goed vast te stellen wat serieus en wat grappig bedoeld is, daarom is het vooral verwarrend."
Vaderhard - "Goed begin, door de gedachten over de koe vermoed je als lezer al dat er iets niet goed is. Verderop vind ik het verhaal minder realistisch. Zou Pier niet heel gevoelig zijn voor de buien van zijn gewelddadige vader? Raak je niet in paniek als je in een auto te water komt? Waarom krijgen de jongens hun gordel makkelijk los maar vader niet? Het thema en de plot van het verhaal zijn goed, de uitwerking mag nog wat echter."
God bestaat niet - "Goed verhaal, dialoog en gedachten worden goed afgewisseld. Goed einde, vooral de laatste zin."
Vier dagen terug - Uitstekend geschreven. De absurditeit van de situatie komt goed naar voren. De gevoelens van de hoofdpersoon zijn oprecht en de afstandelijkheid is heel begrijpelijk. Haar actie op het einde is schrijnend maar voor haar niet meer dan logisch.
Elfstedentocht - "Leuke plot, leuke karakters. De schrijfstijl is ouderwets, wat wel past bij de inhoud maar het voor mij toch wat onaantrekkelijker lezen maakt."
The Hunger Games - "Optimistisch geschreven verhaal over een trieste situatie, knap. De warmte tussen moeder en dochter staat in contrast met haar problemen. Goed geschreven."

Jurylid M2

vroeger - Lief verhaal; elke generatie heeft dezelfde kinderstreken.
Eindbestemming (on)bekend -  Leuk idee treinreizen als metafoor voor een relatie. Ik mis alleen details die het verhaal boeiend maken.
Johannes -  Mooi verhaal.
De hond en de wolf - Ik vind het perspectief verwarrend en niet prettig lezen.
Het wonder dat ze zijn maakt me week. - "Een goed idee over de mens en dierlijke huisgenoten, maar ik vond het verhaal niet boeiend of verrassend."
The Kingdom -  Ik mis spanning in het verhaal. De samenhang van de proloog en de rest van het verhaal is mij onduidelijk.
Zwijg! -  Te onsamenhangend.
Carmens Odyssee -  Jammer dat dit verhaal emotieloos geschreven is en het mij daardoor niet raakt; het verhaal zelf heeft wel potentie.
Valentijns dag - " Het idee is leuk, maar totaal niet boeiend geschreven."
Volhouden -  Een aangrijpend verhaal.
het verhaal van verdriet en hoop - "Leuk sprookje, ik vind het te oppervlakkig geschreven."
Siya - " Mooi verhaal, ik raak alleen in de war door de gebruikte tijden."
Revive - " Leuk verhaal, mooie titel."
Schaam je niet -  Het verhaal is mij te warrig.
Vlucht - "Prachtig verhaal, boeiend tot het einde."
Balts - " Grappig verhaal, jammer van de anti climax."
Plooien -  Niet echt een verhaal.
De adder en de leeuw - " Het idee is leuk, maar het had veel spannender gekund."
De zin van mijn leven -  Hilarisch verhaal.
Boliviaan zoenen -  Niet boeiend geschreven.
De bok - "Het lijkt niet af, het stopt te abrupt."
Tentoongesteld - Het verhaal kon mij niet boeien.
Waar bent u trots op -  Jammer dat het niet boeiend geschreven is; het idee is wel goed.
Schildknaap - 
Keel of borst - 
Brandend verlangen -  Meer een verslag dan een verhaal.
Herfst -  Het verhaal is niet boeiend en het is niet boeiend geschreven
Diepvriespizza - 
De trein -  Het is mij onduidelijk waar dit verhaal over gaat.
Onzichtbaar verleden -  Het verhaal is niet af.
Geen hand voor ogen - " Dit is een verslag, geen verhaal."
Ezra -  Ik vond het geen boeiend verhaal.
"Andere wereld, ander persoon" - "Interessant verhaal, niet heel erg spannend geschreven."
Vlekken van de ziel - 
Vaderhard - " Prachtig verhaal, spannend en ontroerend tegelijk."
God bestaat niet - 
Vier dagen terug - 
Elfstedentocht - 
The Hunger Games - 


Reacties

  1. Jury, enorm bedankt voor jullie harde werk!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. dank je wel dat ik in 2 jaar EINDELIJKop de lijst heb gestaan
    voorlopig heb ik een sabbatical dus af en toe komt het schrijven even niet...
    maar het verhaal is nu te lezen op WATTPAD :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dankjewel jury, er zat voor mij zeker een goede tip bij!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Literaire Tijdschriften

Iets toe te voegen? Stuur je mail naar VerhaalvdMaand [at] gmail.com!