Van VvdM-longlister Martin Koot verscheen onlangs het indrukwekkende debuut Boreling bij uitgeverij Lucht.

Jurycommentaar augustus 2023

 

Witold Gombrowicz

Hieronder staat het jurycommentaar van augustus.

Het commentaar is zoals altijd verzameld per jurylid dus je zult zelf je eigen verhaal per jurylid moeten zoeken. Omdat niet elk jurylid elk verhaal leest, is het het handigst als je CTRL+F/COMMAND+F gebruikt om jouw verhaal te zoeken. Juryleden zijn niet verplicht commentaar te geven, dus ook al hebben we met zijn tienen gelezen, kan het zijn dat je hier minder juryleden weergegeven ziet, of dat er niet bij élk verhaal commentaar staat. Wel zijn de coderingen per jurylid elke maand hetzelfde, zodat je het eventueel door de maanden heen kunt vergelijken.

Let op, waarschuwing: lezen is op eigen risico. Sommige juryleden nemen geen blad voor de mond en het lezen van het commentaar kan een vervelende ervaring voor je zijn. Bedenk alsjeblieft dat onze juryleden ook maar mensen zijn en dat je zelf moet bepalen of je het commentaar ter harte neemt of het naast je neer legt.

Jurylid F1

Fluiten als een geitDe tekst is droog, maar wellicht iets te droog. Het mag iets vloeiender en misschien wat meer emotie vanuit de 'ik' in komen.. wat mij betreft dan!
De StrijdHet is een snelle tekst en op zich houd ik daar wel van. Ik merk dat het hak op de tak springen me toch parten deed en dat ik het soms even niet meer kon volgen. De tekst houdt wel zeker je aandachg vast.
IdeeenmanHet is origineel, het lijkt uit een zeer creatief hoofd te komen en qua taalgebruik en zinnen is het aardig sterk. Alleen zijn het wel echt flarden. Ik word minder goed meegenomen in een plot en verlies het overzicht daardoor een beetje.
De wonderlijke wisselIs dit een verjaardagscadeau of een kort verhaal? Ik vind dit niet echt passen in een dergelijke wedstrijd. Wel heel origineel en creatief, wanneer je dit een 8jarige jongen cadeau doet, dat wel.
De slet van SalamancaEen boeiend, doortastend en zenuwslopend verhaal.
Slimme uil en zijn snelle zusIk ben niet echt in dit verhaal gekomen, ook niet de 3e keer dat ik het las.
PoppyOp zich een onderhoudend verhaal en ook inhoudelijk mooi. Alleen is het niet een heel uniek verhaal en heeft het ook een niet zo sterk plot. Het mag wel spannender, wellicht met een scene van toen?
SubtielDe titel snap ik niet helemaal, maar verder echt een topstuk. Spanning is continu om te snijden, je weet dat het gaat ontploffen maar de hele tijd blijft het op een ontstekingslevel
HamburgSterke dialogen, maar toch mis ik de boog van het verhaal. Waarom zijn ze daar en waarom is het zo belangrijk waar die taxi heen gaat?
mistIk kom niet echt in dit verhaal. Het is op zich in de basis goed geschreven, maar wel simplistisch en eenvoudig, maar niet in de goede zin van het woord.
Een zee van geheimenMooi klein, eenvoudig, maar wél de goede kant ervan. Het is kleingehouden en daar houd ik wel van. Toch spanning en conflict, maar wel oplosbaar en goed te behappen. Gewoon een goed stuk.
Nero, de moordlustige papegaaiIk kwam gek genoeg niet goed in dit verhaal. Misschien door het absurdistische..
Het laatste sprankeltje lichtTja, dit is meer een ultrakort verhaal. In de basis intrigerend en qua conept mooi. Landschap en decor zijn goed neergeze. Toch mis ik wat spanning. Het fladdert een beetje.
KnieschuivenDit verhaal roept mysterie. En daar bleef ik ook inhangen. Ik vond de dialogen sterk en heel het verhaal onwijs nieuwsgierigmakend. Kroop onder je huid.
ChantalConcept is geweldig. Een partijtje die altijd zo verloopt zoals zou moeten. Alleen aan het einde fladdert het verhaal een beetje en gaat het wankelen. Wellicht kan er wat meer spanning in als de nieuwe Chantal binnenkomt. Laat marieke het maar voelen..
Volgende keer beterDit is echt een soort filmscript. Zo filmisch opgeschreven allemaal.
EuthenasieEen mooie invalshoek een krachtig stukje. Toch mis ik wat conflict. De ontvangst van de hoofdpersoon laat lijken alsof het een verrassin gis dat hij toch is gekomen. Daar zit het conflict, het interessante verhaal aspect. Dat had van mij wat meer uitgebouwd mogen zijn..
RouwEen intiem en mooi verhaal over rouw. Het concept is sterk, het verkopen van de spullen van een overleden dierbare. Daar heeft de schrijver van dit verhaal wel een originele insteek te pakken.
natuurWat mij betreft een heel chaotisch en onsamenhangend verhaal. Een relaat, zou ik bijna willen zeggen..
VerborgenEen ingringend verhaal, eentje die echt wel slurpt en blijft hangen. Toch heb ik niet het idee dat dit gedachtengeratel écht vaak voorkomt in een man zijn hoofd. Misschien ook wel. Toch voelt het soms wat vrouwelijk. Het bloederige stukje mag wat mij betreft wat groter wroden gemaakt, wat 'langzamer'.
VuurspuwersEen mooi en intrigerend fantasy verhaal. Ik ben enorm nieuwsgierig gemaakt, toch heb ik het idee dat het onderdeel is of zou moeten zijn van een groter verhaal of boek. Ik mis flarden, ik wil door lezen wat op zich weer een goed teken is..
Het wonderkoord van DirdoerIn eerste instantie doet het verhaal heel erg denken aan The GRinge. Het is fantasie,w at op zich al heel knap en moeilijik is om iemand te overtuigen van de (on)werkelijkheid van het verhaal. Ik vind het bij dit verhaal niet zo goed gelukt. Sommige introducties van nieuwe personages komen zo uit het niets dat ik er weinig aan kan wennen. Daar mag de schrijver van dit verhaal meer tijd voor nemen.
De hondHet concept is mooi gevonden en ook heel filmisch. het doet me ook aan een film denken waar de stad opeens leeg is. Toch merk ik dat ik wil weten wat er aan deze leegte vooraf ging, dat stukje achtergrond mis ik. Daarnaast werkt het voor mij erg afstandelijk door 'de jongen' en 'de hond' te gebruiken. Geef het beestje een naam, dat leest dan een stuk meer de diepte in.
LichtWow, wat een verhaal. Ik werd erin meegesleept en gefascineerd hoe dicht bij de werkelijkheid je kunt zitten met je verhaal en toch iets absurds kunt lezen.
Het DuelIk vond het op zich conceptueel interessant, maar niet zo sterk geschreven. Zinnen vond ik slordig en ook de opbouw/plot kwam ik niet helemaal in.
De dochter van de NoorderwindDe eerste alinea geeft hoop, een mooi decoratief begin. Je ziet alles meteen voor je. Toch kom ik niet helemaal in dit verhaal, ik blijf ergens op de oppervlakte hangen en waarom weet ik niet precies:)
Een pakje voor de burenGoed gevonden. Humoristische insteek, goed geschreven. Alleen mogen de personages (vooral Jeffrey) wat minder vlak. Ik zou wat meer van hem willen weten. Hoe praat of loopt hij bijvoorbeeld?
StollenJa wat een mooi stuk. Je wordt er helemaal in meegezogen.
Per spoorMooi dat de schrijver van dit verhaal lekker veel details gebruikt, houd ik van. Houd het origineel. Mooie terugblikken, goede zinnen, pakkend zonder écht een conflict te hebben en dat vind ik knap. Wat ik jammer vind is dat je nergens aan merkt dat hij het leven zinloos vindt en dan opeens voor de trein wil springen, komt enigszins uit het niets
Zeven lettersEen goed stuk, maar de mannen in het verhaal en hun 'link en relatie' met de hoofdpersoon raken in mijn hoofd verstrikt en door elkaar. Kan wat mij betreft wat beter uitgewerkt worden. Verder een top stuk, leest vlot
EcolineIk word meegezogen in de tekst: er zijn heldere personages gekozen en fijne scènes uitgewerkt.
De liefde in baardDit is een van de meest originele verhalen van deze maand, vooral in ruimte en opbouw. Ik ben fan van de structuur, nog niet helemaal van het genre maar dat is subjectief ;) top verhaal, goed stuk. )

Jurylid G1

WachtkamerJe metaforen kloppen voor geen meter, eerst hete lava in je keel meteen daarna ijskoud. Van in het begin laat je de lezer zweven, wegens geen beschrijving van de ruimte waar alles zich afspeelt. 'Wild als bochtige ballen in een flipperkast knal ik ze eruit.' Dat is een overdreven metafoor, zo word je tekst grotesk. ‘Mevrouw is erg emotioneel,’ luidt de overdracht.' Wie zegt dat, waar is ze? Geef nu eens wat meer details, concentreer je niet enkel op de operatie en de gevoelens nadien, maar geef meer entourage en desnoods tegenstelling tussen handeling, dialoog en ruimte. Kruip meer in je personage en beschrijf ook wat die ziet, wat haar opvalt, wie wat zegt. Wie is 'mijn lief', wie 'm'n vriendin'? Het tweede deel van je verhaal werkt beter, meer beschrijving, meer korte zinnen, de sfeer van verdriet, pijn om wat uitgevoerd werd beschrijf je goed.
Vrienden voor het levenEen slecht voorbereide deus exmachina, ongeloofwaardig dat ze nu eerst haar krachten ontdekt mbt telekinese. Bereid iets geloofwaardig voor, zoals bvb Stephen King dat doet, dit is werk van gauw gauw.
Zusje liefEen persoonlijke geschiedenis, wat gefilosofeer, maar zeker geen kort verhaal.
AppelsapMooi verhaal, er graag gelezen. Je houdt de spanning er in, omdat de lezer wel wat vermoedt maar niet juist wat er aan de hand is. Knap gedaan!
Lopende mobielTja. Vol fouten. En wat wordt er nu verteld? Is er een plot, een conflict, personages, ruimte, stijl? Weinig of helemaal niet.
Droog zandEen verhaal dat niet blijft plakken, het valt uit elkaar als...De metafoor werkt niet, het wordt zelfs lachwekkend dit moralisme.
De KazerneGoed begin: je beschrijft de ruimte vanuit een uitgezoomde camera. Hij schrikt van de navigator. Beetje vreemd, omdat hij die al de hele rit onderweg hoorde om zijn bestemming te bereiken. Hij is nog niet binnen maar weet dat er nu pc's staan in de mess. Je stijl is wat passief (helemaal niet had zien aankomen), die kan vlotter. Je blijft alles beschrijven, zodat ik denk: wat een saaie man. Ongeloofwaardig vind ik de opmerking: 'hopelijk bleef ie met zijn poten van de kleinkinderen af'; is er soms meer mogelijkheid op pedofilie wanneer je homo bent? Ik dacht het niet, overigens Frank is zelf een homo. De scènes lijken me onaf, te kort, te zakelijk. Ik mis sfeer, bezieling.
Het verhaal van de jagerVerzorg je layout, eerst met tussenregel anderhalf, volgende alinea tussenregel één. Schrijven is vooral herschrijven, wat ook betekent dat je aandacht moet schenken aan de presentatie van je werk. Dat je niet eens herleest zie ik aan de vele fouten: meen ik, foute zinnen (alibi extra pluimen opleveren?), rare metaforen (vlijen als galgen) en woorden in een te klein lettertype. Met een (bijna) foutloze presentatie respecteer je de lezer; hier mis ik dat. Plots een sprong en een te lange verhandeling over teken. Dat stoort, na een mooi poëtisch stuk, dat is wat we een stijlbreuk noemen. Het is oké dat je het banale met het mooie afwisselt, maar niet met een wetenschappelijk intermezzo. Vervolgens komen we aan een wisseling van perspectief én een wisseling van de tijd. Plots weten we wat de jager denkt, daarvoor was dit vanuit een personaal vertelstandpunt. Werk aan de winkel.
StollenTe klein die lettergrootte, moet twaalf punt zijn. Dit leest moeilijk. Best goed geschreven, einde vind ik zelfs zeer goed gevonden, ook kwa sfeer zit het wel goed. Misschien volgende keer ook eens aan je presentatie denken? Er zijn schrijfboeken genoeg die je daarin verder helpen.
SvenEen hele bundel informatie in de eerste alinea. Teveel ineens. verspreid die. Tweede alinea inhetzelfde bedje ziek, ze is ook te beschrijven, wanneer je belevend leeft de lezer meer mee. De derde alinea idem dito. Ik wil meegesleept worden, waar is de bezieling? Het is net of ik door een omgekeerde verrekijker naar een tafereel kijk. Ik heb de volgende alinea's vluchtig doorgenomen. Het blijft zo: beschrijvend, vol informatie.
EcolineMooi begin, lichtvoetig, leuke titel door de klankrijkheid (ik schilder zelf graag met het transparante ecoline) en het gaat goed die eerste alinea. Bij het druppelen op het papier denk ik; dit eindigt op een wraakactie. Ben benieuwd. Ook goed hoe je het geslacht van de ik-figuur niet meteen prijsgeeft. Nog prima: het gebruik van de vele kleuren. Msschien kun je nog enkele andere zintuiglijke waarnemingen invoegen. Zo wordt het plastischer. Leuk einde, inderdaad: wraakactie.
mag het leven op pauzeTeveel filosoferen in het begin, verspreid dat meer. De dialogen zitten goed, het afbreken, de toon. Het creëren van een conflict: mooi werk. Hier en daar wel een foutje, leesteken vergeten, foute samentrekking (me-ik), dialogen, die niet inspringen, aanhalingstekens vergeten. Denk ook aan de presentatie van een tekst, maak het de lezer gemakkelijk om te lezen, zodat hij niet afgeleid wordt door slordige fouten. De dialogen mogen af en toe meer onderbroken worden, beschrijf dan wat Roos doet, wat ze ziet. Goed einde, herkenbaar. Wat minder fouten en je had een punt meer gekregen.
Een zomerse dialogeDon't show your hands, puppet master. En zo is het maar: als auteur blijf je verborgen en etaleer je zo min mogelijk je veronderstelde kennis. Je plaatst het in een dialoog om het ietwat te verhullen, maar zo werkt het niet. Ik mis al van in het begin de ruimte waar beide heren zich bevinden. Je stelt twee personages voor, de ene docerend, de andere serviel. Niettemin spreken beiden met dezelfde stem. Ze gaan dan naar een terras, ook daar mis ik de omgeving. Maak van je filosofische dissertatie een echt verhaal, schrap het hele eerste deel, en ga dieper in op het uiteengroeien van beiden, de reden van de armoede? van de ene tov de andere.
WillemBegin oké, goede plaatsbeschrijving, met zijn vraag om over Willem te praten maak je de lezer nieuwsgierig. Vervolgens beschrijving van de kamer, zowel visueel als met geuren. 'Achter me sleepte de zware voorhamer over het plastic van de traphal.' Als dat achter hem is, hoe weet hij dan dat het de hamer is? Vreemde waarneming dus. Je wisselt de volgende alinea van perspectief, de verteller uit de eerste alinea (een ik personage) verandert in een andere verteller, ook een ik-personage. Geenbezwaar, je kan ook niet anders gezien je verhaal. Maar dan geraak je in de problemen met je perspectief: je begint met 'ik raakte' even denk ik dat het John is, maar nee want die sleept het lijk weg, dus derde persoon, dus de ik is ofwel Willem of de moeder. De moeder kan eigenlijk ook niet, ze loopt immers achter hem maar slaat hem vol in het gezicht. Daar zit het probleem dus. Goede vondst van de moeder hier de moord te laten plegen, want onverwacht.
De HoboLeuke vondst op het einde, overwacht maar geloofwaardig. Bouw de dialogen nog net iets meer uit, voeg daarbij wat omgeving toe, wat het hoofdpersonage doet, wat ze denkt.
ZwemlesEen verslag, niet echt een verhaal. Je vertelt het uit de tweede hand. Maak er een verhaal van, nu wordt het teveel verteld.
de Hive mindEen monoloog, een toespraak en dat weten we ook alweer. Misschien opsturen naar monoloogvdmaand?
Vreemde vertellingenJe maakt het zo ingewikkeld dat je zelf de perspectieven verwart. Kijk dat eens na, zeker in de laatste alinea. 'De makelaar deed MIJ een voorstel', het is hier geen dialoog meer, wat overigens moeilijk te zien is want je gebruikt niet eens aanhalinhstekens en een nieuw begin aan de lijn zodat de lezer kan volgen of het om een dialoog gaat of om de verdere plot. Geen verdere uitleg over hoe de boerin (eerst als kalf, dan als koe, vervolgens met muzikale aspiraties) kennis maakte met de boer. Waarom de verliefde man later in de boerderij van de zoon komt wonen: geen uitleg. De makelaar vertelt haar tenslotte een nieuw verhaal (nieuw, natuurlijk, want het eerste verhaal is haar verhaal) waar je verder ook niets meer over vertelt. Een verhaal vol losse draden, wat ik te makkelijk vind.
vloeibare meisjesEen verhaal met te weinig vlees aan de botten, wel erg visueel. Voeg ook nog wat andere zintuigelijke ervaringen toe. Soms gaat je fantasie met je aan de loop, dan krijg je ongeloofwaardige of over de top metaforen.
Per spoorMooi opgebouwd verhaal; traag verteld met een schitterend einde.
Zeven lettersGoed verhaal mooi oebouwd in de scènes. Onderbrekingen voor wat er op tv is kunnen, maar hoeven niet zo lang te zijn, één of twee zinnen volstaan. Dus geen uitweidingen over Rusland en Oekraïne.
De liefde in baardGoed gestructureerd verhaal, verschillende scènes, flashbacks en droompassages wisselen elkaar - soms te snel- af. Soms te kort, zodat het voor de lezer wat te snel over en weer gaat.
Why a hater is a loserGeen verhaal. Lees eens waardoor een (goed) kortverhaal zich onderscheidt van een verhandeling , wat de pijlers van fictie en proza zijn. Alleszins niet die van iemand die zijn mening over een bepaald iets komt spuien, misschien is dit iets meer voor een psychologisch blad, want voor een verhaal is het te essayistisch.
De dromer of niet?Niet echt een kort verhaal; dus niet voor deze site. Het werk is te lyrisch om een kortverhaal te zijn, (daarvoor mist het plot, personages, conflict ed) maar dan weer te parlando, met te weinig kenmerken om een gedicht te worden. Je wisselt bovendien ook van perspectief, van de ik naar de wij. Wend je tot de literaire tijdschriften, lees de boeken over poëzie (o.m. van Herman de Coninck), er is heel wat te vinden in de bib hierover.
Door dik en dunEen golf zuurstof' is erg ongeloofwaardig wanneer je bij een verpakking rijstwafels inhaleert. In de moeite die schrijvers zich getroosten om een origineel beeld te creëren, gaan ze wel eens de bocht uit. Schrijf niet 'nerveus', toon het aan de lichaamstaal. Wel een scherpe beschrijving van een dwangneurose, dat doe je goed. Verwarrend is het dat hij de rijstwafels weer mits twee elastiekjes inpakt en weer in de kast legt en vervolgens de resterende rijstwafels verzwelgt. Welke dan? Verkleint = verkleind. Mooie vondst is die 'Hij' die uiteindelijk de innerlijke verleider blijkt te zijn. Origineel om een conflict op die wijze te beschrijven.
de portier van de artiesteningangLichtvoetig begin, mooie beschrijving van de karakters. Amusante tekst, alleen het einde valt wat mager uit. Hier mag wat meer vlees aan de botten. Is zijn ontgoocheling gesust, blijft hij daar werken? Dat kan je makkelijk in twee of drie zinnen vertellen.
Het meisje in de rode zomerjurkSoms wat overbodige woorden. Voorbeeld: gekleed in een zomerjurk wordt: in een zomerjurk. Schrap ook de overtollige bijwoorden, ze maken de tekst minder sterk. Voorbeelden : dus, even, gebruikelijke, eens, diverse. Vermijd ook: hoor ik, zie ik, dat vertraagt de tekst. Voorbeeld 'Als ik me omdraai, zie ik een meisje', wordt: 'Een meisje staat achter me', de lezer weet dan dat je je omgedraaid hebt. Je verhaal is best oké, maar weidt wat teveel uit, beschrijf ook wat meer de omgeving, vermijd de administratieve taal. Leren accuraat schrijven is vooral dingen afleren, zeker in het begin van je schrijfloopbaan.
SubtielNiet subtiel: al meteen uitleggen over wie het gaat. Laat dat aan de lezer over. De dialogen zijn vervolgens te lang, onderbreek deze met handelingen, beschrijvingen van wat de anderen doen, gedachtes. Gevlijd? Het moet zijn: gevleid. Ik lees voort maar de te lange dialoog verveelt op de duur. Je vergeet de andere personages, zegt niets meer over de omgeving, of er koffie is, wat er te zien valt, de reacties tijdens de dialoog. Nu lijkt het een monoloog voor een wassenbeelden museum.
Een pakje voor de burenLeuk verhaal, originele vondst. Niet teveel uitleg, je houdt het bij het essentiële. Grappig einde. Ik ga seffens toch maar eens in de tuin kijken.
Volgende keer beterLeuk, de taal die je gebruikt, schept meteen sfeer. De cursief gedrukte tekst zijn m.i. gedachten van het hoofdpersonage. Door de plaatsing tussen de andere zinnen met aanhalingstekens is dat wat verwarrend. Mooi onderwerp ook, dat je koos. Origineel uitgangsstandpunt, leerrijk ook.
RouwFijne afwisseling tussen vroeger en nu, en dat steeds in enkele heldere regels. Je verhaal noodt meteen uit tot verder lezen. Ik heb het verhaal verder in een ruk uitgelezen. Me dus goed geamuseerd met de ontwikkeling. Layout met duidelijk de dialogen apart, wat er gebeurt in de kamer, de handelingen van het hoofdpersonage, wat ze denkt, alles heb je goed afgewisseld. Misschien volgende keer in een iets groter lettertype (12) en anderhalve regel tussenruimte.
De slet van SalamancaDe kleinste kamer is tot nader order nog altijd de wc. De overgang van het ene nu naar het andere nu, schept verwarring. Je ligt in bed en plots zit je op iemand te wachten in een strandtent. Vervolgens ZAT je onder curatelen? Je haspelt de tijden door elkaar. Wel goed gedaan: de sfeer in de strandtent. (curatele moet in enkelvoud). Nerveus draaide ik...ik weet niet waarom. Ofwel schrijf je beide zinnen in de verleden tijd, ofwel beide in de tegenwoordige tijd. Soms slaag je er in om me mee te slepen, dankzij de originele mooie beelden. Bvb : 'Een reeks aaneengeschakelde bierblikjes bleek de ruggengraat van onze vriendschap.' Mooi vervolg ook over de vriendschapsrelatie met een narcist. Oppassen met de dialogen van je ik-persoon, laat die een banalere taal gebruiken dan de bekakte stijl van Michael. Voorbeeld: 'daar trof ik een dame'. Het verhaal meandert dan verder, bljkt weinig consistent, er zijn losse draadjes (vb: waarom heb je haar van me afgenomen? Wie is die haar, want verder wordt er niet meer naar verwezen). Het verhaal over de kat, waar is de relevantie? Van sommige stukken zie ik de metaforen wel, maar niet de relevantie ervan, de woestijn onder water zetten, tot het zompig wordt, is er over. Wees helderder in je verhaal, de lezer kan nie tin je hoofd kijken.

Jurylid H1

Wachtkamergoed geschreven, kan me goed inleven, mooie vergelijkingen, het eind iets abrupt
Vrienden voor het levenWel schattig maar erg veel verteld, niet getoond
Zusje liefHet is goe dgeschreven en een leuk gegeven maar doordat het erg vertellend is word je niet een verhaal ingezogen
AppelsapGoed geschreven, mooie beelden.
Lopende mobiel
Droog zandwel leuke beeldspraak met het zand maar het is geen verhaal
De Kazernemooi afgerond verhaal
Het verhaal van de jagerbij vlagen we leuk en boeiend, erotisch, maar qua lay-out, interpunctie en verhaallijn mis moet er nog veel aangebeuren
StollenEcht heerlijke pubersfeer, goed neergezet, fijne verteltoon
SvenTe veel vertellend, niet tonend, je komt er niet in, te veel personages, magere plot
EcolineEcht geestig, je kunt je goed verplaatsen in de beleving, layout een beetje raar
mag het leven op pauzebij vlagen wel interessante dialoog maar in begin verwarrend wie aan het woord is en wat langdradig
Een zomerse dialogeHet filosofisch gehalte is wat te hoog en compact voor een korte scene waarin verde rweinig spannend gebeurt, maar het heeft wel potentie, de dialoog op zich is wel interessantmaar heeft meer verbeelding nodig in gebeurtenissen o.i.d.
Willem
De HoboAmusant, vlot geschreven
ZwemlesLeuk maar te vertellend, niet tonend
de Hive mindDe woordenbrij maakt het te moeilijk om de aandacht erbij te houden
Vreemde vertellingengrappig
vloeibare meisjesBeetje kort maar heeft wel potentie
Per spoor
Zeven lettersmooi fragment, vraagt om wat meer
De liefde in baardwel bijzonder, mooi beeldend, wel wat complex om te volgen
Why a hater is a loserkan mijn aandacht niet vasthouden
De dromer of niet?
Door dik en dunGoed navoelbaar, mooie beschrijvingen van de innerlijke strijd
de portier van de artiesteningangWel amusant
Het meisje in de rode zomerjurkLeuk en vlot geschreven
Subtiel
Een pakje voor de buren
Volgende keer beterGoed verhaal met leuke parallel tussen het rij examen en wat hoofdpersoon vertelt over zijn schoolcarriere. Wel wat langdradig.
RouwVlot geschreven, blijft een beetje emtotieloos.
De slet van SalamancaEr zitten veel veelbelovende elementen in maar in deze vorm is het te chaotisch en te veel; inperken en meer tonend de lezer erbij betrekken zou helpen

Jurylid J1

WachtkamerDit verhaal is veel te gehaast - drukke dialogen zonder personages, zonder ruimte en zonder tijd. Het kan veel meer opgebouwd worden zodat je als lezer met “ik” gaat meeleven, zodat je weet wat en wie ze ziet en hoe ze zich voelt zonder dat het hoeft te worden uitgelegd.
Vrienden voor het levenEen beetje een Matilda/Carrie achtig personage maar met te weinig diepgang. Het verhaal wordt helemaal dicht verteld, het wordt niet opgebouwd en je wordt helaas niet nieuwsgierig naar Ella en haar wel erg plotseling ontdekte krachten
Zusje liefDit stuk staat vol feitelijkheden, die op zich interessant kunnen zijn als ze subtiel in een verhaal verwerkt worden. Nu is het eerder het begin van een essay waarin de schrijver met “kennis” strooit zonder er een beleving voor de lezer omheen te bouwen
AppelsapMooi geschreven en erg suggestief. Het is me niet helemaal duidelijk wat er nou uiteindelijk met het hoofdpersonage gebeurt, maar het geeft net voldoende weg om me wel te intrigeren
Lopende mobielVoor die honderd woorden die dit stuk tekst telt had de schrijver op zijn minst zijn spel- en typfouten even na kunnen lopen… geen verhaal
Droog zandEen vreemde overpeinzing van de schrijver met een vreemde metafoor. Geen personages, geen plot, geen gebeurtenis, geen begin, geen einde…?
De KazerneDit verhaal is veel te groot, zou qua onderwerp en inhoud beter in een roman passen. Hierdoor wordt het allemaal wat te snel verteld/weggegeven en wordt het wat ongeloofwaardig allemaal. Dit langzaam opbouwen tot een groter verhaal met meer karakterverdieping etc zou het wel interessant maken!
Het verhaal van de jagerDapper om een erotisch verhaal in te sturen, maar ik vond het persoonlijk behoorlijk tenenkrommend, vooral de metaforen, en ook 3, 4 (?) orgasmes een beetje ongeloofwaardig. En uiteindelijk had ik geen idee waar het verhaal nou verder over ging
StollenI like it! Fijne, beeldende details van het dorpsleven en met subtiel beschreven dialoog en handelingen wordt het ik-personage geloofwaardig neergezet. Hoewel er bijzonder weinig gebeurt en het einde een beetje abrupt komt ben ik onder de indruk van de stijl.
SvenDit leest niet als een verhaal maar als een opeenstapeling van mededelingen over oninteressante gebeurtenissen tussen een hoop personages die behalve namen geen enkele eigenschap of karaktertrek hebben
EcolineDe voorlaatste alinea vind ik persoonlijk wat abrupt en een beetje ongeloofwaardig t.o.v. de rest van het verhaal, maar het is een mooi idee en je kunt je als lezer goed verplaatsen in het ik-personage
mag het leven op pauzeIk vind het leuk dat het bijna een heel verhaal in dialoog is, maar het is helaas niet bepaald een interessant dialoog - ze hebben het nergens over, stukken die ongezegd zijn staan wel tussen aanhalingstekens, soms is meerdere regels achter elkaar dezelfde persoon aan het woord maar wordt de tekst wel gescheiden door een harde enter. Plús de tekst staat vol met spelfouten
Een zomerse dialogeDialoog is een van de mooiste manieren om personages neer te zetten, en op sommige plaatsen in dit verhaal lukt dat behoorlijk goed. Op andere momenten voelt het alsof de schrijver met kennis wil strooien en het daarom maar iemand laat zeggen… Wat zou helpen is als er wat vaker een “zei Sander/Wouter” in zou staan want je raakt de draad van het verhaal een beetje kwijt zo. Laat de personages handelen en praten tegelijk zodat je in de dialoog meegenomen wordt en niet regeltjes moet gaan tellen wie er ook alweer aan het woord was. En waarom “dialoge” en niet gewoon “dialoog”?
WillemJeetje, wat een wending. Ik ben niet per se dol op expliciete horror, maar ik werd wel aangenaam verrast in dit verhaal. Het had wat langer gemogen, met meer spanningsopbouw waarin de lezer al gaat vermoeden maar het toch nog net niet helemaal begrijpt... En het had van mij mogen eindigen bij de laatste zin van de moeder, die woorden daarna zijn een beetje zinloos
De HoboLeuk! Grappig en creatief einde en simpele, maar goed bij het verhaal passende dialogen. Af en toe raakte ik een beetje afgeleid door vreemde foutjes, een herschrijving zou dit verhaal een stuk opknappen! (Een bus is geen ‘ze’, bus is mannelijk; hoe weet een vrouw van middelbare leeftijd zo goed wat een kickflip en wat al nog meer is, ze komt zelf niet bepaald over als een skater...? Prijzen zijn niet exuberant, maar exorbitant)
ZwemlesErg origineel idee, herkenbaar en daardoor ook weer universeel. Door de heftige inleiding had ik alleen wel wat ergers verwacht wat de moeder in het zwembad was overkomen, behalve dat ze wat zeurderige ouders aan had moeten horen. Het personage wordt er een beetje ongeloofwaardig van en wat mij betreft een beetje een zeurpiet. Misschien kan het in een eventuele nieuwe versie wat extremer..? In een kort verhaal mag veel!
de Hive mindErg knap, zo'n monoloog dat leesbaar blijft ondanks het gebrek aan full stops. De schrijver kan zeker overweg met woorden, met actualiteit en met (hier en daar) humor, maar ik begon me halverwege wel te vervelen - waar gaat dit heen? Nergens dus eigenlijk, en dat is zonde.
Vreemde vertellingenHet is een grappig idee om een verhaal zo op te bouwen, maar ik vind het in dit geval geen toevoeging om de lezer toe te spreken, zoals in begin alinea en laatste zin(nen) gebeurt. Ook lijkt de schrijver zelf wel een beetje kwijt wie-wie is. Waarom zo ingewikkeld? Komt het verhaal juist niet ten goede
vloeibare meisjesMooie zinnen, mooie beelden, maar het is als geheel nog wat verwarrend. Als dat de bedoeling is, moet het er vanaf spatten. Als dat niet de bedoeling is, moet het een stuk duidelijker! Naar mijn smaak is dit vooral te kort om van de stijl te gaan genieten
Per spoorWat een goed verhaal! Mooi opgebouwd, ingeleid en een - wat mij betreft - behoorlijk perfect einde. Ik houd ook van de leuke details (Olvaritoranje, pink serenity etc), maakt het erg beeldend en waarachtig. Knap gedaan.
Zeven lettersMooi geschreven, goede opbouw, goede titel. De dialoog en de handelingen van het personage maken haar een levendig en geloofwaardig personage. Soms gaat het een beetje snel; kantoor, auto, vriendje, weer auto, ouderlijk huis… dat zijn veel locaties voor zo'n kort verhaal. Misschien kun je wel af met één switch van locatie in plaats van het hele onderweg van de dag te beschrijven. Maar hoe dan ook een fijn verhaal.
De liefde in baardDit verhaal heeft zeker potentie en ik werd af en toe blij verrast door mooie zinnen en beelden, maar als geheel is het niet te volgen. Brieven, perspectiefwisseling, Spaans… mag allemaal, maar het heeft een betere opbouw nodig zodat het voor de lezer duidelijk blijft wat er gebeurt, wie focaliseert etc.
Why a hater is a loserNa een tiental regels gestopt met lezen - ten eerste is het geen verhaal maar slechts een opeenstapeling van zinnen, ten tweede staan de leestekens overal verkeerd en is het daardoor lastig te begrijpen, en ten derde: het is in het Engels, deze wedstrijd (zie regelement) is voor Nederlandstalige verhalen
De dromer of niet?Er zijn geen personages, geen gebeurtenissen, geen plot… kortom, dit is geen kort verhaal. Ik vind het persoonlijk echter ook geen goed gedicht, met vreemde perspectiefwisseling en soms rijm en dan weer niet zonder logische opbouw
Door dik en dunGoed verhaal, bijpassende titel. Let op spelfoutje (verkleint?) en vreemde beelden (inhaleren van een golf zuurstof? Snuift hij niet gewoon de geur van de snack-a-jacks op?) Een leuke wending is de “hij” die in het personage zit, maar ik vind toch dat dat te laat pas duidelijk wordt. Ik denk steeds dat dit personage getrouwd is of een ‘hij’ partner heeft. Het is dus ook niet duidelijk (tot later) of dit personage een man of een vrouw is. Voor de beleefwereld van de lezer is het fijner als je weet met wat voor protagonist je te maken hebt
de portier van de artiesteningangLeuk, origineel verhaal. Goed geschreven en het blijft voor de lezer tot het einde interessant. Het einde had nog wel wat krachtiger gemogen wat mij betreft
Het meisje in de rode zomerjurkIk vind vooral de eerste helft erg origineel en intrigerend. Als lezer ben je even benieuwd naar dat meisje in de jurk als het hoofdpersonage. Er zit ook een goede spanning in het stuk waarin de fiets gestolen/geleend wordt. Wie het meisje uiteindelijk blijkt te zijn valt een beetje tegen, een anti climax. Aandoenlijk einde
SubtielBest vermakelijk om te lezen, maar een beetje flauw om een verhaal te gebruiken zogenaamd "subtiel" schrijf(groep)advies te geven. Het verhaal dat de ik-persoon intussen aanhaalt vond ik ook niet erg origineel
Een pakje voor de burenLeuk verhaal, goed geschreven. Ik had het persoonlijk liever wat langer gezien om me meer in te leven in beide personages en de ernst van het vinden van/openen van dat pakje meer te benadrukken.
Volgende keer beterErg goed opgebouwd dit verhaal - handeling, dialoog, handeling dialoog, af en toe een stukje lyrics van de muziek. Dit geeft het een enorme vaart en terwijl er slechts wordt autogereden is het tóch subtiel heel spannend. Ik vind de redenen waarop hij zakt wel een beetje ongeloofwaardig, maar personage Mariska daardoor toch extra onuitstaanbaar. Knap gedaan
RouwIn het begin vind ik het een beetje zeurderig, langdradig, maar vanaf dat het hele huis van de protagoniste vol zit en het allemaal een beetje awkward begint te worden, wordt het verhaal grappig en vlot. Het einde maakt het helemaal af
De slet van SalamancaWat een creativiteit! Heerlijk verhaal met een hoop wendingen, fijne en beeldende details en ondanks dat zowel het ik-personage als zijn vriend niet erg sympathiek zijn, leefde ik enorm mee en bleef ik nieuwsgierig

Jurylid J2

WachtkamerWe volgen een kankerpatiënte in het ziekenhuis. Ik vind dit altijd lastige verhalen om te beoordelen, omdat het onderwerp heftig is. In dit verhaal lukt het de schrijver niet om het verhaal goed op papier te krijgen. Bij dialogen gebruikt de schrijver geen nieuwe regels, waardoor de tekst moeilijk leesbaar wordt. Het verhaal zelf is niet boeiend genoeg, hiervoor vertelt de schrijver teveel wat er gebeurt zonder echt in de huid van de hoofdpersoon te kruipen.
Vrienden voor het levenEen verhaal dat begint als een eenvoudig verhaal over pesten verandert opeens in een verhaal over bijzondere krachten. De plotse omslag in het verhaal is niet geloofwaardig, er is geen enkele vooraankondiging. Het onderwerp van het verhaal is pesten, dit is een bekend thema in de verhalen in deze schrijfwedstrijd. De uitwerking van dit verhaal is niet bijster goed, het blijft vooral hangen in enkele voorbeelden.
Zusje liefDe hoofdpersoon komt er in het verhaal achter dat zijn of haar moeder nog een kindje heeft gehad waar de hoofdpersoon geen weet van had. We volgen de gedachtegang over dit meisje dat jong gestorven is. Het zijn flarden van ideeën, voor mij komt dit verhaal niet tot leven.
AppelsapDit verhaal is op een bijzondere manier geschreven. Terugblikken in losse zinnen en een heden waarin in eerste instantie weinig uitgelegd wordt. Het verhaal leest prettig, de schrijver heeft een goede schrijfstijl en het verhaal is de moeite waard. Als lezer blijf je vragen zitten, wat in dit geval geen probleem is.
Lopende mobielHet lijkt erop dat je als lezer midden in het verhaal valt. Het is weinig tekst en de tekst die er te vinden is, is vooral wat onsamenhangend.
Droog zandEen poging een filosofisch verhaal te schrijven, waarin helaas enkele woorden wel heel vaak terugkeren. De beeldspraak, die door de schrijver gebruikt wordt, is vergezocht en dit maakt het verhaal niet interessant.
De KazerneBij een eindexamenfeest komt bij het hoofdpersonage een oud trauma naar boven. Het gegeven is prima, de uitwerking laat te wensen over. De schrijfstijl is niet vloeiend en het verhaal ontspoort volledig. De laatste scenes zijn gewoonweg niet overtuigend en het einde is voor mij teleurstellend.
Het verhaal van de jagerEen verhaal over seks dat veel te langdradig is. De keuze om de minnaar jager te noemen, vind ik sterk. Dit geeft het verhaal een ander karakter. Bij vlagen vind ik het verhaal fijn om te lezen, alleen heeft de schrijver over teveel woorden voor nodig, zodat de spanning te snel afneemt. Het is wel de moeite waard om te lezen.
StollenHet verhaal begint in de tweede persoon enkelvoud, altijd een dappere keuze. Al stapt de schrijver over op de eerste persoon, dit soort keuze verwonderen me altijd en maken een verhaal bijna nooit sterker. In het verhaal zitten sterke passages, de twee tieners die worstelen met zichzelf en hun omgeving en zeker de scene met de vrachtwagen. Een verhaal als dit blijft hangen.
SvenIn een kort verhaal is het niet verstandig om personages uitgebreid voor te stellen en meer dan de helft van het verhaal te schetsen hoe de verhoudingen liggen. Het verhaal komt totaal niet tot leven en zeker de eerste helft is gewoonweg saai.
EcolineEen thema van deze tijd op een wel heel eenvoudige manier gebruikt. Zonder enige aanleiding en zonder er verder op in te gaan, is er sprake van een beschuldiging van seksuele intimidatie. In een verhaal als dit verwacht ik meer diepgang.
mag het leven op pauzeNa een kort intro is dit verhaal vooral een lange dialoog tussen een dochter en haar moeder, die zich grote zorgen maakt om haar kind. Het is een lang verhaal geworden, de dialoog is niet sterk en daarom het hele verhaal niet. De laatste zin is een logisch einde van dit verhaal, dat ik niet sterk vind.
Een zomerse dialogeEen filosofisch verhaal in een aardige setting. Altijd leuk om in een kort verhaal een filosofische discussie terug te vinden, het is hier goed gedaan, maar ik ben wel bang dat dit alleen voor de echte liefhebbers is. Ik hou ervan, de uitwerking is goed, zeker door de afwisseling tussen de serieuze stukken en de lichtheid van het verhaal zelf.
WillemEen bizar verhaal dat mij niet aanspreekt. Het begint normaal en halverwege slaat het volledig om, zonder enige duidelijke aanwijzing, waardoor het niet sterk overkomt. Wat daarna volgt is in mijn ogen complete chaos, waar ik helemaal niets mee kan.
De HoboDe inhoud van dit verhaal is bijzonder flauw. De schrijfstijl is aangenaam, hoewel het verhaal zelf wat langdradig aanvoelt. Inhoudelijk is het zo zwak dat ik geen voldoende voor het geheel kan geven.
ZwemlesIn een verhalenwedstrijd als dit hoop je inhoudelijk sterke verhalen te lezen die je aan het denken zetten, aan het lachen maken en het liefst even blijven hangen. Verhalen als deze behoren hier niet toe. Dit is een eenvoudig onderwerp op een simpele wijze verteld, waardoor mijn aandacht al heel snel verslapt is.
de Hive mindOké, adem inhalen, snel doorlezen, omdat in dit verhaal maar een enkele punt terug te vinden is. Het is moeilijk om hier iets over te zeggen, het leest als een trein, de inhoud is net zo vaag als dat het boeiend is. Het verhaal leeft en daarom is het meer dan de moeite waard.
Vreemde vertellingenSchrijvers die zich direct richten tot de lezer, dit loopt in een verhaal bijna nooit goed af, ook dit keer niet. Het is aardig bedacht, in de uitwerking komt het niet uit de verf. Het is vooral flauw.
vloeibare meisjesKort, bijzonder en niet de moeite waard. We maken een feestje mee vanuit het gezichtspunt van een personage, wat er precies gebeurt komen we niet te weten. Eigenlijk komen we niets te weten in dit verhaal.
Per spoorZelfmoord plegen wil maar niet lukken bij de hoofdpersoon van dit verhaal. De meest bekende manier om jezelf van het leven te beroven komen voorbij, niets lukt en helemaal aan het einde komt het toch nog goed. Het verhaal is langdradig en niet interessant genoeg.
Zeven lettersEen treurig verhaal waar een verloren ketting centraal staat. Het is een mooi geschreven verhaal met een hoofdpersoon die worstelt met de wereld om haar heen. Een zoektocht naar een ketting geeft aan hoe leeg haar leven eigenlijk is.
De liefde in baardEr gebeurt veel in dit verhaal, alleen de logica kan ik er niet in ontdekken. Het is rommelig geschreven en het verhaal straalt geen eenheid uit.
Why a hater is a loserEen Engelse titel vind ik al vreselijk, dit verhaal is vrijwel volledig in het Engels geschreven. In het reglement staat: ‘Je verhaal is in het Nederlands of in een aan Nederlands gelieerd dialect geschreven.’ Derhalve maar een waardering mogelijk.
De dromer of niet?Het leest snel weg, is inhoudelijk niet de moeite waard. De schrijver heeft nagedacht over de structuur en heeft dit netjes gedaan. De tekst gaat volledig langs mij heen.
Door dik en dunIn dit verhaal staat de strijd tegen de kilo’s centraal. Even is het boeiend, daarna is het toch vooral een herhaling van zetten waardoor mijn aandacht snel verslapt.
de portier van de artiesteningangEen aangenaam verhaaltje om te lezen. Niet bijzonder, inhoudelijk niet sterk, maar wel gewoon aardig.
Het meisje in de rode zomerjurkHet idee van het verhaal is aardig, het lukt de schrijver echter niet om het verhaal overtuigend op te schrijven. Het verhaal heeft is mysterieus, zeker in het middendeel, aan het einde staan we weer met beide benen op aarde.
SubtielBij verhalen als dit vraag ik me altijd af waarom schrijvers dit doen. Met enige regelmaat komen hier verhalen voorbij waarin het schrijven van verhalen centraal staat. Het is maar zelden interessant en ook bij dit verhaal haak ik snel af. Het is goed geschreven, dat wel.
Een pakje voor de burenDe inhoud van dit verder goed geschreven verhaal is gewoonweg niet boeiend. Het begin is wat saai en je hoopt dat het verhaal langzaam maar zeker interessanter gaat worden, maar het tegendeel is waar. Het wordt alsmaar slechter en het einde is gewoonweg niet goed.
Volgende keer beterWe zijn aanwezig bij het afrijden van het hoofdpersonage. Bij vlagen zijn de dialogen interessant, het geheel is echter onder de maat. Het kabbelt eindeloos voort, het komt maar niet tot leven en het einde is vooral vreemd.
RouwVooral in het begin is het verhaal langdradig. De schrijver heeft veel woorden nodig om iets eenvoudigs uit te leggen. Naarmate het verhaal vordert, moet het absurdistisch worden, tenminste dat idee krijg ik bij het lezen. Wat de bedoeling ook is, bij mij werkt het gewoonweg niet. Het is langdradig en saai.
De slet van SalamancaEen lang verhaal, bij vlagen boeiend, als geheel is het net aan voldoende. De setting is boeiend, maar de spanningsboog in dit verhaal is te lang, waardoor het me moeite kost om mijn aandacht erbij te houden.

Jurylid L

Fluiten als een geitDit verhaal heeft geen spanningsboog en geen (min of meer) zinderend einde. Veel info over de pinguin, de vergelijking met de 'mensenroep' gaat echter mank. Het verhaal schiet een beetje alle kanten op: pinguins, Malando, West Side Story, Texel. Maar de eerst genomede manco's wegen voor mij het zwaarst.
De StrijdEr schuilt een verdrietig verlies achter dit verhaal en een een soort vlucht van de hoofdpersoon. Maar hjet is helaas niet zo sterk uitgewerkt in het geswitch tussen insiders-info uit de fitnesswereld, oorlogshistoriek en het tournament.
IdeeenmanEen bijzonder verhaal dit. Met een aantal zeer rake typeringen uit de talloze fakes waar we dagelijks mee te maken hebben. Het leest alsof iemand zeer welbespraakt en overtuigend tot je spreekt. Zoals de hoofdpersoon. Ik twijfelde, maar vind het toch een sterk relaas. Wat wel stoort is het gebruikt van ´wouden´ ipv ´wilden. Dat kan echt niet. Ook een keer ´verdient´ waar dat met een d had gemoeten. Voor de rest foutloos en zeer vloeiend taalgebruik.
De wonderlijke wisselEen wereldverhaal voor de kids en met leuke illustraties. Daar zullen veel voetbalmennekes en -vrouwkes van genoten hebben, want het stamt al iut 202. Hulde!
De slet van SalamancaEen schrijver met onmiskenbaar talent en een fikse fantasie. Maar het verhaal bekoort me niet. Te vaak moet ik terug lezen om te zien: wie is er nu aan het woord. Wat er met Nadine is gebeurd, is me niet duidelijk geworden. De besproken schrijverstalenten (resp. het gebrek daaraan bij Tom) hebben geen enkele rol en dat geldt voor meer elementen. Maar... een volgend, minder warrig verhaal, met wat minder ver doorgedreven fantasie kan zo maar een voltreffer blijken.
Slimme uil en zijn snelle zusPrachtig kinderverhaal met een tikje een slap einde. Maar dit zal kinderen zeer bekoren. Prima!
PoppyIn Flanders Fields... Zeer krachtig thema, dat niet vaak genoeg (her)verteld kan worden. Het verhaal vond ik wat minder krachtig. Het diept de immense ellende van de Vlaamse slagvelden niet voldoende uit. Evenmin als de emotie van opa en kleinzoon. Niet duidelijk is wat de doelgroep van dit verhaal is: volwassen of kinderen. Het zit er een beetje tussenin. Het einde is zwakjes.
SubtielBijzonder verhaal, goed verhaal ook, maar helaas een zwak en beetje onlogisch einde. Mooie gelaagdheid, meerdere verhalen in een verhaal, knap gedaan. Subtiele, fijne humor. Graag gelezen, dit...
HamburgHahaaa, goed einde, zeg! Prima verhaaltje (al had het iets minder anti-Duits gemogen). Vlot verteld, goeie dialoog. Lekker te lezen.
mistAan het eerste hoofdstuk is geen touw vast te knopen. Eerst gaat het over rook, dan over mist. Het is de Big Ben, niet Bang. De eerste als 'sexueel' bedoelde passage is ronduit pornografisch, slecht gedaan. Onsmakelijk ook. Dat laatste stukje is meer een verkrachting dan wat anders. Onrealistisch, dat zij door de vloer zakt en hij sterft. Schrijven over 'sex' of 'humor'? Dat luistert heel nauwkeurig, dat zijn smalle vlakken, dus dat moet heel subtiel. Het verhaal zelf kent wel degelijk potentie, zoals ook de overige schrijfstijl dik in orde is. Had meer in gezeten.
Een zee van geheimenAardig verhaal. De man is niet ziek, maar vreest het te worden. Toch? Die beeldspraak van 'Latijn voor krab' is sterk, maar sommige beelfspraken vliegen uit de bocht. Zoals in die slotzin: 'de schijnwerper van de zon die zich smeltend neervlijt op het waterbed van de dageraad'. Die muizen, helemaal aan het begin moest ik ook even over denken. Keep it simple, zou ik zeggen.
Nero, de moordlustige papegaaiAls ik woorden moet gaan googlen ben ik meteen al niet blij: 'bucolische vistas'. Kom op! Dat van die verraderlijke papegaai is wel goed gevonden, maar gaat verloren in dit warrige verhaal. En niet foutloos, bijv. 'Een donkerrode plas vergrote geleidelijk in omtrek...' Dat moet vergrootte zijn.
Het laatste sprankeltje lichtKracht van een verhaal zit 'm niet in de omvang. Heel subtiel en beeldend verwoord dit thema van ouderdorm, eenzaamheid, verwezing. Doet me denken aan onlangs, die vermiste, verstandelijk beperkte oude man, die vermoedelijk op een trein stapte en na maanden werd teruggevonden in het mortuarium van een Duitse stad. Goed gedaan dit, meer graag...
KnieschuivenNiet zo'n best stukje, dit. Geen begin, geen spanningsboog, geen vertelling, geen eind. En een -kennelijke- tikfout in de titel.
ChantalSorry schrijver maar je slaat de plank mis, vooral met dat einde (het is niet eens een einde)
Volgende keer beterKlasse! Mooie laagjes in dit verhaal. Beetje (maar wel tof) overdreven, die eerste instructeur met z'n straaattaal. Mooie spanningsopbouw, je wilt weten of hij slaagt. En zo nee waarom niet. Schitterende dialogen, afgewisseld met de inner-voice van de hoofdrolspeler. Heel goed gedaan. Enig minpuntje: zwak einde. Dit verhaal had een heel leep, sneeky, of gewoon verrassend einde verdiend.
EuthenasieVerhaal begon goed, krachtig thema, goed geschreven, sterke innerlijke dialoog van de hoofdpersoon. Mijn verwachtingen richting het einde waren hoog gespannen, echter dat einde bleek een slappe, uitgekauwde slogen. Om in termen te blijven: 'doodzonde'.
RouwLekker apart verhaal dit, leuke dialogen en rolverdeling. En een heerlijk ongemakkelijke setting als al die kerels binnen lopen en ook nog de nieuwsgierige Naomi. De spanningsboog was er: hoe gaat dit aflopen? Maar dat einde was dan helaas slapjes, niks opmerkelijks of bijzonders.
natuurDit is niet zo zeer een verhaal als wel een liefdesverklaring aan de natuur. Geen begin, geen spanningsboog, geen einde. Maarrr... bij VvdM is er geen andere regel dan het max. aantal woorden. Dus wat mooi, schrijver, dat u zo heerlijk kunt opgaan in wat de natuur idd allemaal voor wonderen presenteert. Zagen we dat allemaal maar...
VerborgenEen zeer opmerkelijke coming-out, dit verhaal. Heel somber van toon, maar ja, er gebeurt ook niets dat vrolijk zou kunnen stemmen. Wel een goeie twist en daarmee een sterk einde.
VuurspuwersSuperbelangrijk bij Fantasy is dat de lezer direct alle rollen/personages/'rassen' begrijpt. Zo niet dan leest het 'in den blinde'. Ook belangrijk is -klinkt vreemd- geloofwaardigheid. Al die elementen miste ik...
Het wonderkoord van DirdoerEen sprookje, zeg maar parabel, met vele gezichten. Een paar maal echt grappige humor, prima. Veel vaart zit er in, het leest vlot weg. Het einde vond ik minder, want zo'n spektakelig stuk verdient een dito afsluiting. De gebruikte krachttermen deden afbreuk, dat had subtieler gekund.
De hondDat was een lange aanloop die in de slotzin eindigde in een cliché: 'In plaats van te vluchten, is het soms beter de angst recht in ogen te kijken.' Essentie van een (kort) verhaal is dat de gebeurtenissen in een begrijpelijk verband staan, danwel eindigen. Hier bleven werkelijk alle raadsels raadsels (Wat voor apocalyps vond er plaats? Waar kwam de hond vandaan? Wat was dat voor gezang? Wie of wat waren dat met die stemmen tegen het einde? Jammer want ik verheugde me op een tof (en verklarend!) einde.
LichtDe lichtshow in Kopenhagen heeft merkbaar indruk gemaakt op u, schrijver. Het moet knap psychedelisch zijn geweest, die experience, want aan het verhaal kon ik weinig touw vastknopen. Maar u schrijft foutloos en dat doen er weinigen. Schrijf nog eens iets svp en dien het in, maar dan vanuit -pakweg- een ouwe leunstoel. Ik wed dat u meer in petto heeft voor ons...
Het DuelEh... beste (wrslk. jonge) schrijver. Fantasie genoeg heb je, fijn verhaal hoor. Jammer dat aan het eind de hoofdrolspelers beiden sneefden (zoek dat woord maar eens op). Paar puntjes: 1. je schrijft vrijwel foutloos, maar toch: check je verhaal goed op tik- en taalfouten en interpunctie. Met name deze zin: 'Kijk is uit waar je loopt'. Het is Kijk 's uit of Kijk 'ns uit. En bijv. smit is met een d. 2. Let ook op consequent schrijven: de man met het sikje heeft 2 namen: Jean en D. Compe. 3. Denk verder aan de tijd waarin je verhaal speelt. Zo te lezen een paarhonderd jaar geleden? Dan is het moderne woord 'barman' niet zo fijn. Beter is dan waard of herbergier. 4. Tot slot: terwijl Alex in de laatste zin doodbloedt, zou hij dan nog kunnen 'genieten' van de regen? Zo dat waren de tips, lekker doorgaan met spannende verhalen schrijven en insturen bij Verhaal vd Maand :-)
De dochter van de NoorderwindMooi en vlot lopend sprookje. Het einde is helaas nogal somber, maar juist daar zit denk ik de symoboliek achter. Althans ik zie er een verstoorde vader-dchter relatie achter en hoop maar dat het niet auto-bio is. Met een iets vrolijker einde kan dit ook een prachtig voor-het-slapengaan-verhaaltje zijn...
Een pakje voor de burenHeel actueel, de ellende van die 2 Japanse woekeraars. Ik begrijp alleen niet helemaal het verdere 'doel' van dit verhaaltje. Goed en vlot geschreven, dat wel...
StollenTaaltechnisch en qua dialoog en voortgang goed geschreven, alleen het verhaal gaat nergens over. Geen intro, geen spanningsboog, geen (verklarend, bijzonder, verrassend, ontregelend, whatever...) einde. En bovenal: de krachttermen dienen geen enkel doel en doen afbreuk aan het geheel.
Per spoorMonthy Python, Jiskefet... ze zouden een moord doen voor een script als dit verhaal. Volstrekt oorsponkelijke humor, alleen om die reden al heb ik het twee keer gelezen. Vele hilarische en echt originele passages, zoals: 'dat mensen restjes Rik tussen het spoor weg moesten flossen'. Verzin 't maar. En dan het personage Rik. Een droeve kluns, amechtig op zoek naar de geslaagde zelfdoding. En de bijrol Saskia: ook weer zo goed en uit het leven gegrepen. De spanningsboog is ook top: gaat het hem lukken? Dan lijkt het te eindigen met de anticlimax aan het spoor, maar het heerlijke venijn zat 'm in de staart: die vrachtwagen. Hulde! Dat is pas een 'goed' eind bedenken. Super belangrijk. Graag meer verhalen van u schrijver, want dit smaakt naar (veel) meer...
Zeven lettersSekhmet beschrijft in aan elkaar geregen anecdotes haar problemen met drie mannen: haar chef, haar minnaar en haar vader. De halsketting is -kennelijk- belangrijk, maar het hoe/wat daarvan blijft in het ongewisse. Haar onmiskenbare hekel aan de modus van een praatprogramma (en vooral bepaalde mannen daarin) komt terloops aan de orde, alsook de oorlog in Oekraine. Een heel zwak einde (want niet verklarend, verrassend, ontregelend, whatever...). Foutloos geschreven, behalve: lootjes. Dat moet lotjes zijn. Lootjes/loten zijn uitlopers aan een plant of boom.
EcolineBenieuwd wat de strekking van dit verhaaltje is. Ik haal er uit dat mensen in bepaalde functies/situaties soms beducht moeten zijn voor uiterst kwalijke en valse aantijgingen van 'grensoverschrijdend gedrag'. Ook dat komt voor. Dat punt heeft schrijver gemaakt. Verder doet dit verhaal mij weinig.
De liefde in baardHalverwege mee gestopt, helaas. Niet mijn smaak dit en amper te volgen wat/wie/hoe er eigenlijk gebeurt. Ook niet foutloos, vooral spaties en interpunctie, maar bijvoorbeeld ook de zinsnede: 'waar duizenden lichtjes zich weerspiegelden in het water'. Het is: 'duizenden lichtjes spiegelden zich in het water', of: 'duizenden lichtjes weerspiegelden in het water'.

Jurylid M2

Fluiten als een geitGrappig verhaal, wel een beetje warrig geschreven.
De StrijdLangdradig midden, het einde is wel mooi.
IdeeenmanSchrap de helft van de tekst, te veel herhaling haalt de vaart eruit.
De wonderlijke wisselDit is geen verhaal maar een verslag. Het kon mij niet boeien.
De slet van SalamancaHet verhaal raakte mij niet.
Slimme uil en zijn snelle zusMooie fabel, met plezier gelezen.
PoppyIk mis spanning in dit mooie verhaal.
SubtielHerkenbaar verhaal, mooi geschreven.
HamburgGrappige twist aan het einde.
mistHet verhaal ontgaat mij.
Een zee van geheimenTe sentimenteel voor mij.
Nero, de moordlustige papegaaiHet is onduidelijk welk personage aan het woord is. De titel geeft te veel weg.
Het laatste sprankeltje lichtWeinig verrassend.
KnieschuivenHet verhaal heeft potentie, probeer het boeiender te schrijven.
ChantalTe abrupt einde.
Volgende keer beterDe frustratie spat er vanaf. Jammer dat de titel al verraadt hoe het afloopt.
EuthenasieIntrigerend verhaal tussen vader en zoon.
RouwLeuk verhaal. Ik mis wel diepgang, het blijft nu oppervlakkig.
natuurProbeer meer te variëren in woorden. Natuur wordt tien keer genoemd, in een tekst van 200 woorden leest dat niet prettig.
VerborgenMooi verhaal, goed gekozen perspectief.
VuurspuwersIk vond het verhaal lastig te volgen.
Het wonderkoord van DirdoerIk kon er niet echt inkomen.
De hondHet einde kwam te abrupt, dat zou iets uitgebreider mogen.
Licht
Het DuelHet veelvuldig afwisselen van Alex en Alexander is verwarrend en leest niet prettig.
De dochter van de NoorderwindLeuk sprookje.
Een pakje voor de burenLeuk verhaal.
Stollen
Per spoor
Zeven letters
Ecoline
De liefde in baard

Jurylid M3

Fluiten als een geitDe beschrijving in de vergelijking met de pinguïns is aardig, maar de beeldspraak is nogal geforceerd. Het verhaal mist een plot; leuk voor een familiekroniek.
De StrijdHet is goed om de fantasie van de lezer te prikkelen, maar om het verhaal te volgen is wel meer informatie nodig. Bijvoorbeeld: ".. ik zei tegen de eigenaar dat ik het deed." Roept meteen de vraag op: "Wat deed je dan." Daags na het ongeval (Wat is er eigenlijk gebeurd?), weet de man al hoe, waar en wanneer hij de dader wil aanpakken. (Is de tegenstander de dader?) Zowel het begin als het eind is te summier om het een compleet en geloofwaardig verhaal te maken.
IdeeenmanOp zich aardig met de wisseling van perspectief. Maar er is teveel en overbodige informatie en herhaling. Compacter had het verhaal sterker en leesbaarder geweest.
De wonderlijke wisselHet format is een beetje ongemakkelijk. Het is een leuk verhaal voor een schoolkrant. De afbeeldingen voegen weinig toe aan het verhaal. Probeer met een beschrijving het beeld op te roepen in de fantasie van de lezer, in plaats van een foto. Het is meer een verslag dan een verhaal.
De slet van SalamancaEen wat chaotisch verhaal, zelfs na twee keer lezen. Let op het gebruik van verleden en tegenwoordige tijd. Een (kritische) redactie- en correctieronde zal het verhaal ten goede komen.
Slimme uil en zijn snelle zusAardige beschrijving van het ontluikende nest. Daarna wordt het te langdradig. Schrap in de overbodige beschrijvingen, waardoor de taal krachtiger wordt. Het einde is ongeloofwaardig. Het verhaal is eigenlijk nog niet af.
PoppyDe slag op Ieper was in 1917. Opa zou dan nu 106 zijn. Een jongen van tien is ongeveer 1,5 meter hoog, niet echt meer een jongetje die tegen zijn oude kromgetrokken opa opkijkt, misschien eerder eroverheen. Alles bij elkaar misschien niet onmogelijk, maar wringt wel. De informatie over de twee in de eerste zinnen van het verhaal is teveel tegelijk. Dat kan ook in de loop van het verhaal gedeeld worden.
SubtielAardig verhaal in een verhaal in een verhaal. Maak in de layout duidelijk onderscheid in de quote en de rest van het eigenlijke hoofdverhaal, bijvoorbeeld door de quote cursief te zetten en een witregel ertussen. Het einde is een mooie relativering.
HamburgHet verhaal wekt een glimlach op
mistHet eerste deel is intrigerend, maar het tweede deel is oppervlakkig en verzandt, met een flauw einde. De twee delen passen qua sfeer en beschrijving niet bij elkaar.
Een zee van geheimenEen toefje slagroom op een woordentaartje kan leeslust verhogend zijn, maar voorkom dat het deeg wordt weggespoeld in een zee van room.
Nero, de moordlustige papegaaiFantasie, humor en vaart. Een geslaagd Vlaams sausje over "onze zaak" doet lezen als een Maserati met plank gas.
Het laatste sprankeltje lichtEr is geen dialoog, geen plot en geen ontwikkeling, kortom geen verhaal, maar een korte sfeertekening. Let op dubbele verkleining: kleine dochtertje, puppy'tje.
KnieschuivenGoede opening en de dialoog met hoe er twijfel wordt gezaaid.
ChantalJe zou geen herhaling zetten in zo'n kort verhaal, maar hier werkt het goed. Als het "lekkers" niet in de kamer ten overstaan van de familie had plaatsgevonden, maar bijvoorbeeld apart in de keuken (zal ik even helpen met de koffie?), was het een stuk geloofwaardiger geweest. Nu slaat het dood in het effect.
Volgende keer beterGoed getroffen beschrijvingen en dialogen. Zet de quote van de speellijst tussen streepjes in plaats van aanhalingstekens, voor de leesbaarheid.
EuthenasieInvoelbaar beschreven familieportret op een ingewikkeld moment. Een paar kritiekpuntjes. De titel dekt niet helemaal de lading. Een enkele storende zin: twee keer "verwacht" in dezelfde zin. Je zou ook eerder "gezicht" dan "gelaat" verwachten van iemand die zichzelf in de spiegel. bekijkt
RouwVlot geschreven met goede dialogen. De emotie is wat karig na zo'n ingrijpend en plotseling verlies van een partner.
natuurDit is meer een slordig geschreven dagboeknotitie.
VerborgenDepressie, overspel, moord, penitentie, berusting Het is veel in tweeduizend woorden, terwijl er nog veel verborgen blijft. Misschien was het verhaal sterker geweest als het vanuit die berusting als flashback was verteld.
VuurspuwersOnduidelijke plot. Wat er twee jaar eerder is gebeurd wordt niet duidelijk. De onderlinge relaties komen niet uit de verf.
Het wonderkoord van DirdoerJammer dat er na een aadig begin de taal regelmatig onnodig uit de bocht vliegt - Not Suitable For Fairytales -
De hondHet begint met een onduidelijke tijdlijn. Waar leidt dit verhaal uiteindelijk toe: tot een onheilspellend einde of een verlossing. Verder blijft het raadselachtig wat de zwerm vrouwen betekent. Aan het einde blijf ik als lezer onbevredigd achter
LichtInteressante setting. Ik zou de kunstenaar een andere naam geven dan de echte gelet op zijn gedrag in het verhaal. James en de pees (?!) vertrekken lopend uit het museum en na een wandeling van drie kwartier naar de bibliotheek raken ze ineens in een soort trip? Mwoa. Tot dat moment bleef het geloofwaardig.
Het DuelUit de beschrijvingen wordt het niet echt duidelijk in welke tijd het speelt. Een betere uitwerking van de taal (spaties, lees- en aanhalingstekens) verhoogt het leesplezier. Begin bij de tekst van een spreker in een dialoog op een nieuwe regel en geef de spreker niet steeds een andere naam of bijnaam.
De dochter van de NoorderwindMooi en fantasievol met een onverwacht slot.
Een pakje voor de burenLeuk verhaal, goed geschreven zonder overbodige franje. Zeer actueel. Lay-out is zorg aan besteed.
StollenGoed, invoelbaar geschreven, met een goed gebruik van het wisselend perspectief (van 1e naar 2e naar 1e persoon). Een mooi "Lucky Luke" -einde
Per spoorJammer van de hier en daar wat geforceerde beeldspraak. Tja, het leven valt niet te plannen. Mooi verhaal.
Zeven letterser wordt gevoelig en messcherp een aantal pijnpunten aangeprikt van het leven van alledag, met mooie vergelijkingen.
EcolineMooi en triest hoe onbevangenheid en passie verkeerd begrepen wordt en omslaat in treurigheid. Een mooie zedenschets hoe de wereld vervalt tot vervlakking om de gemoedsrust te bevredigen.
De liefde in baardHoe schijnt de zon stroef? Maar verder één woord: Prachtig.Reacties

 1. Met dank aan Jurylid F1 - geen spijt dat ik mijn verhaal ingestuurd heb. :) en geen nieuwe writer's block.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik wilde als anonieme deelnemer graag reageren op de vraag van Jurylid J1 waarom 'dialoge' en niet dialoog. Het antwoord daarop is dat de titel een verwijzing is naar de dialogen van Plato en dat ook het verhaal de vorm heeft van een Platoonse dialoge. De ene personage neemt daarin de rol van Socrates, die 'beleert', en de ander de rol van de 'aangever'. Verder wilde ik alle betrokken juryleden hartelijk danken voor jullie goede wil en interessante commentaren.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank aan alle juryleden voor hun werk! Het lezen van slordige werkstukken moet zenuwslopend zijn. Dank om het volharden hierin. Misschien was ik met 'het verhaal van de jager' inderdaad te nonchalant. Maar ik heb zware dyslexie (ook dyscalculie) en zie (ook met herlezen en herlezen) mijn fouten echt niet. Ondanks kan ik de liefde voor het schrijven en de literatuur niet opgeven. In alle eerlijkheid krijgen jullie altijd maar een onderdeel van een verhaal. Vandaar dat men het gevoel krijgt iets te missen. ('waar dit heen gaat') De wedstrijden gebruik ik als klankbord en zijn in die zin belangrijk. Jullie werk en volharding is niet voor niets!) Wat de lay-out betreft vertrekt het hier (denk ik) nauwkeurig en gelijklopend maar komt het schijnbaar niet zo aan. Maar ik ben geheel akkoord met jurylid G1 dat er dus nog heel wat werk is aan de winkel en meer waakzaamheid geboden. De opmerkingen van andere juryleden sluiten aan en de opmerking van jury J2 'te veel woorden' aanvaard ik met dank. Ik ben inderdaad te barok. Dank ook aan alle schrijvers die dapper doorzetten. Hun eindresultaat is verrijkend.
  Karin Claeys

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Literaire Tijdschriften

Iets toe te voegen? Stuur je mail naar VerhaalvdMaand [at] gmail.com!