Juli 2024


Beste schrijver, het is 1 juli en onze inbox is vannacht om 23.59 uur gesloten voor inzendingen.

Deze maand hebben wij 75 verhalen mogen ontvangen, tenminste dit was de stand op 30 juni om 8.00 uur 's morgens. Het uiteindelijke aantal zullen we binnenkort meedelen.

Namens de juryleden wil ik iedereen van harte bedanken voor zijn/haar inzending. Zonder jullie kon Verhaal van de Maand natuurlijk niet bestaan! De komende week zijn de juryleden druk met lezen. 

We verwachten dat we de longlist met de beste verhalen op 7 juli kunnen presenteren. 10 juli volgt de shortlist en circa een week later publiceren we dan de nummers drie, twee en één, voorzien van een mooie illustratie.

Nog even geduld dus. Tot gauw!

-- Maarten van Verhaal van de Maand
Afbeelding:

Vsevolod Garsjin liet een klein en relatief onbekend oeuvre na. Zijn verhalen verschenen tijdens zijn leven in het vooraanstaande tijdschrift ‘’De vaderlandse kroniek’’ en werden door zowel Tolstoj als Toergenjev geprezen.

Centraal in de verhalen van Garsjin staat de mens die zich door onverschilligheid aanpast en in het leven staande houdt. Hij beschrijft sensibele naturen, die zo gekweld worden door de wreedheid en de willekeur van het bestaan, dat zij er ook fysiek aan ten onder gaan. Zijn oorlogsverhalen worden gezien als een voor zijn tijd ongewoon felle aanklacht tegen het oorlogsgeweld.

Garsjin's beroemdste verhaal, De rode bloem gaat over het troebele verschil tussen waan en werkelijkheid. Het is de geschiedenis van een krankzinnige die gelooft dat met het verdwijnen van drie rode bloemen die bloeien in de tuin van een kliniek, alle kwaad uit de wereld zal zijn.
(uit Wikipedia)

Reacties

Literaire Tijdschriften

Iets toe te voegen? Stuur je mail naar VerhaalvdMaand [at] gmail.com!