Shortlist januari 2023

Beste schrijvers, vandaag publiceren we niet één, maar twee shortlists: één voor de reguliere wedstrijd en één voor XVVDM. We weten niet of dit verstandig is, maar bij VvdM zijn we nooit zo voor verstandigheid geweest en we willen het gewoon graag proberen. Laten we kijken of het voor herhaling vatbaar is.

De reden om het te doen is dat we er steeds meer van overtuigd raken dat XVVDM daadwerkelijk een ander soort verhalen vertegenwoordigt dan de verhalen die doorgaans door de jury worden gekozen. De verhalen die de jury kiest zijn uitermate goed geschreven en lezen als een trein. En dat is precies wat XVVDM-verhalen missen: het zijn moeilijke, lastige, dwarsliggers. Sommige zijn bijna onleesbaar. Maar ze hebben wel een bepaalde waarde die we graag vertegenwoordigd willen zien op onze site. Eén van de schrijvers die in het verleden voor XVVDM is gekozen, heeft onlangs een contract getekend bij een grote uitgeverij. Dat spoorde ons aan om het project nieuw leven in te blazen.

Vandaar dus twee shortlists. Laten jullie ons in de reacties weten wat jullie van het plan vinden? Dank je wel <3

Shortlisters let op: Stuur ons svp zo snel mogelijk een selfie/auteurs portret. We willen dat graag plaatsen bij je biografie. Het is niet verplicht, maar we vinden het wel fijn als je het doet. Je kan ons altijd weer vragen het portret te verwijderen. Eventueel mag je ook een selfie sturen waarop je niet herkenbaar bent. Stuur je het vandaag? Dank je wel :)

Het jurycommentaar van januari vind je hier.

Terwijl ik dit schrijf zijn de voorlezer en de illustrators hard aan het werk. Op 11 januari publiceren we de nrs één, twee en drie allemaal tegelijk. Op 13 januari 15 januari publiceren we het XVVDM.

Nog even geduld dus.

Hartelijke groet,

-- Maarten van Verhaal van de Maand



Shortlist januari 2023

Op volgorde van binnenkomst

Marlies van Bouwel - Metaforen
Nel Goudriaan - Het spoor bijster
Gerson Aalbrecht - Achttien maanden of meer
Nico van Meerkerk - Guus
Anniek van der Weijden - X


XVVDM shortlist januari 2023

Op volgorde van binnenkomst

Ekster Alven - Rand
Karin Claeys - Natte loden benen
Ewout Schröder - Akkerdistel
Celien Van Brandt - Fucking Paul
Jaap Ferwerda - Blauw bloed

Reacties

  1. Wat een farce. Mijn verhaal niet op de longlist? Het lef!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Spannend hoor. Succes allemaal, dat de beste mag winnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat betreft de XVVDM shortlist en de uitleg erbij: heet zo'n verhaal dan niet gewoon 'favoriet van de redactie'? Bij de jury krijgt het blijkbaar niet genoeg punten om in de shortlist te komen, de redactie wil het toch publiceren. Niks mee mis, maar wat mij betreft direct de winnaar op de site (zonder shortlist, zo'n rijtje titels zegt niet zo veel)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, ja daar heb je inderdaad wel gelijk in. Maar het reguliere VvdM is ook onze keuze hoor.

      Het reguliere VvdM is het meest populaire, democratisch gekozen verhaal. Het XVVDM is dan inderdaad de alternatieve keuze van de redactie.

      Dank je wel voor je feedback op de XVVDM-shortlist, dat is heel nuttig. Het is een experiment en ik weet niet of we het gaan herhalen.

      -- Maarten

      Verwijderen

Een reactie posten

Literaire Tijdschriften

Iets toe te voegen? Stuur je mail naar VerhaalvdMaand [at] gmail.com!