Januari 2021




Beste schrijvers,

Verhaal van de Maand werkt volgens een democratisch principe: een aantal juryleden geeft verhalen cijfers en de gedachte is dat het beste verhaal dan wel boven komt drijven.

Maar is het altijd zo simpel? Laat literatuur zich reduceren tot een enkel gemiddelde?

Deze maand was er een verhaal waarover de jury zó zeer verdeeld was, dat we voelen dat een gemiddelde geen goede weergave is. De ene helft vond het fantastisch, de andere helft vond het niets.

Kortom: we kwamen er niet uit.

De redactie heeft de knoop doorgehakt en ervoor gekozen om uitzonderlijk twee winnaars aan te wijzen: het verhaal met het hoogste gemiddelde én het verhaal dat het meest controversieel was. 

In de zijbalk vinden jullie een poll waarin je ons zelf kunt vertellen wie jij als winnaar zou aanwijzen. Deze poll heeft geen invloed meer op de uitslag; we zijn gewoon benieuwd.

De winnaars van januari zijn:


en


De verhalen lees je door op de links te klikken. Vergeet daarna niet de poll in te vullen!

Voor beide winnaars: Van harte gefeliciteerd! 

Aan iedereen die deze maand heeft meegedaan: heel erg bedankt voor je verhaal. We hopen dat je ons volgende maand opnieuw iets zult toesturen! Blijf schrijven! Geloof in jezelf!

Namens de jury én de redactie,

-- Maarten, administratie Verhaal van de Maand


Update 25 feb: De poll is ondertussen beëindigd. Uit de uitslag blijkt dat de lezers al net zo verdeeld waren als de jury. Er is in totaal 205 keer gestemd. 57% van de stemmen ging naar Johnny Bollé en 43% ging naar Carl Stellweg.


***

8 feb 2021
Hmmm? Is er iets aan de hand bij Verhaal van de Maand? Hebben ze niet goed geteld? Of hebben ze zich vergist? Waarom staan er zes verhalen op de shortlist?

Het antwoord op die vraag lees je over twee dagen

Shortlist januari 2021

Selma van Dijk - De pelgrimstocht 
M.R. Emmer - Het Kwaad 
Christiaan Kuilman - Wat samenwonen is 
Johnny Bollé - Angel 
Laura Weeda – De nachten 
Carl Stellweg - Een land zonder jachtluipaarden


***

4 feb 2021
Beste schrijvers, hieronder vinden jullie de longlist van januari 2021. Van de 86 ingezonden verhalen zijn er nu nog 23 over. Enkele verhalen zijn nog niet door alle juryleden gelezen, maar we verwachten niet dat er nog heel veel zal veranderen.

Sta je er deze keer niet op? Laat je dat absoluut niet tegenhouden om door te gaan met schrijven. Bedenk dat juryleden ook maar mensen zijn en dat afwijzingen nou eenmaal bij het schrijvers vak horen. Blijf in jezelf geloven!

Aan iedereen die er wel op staat: van harte gefeliciteerd! 8 februari presenteren we de shortlist die uit de 5 beste verhalen zal bestaan.

Tot dan!

Longlist januari 2021

Selma van Dijk - De pelgrimstocht 
Martin Reekers - De man die wilde loslaten 
Koenraad Vuncker - De tweede wereld 
Hanne Lemahieu - Zelfmoord: tweeluik 
Anke Verbraak - Een kleine idylle 
M.R. Emmer - Het Kwaad 
Ronnie de Vries - De spiegel 
Ekke Wolters - De gouden tondeuse 
Christiaan Kuilman - Wat samenwonen is 
Anneke de Jong - De tuinman 
Pieter Drift - De veter 
Paul Vroom - De mannen van Florence 
Annemarie Koeken - Anders 
Mark de Groot - Onderstroom (de lucht is de zee) 
Anouk Slaats - Golddigger 
Bert Lasseel - Het Meisje Met Het Boekje 
Conny Hoogendoorn - Hakken in het zand 
Johnny Bollé - Angel 
Mandy de Waal - Kreukels 
Menno Herkes - Eenzaam 
Job van der Meer - Een halve ampul 
Nel Goudriaan - Henriette Delvillage 
Laura Weeda – De nachten 
Carl Stellweg - Een land zonder jachtluipaarden





****

1 feb 2021
Verhaal van de Maand ontvangt steeds meer inzendingen. Om de jury iets meer ruimte te geven, zijn vanaf nu de publicatie data gewijzigd: de 4e van de maand publiceren we de longlist, de 8e van de maand de shortlist en op de 10e wordt de winnaar bekend gemaakt.

Hieronder al vast wat cijfers.

We hebben in januari 86 verhalen binnen gekregen. Deze worden gelezen door 8 juryleden (die dus nu hard aan het werk zijn) Elk verhaal wordt minimaal 3 maal gelezen en de topverhalen worden in totaal door 9 mensen beoordeeld (de vaste jury plus één).

Ook het aantal siteviews is stijgende. Toen we net begonnen, in juli 2019, zijn we amper 500 maal bekeken. Afgelopen maand was het aantal bijna 5000. Dit vinden we heel fijn natuurlijk :)


Goed, het is nog even hard werken voor de jury en nagelbijten voor de schrijvers. We doen ons best, daar kunnen jullie van op aan.

Tot 4 februari!



Reacties

Literaire Tijdschriften

Iets toe te voegen? Stuur je mail naar VerhaalvdMaand [at] gmail.com!